Vláda chce miliardy od digitálních obrů, schválila novou daň

jih | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2019 17:40 aktualizováno 18. 11. 2019 19:47 | 3 komentáře

Technologičtí obři jako Amazon, Apple, Facebook či Google by měli v Česku začít platit speciální sedmiprocentní digitální daň. Vláda dnes schválila návrh ministerstva financí na její zavedení.

Nové dani mají podléhat společnosti s globálním obratem nad 750 milionů eur ročně, které na území ČR dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 100 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

„Jedná se o vyrovnávací daň, která napravuje současnou nerovnováhu. Internetoví giganti u nás neplatí daně v míře, která by odpovídala jejich ziskům v naší zemi, což je nefér vůči ostatním firmám v České republice, které tu daně odvádějí,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Předpokládaný start digitální daně v České republice je v polovině roku 2020. Ministerstvo financí počítá s ročním výnosem do státního rozpočtu v roce 2020 ve výši 2,1 miliardy, v dalších letech by pak měl stoupnout až k pěti miliardám.

Použitelnost zákona bude časově omezená, uvádí ministerstvo. Posledním zdaňovacím obdobím má být rok 2024. „Tento zákon vznikl jako reakce na skutečnost, že dosud nebyla nalezena shoda na společném postupu států v rámci Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česká republika preferuje i nadále řešení na mezinárodní úrovni,“ zdůrazňuje Schillerová.

Podle daňové expertky a rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové by měl stát v oblasti daní od obřích firem postupovat jinak. Měl by je kompletně změnit, protože dnes velké firmy umějí daně velmi dobře optimalizovat a ve finále tak platí v relativním vyjádření třetinové daně oproti malým a středním podnikům.

„Oblast korporátní daně je třeba zásadně reformovat a není třeba zavádět nějaké dočasné instituty typu digitální daně,“ řekla Nerudová na nedávné konferenci k důchodům, když vysvětlovala, kde by stát měl vzít peníze na financování důchodového systému. Nerudová je také šéfkou Komise pro spravedlivé důchody.

„Podle současného návrhu digitální daně nebude vybráno pět miliard, jak s tím počítá státní rozpočet, ale maximálně 1,5 miliardy,“ dodala rektorka.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services