Peníze jsme prožrali

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 9. 4. 2019 | 25 komentářů
„Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ říkal svého času Andrej Babiš. Ve vládě pak rozdával plnými hrstmi. Teď ohlašuje škrty a šetření. A chce od nás příspěvek na své deficity: daně porostou.
Peníze jsme prožrali

Budeme šetřit, vyhlásili v únoru premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová a navrhli snížit počet státních zaměstnanců o 10 procent (s výjimkou vojáků, policistů a učitelů).

Schillerová očekává, že stát propustí nejméně 12 500 zaměstnanců. Taková redukce státní správy má vládě pomoci ušetřit sedm miliard korun ročně a přispět k tomu, aby se schodek státního rozpočtu udržel na plánovaných 40 miliardách.

Ještě loni v říjnu přitom nachystala koalice hodokvas. Na letošek nalinkovala další růst počtu státních zaměstnanců a jejich platů. Zákon o státním rozpočtu na rok 2019 předpokládá, že výdaje na platy zaměstnanců státu vzrostou proti loňsku o 23,3 miliardy na 209,7 miliardy korun. Platy mají poskočit až o patnáct procent a počet plánovaných míst se má zvýšit o 16 305 na 469 737.

Teď tedy ministři a ministryně předkládají návrhy na škrty v pracovních místech a také na rušení některých činností, které jejich úřady zajišťují.

Kabinet obrátil poté, co v chystaném rozpočtu na příští rok narazil na nedostatek daňových příjmů. Predikce příjmů pro rok 2020 počítá s tím, že proti letošku stát vybere o 13,5 miliardy míň.

A to je optimistický odhad, který předpokládá hladký brexit i to, že Donald Trump nesplní své hrozby a nevyhlásí vysoká cla na evropská auta. Jinak pánbů s námi a zlý pryč.

Babiš si nedal padáka

K redukci státního sektoru správkyně financí poznamenala: „Zpomaluje tempo růstu, není to žádná tragédie, chováme se s péčí řádného hospodáře.“

Tenhle výrok mohl leckomu připadat jako pokus o vtip. Schillerová s ním totiž vyrukovala poté, co vláda prosadila další nárůst eráru, potom, co Babiš a spol. zavedli slevy na jízdném dotované státem a v době, kdy se anoisté a sociální demokraté přeli o to, kdo se víc zasloužil o rekordní růst důchodů.

Nasnadě je přirozeně otázka, zda má stát regulovat počet zaměstnanců podle fází hospodářského cyklu? Pravda, Babiš slíbil řídit jako firmu a firma v dobrých časech, kdy má zakázek víc, zaměstnance nabírá, ve špatných časech, kdy zakázek ubývá, je zase propouští.

Stát je ale jiný případ, má poskytovat relativně stálý servis. Vlády by proto měly plánovat udržitelný erár. Sobotkova i Babišova vláda však nabíraly nové zaměstnance hlava-nehlava. Rozhazovaly peníze plnými hrstmi.

U sociálních demokratů takový přístup nemůže překvapit. Oranžoví jednoduše pokračují ve stopách vlád Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka, které si s dluhy nelámaly hlavu. A proč by měly, Paroubek přece uklidňoval, že státní dluhy se beztak „málokdy splácí“. A kdyby se přece jen splatit musely, pak se dá použít Špidlovo pravidlo „zdroje jsou“.

Odezdikezdismus

Žranice končí. Vláda počítá, kolik stála, přemýšlí, jak vyjít s tím, co zbývá, a kde si zajistit dodatečný příjem.

Vláda dává, vláda bere

Anoisté, potažmo Andrej Babiš, však slibovali, že se na rozdíl od tradičních stran a tradičních politiků „nezakecají“. Sám Babiš se před vstupem do politiky vysmíval vládám, že nemůžou vyjít s penězi a připravují schodkové rozpočty. „Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ prohlásil v roce 2011 debatě na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Nakonec takové rozpočty sám sestavoval a padáka si nedal. A nedal ho ani Aleně Schillerové.

A co zítra?

Lze každopádně tušit, že přes ohlášené úspory v eráru a investicích se dočkáme vyšších daní. Schválené výdaje zatížily rozpočet natolik, že by schodek z plánovaných 40 miliard vzrostl na 90 miliard.

Ostatně, finance už ve svém novém návrhu cílí na vyšší zdanění tabáku, lihu a hazardu. Zvýšení dalších daní bude následovat. Strany ještě musí voličům do voleb doručit spoustu dárků.

ANO, které podlehlo víře ve svůj volební slogan, odkládalo investice do infrastruktury i armády v naději, že „bude ještě líp“, že je na ně dost času. Rozpočtové výnosy se jednoduše prožíraly a erár utěšeně kynul.

Stačilo přitom držet se zásady, kterou Andrej Babiš vtělil do svého spisku, ve kterém vysvětluje, proč je dobré řídit stát jako firmu: „Ve firmě si nemůžete dovolit utrácet jenom proto, že dnes máte hodně peněz, a nemyslet na zítřek.“

Sobotkova i obě Babišovy vlády si to dovolily.

Úvodní snímek: Doleva! Premiér udává směr pro příští roky. Foto Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+181
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2019 4:32, já

Tyhle dvě prolhané bestie už dávno měl sedět za katrem. Bohužel si jejich řádění budeme muset vytrpět až na samé dno. Nezávidím jejich nástupcům, co tento stát budou dávat dohromady, u současných voličů těchto zločinců a nejspíš i u značné části inteligentnější populace nebudou v oblibě, protože nutně budou muset sáhnout na úsporná tedy nepopulární opatření a ovce budou vzpomínat jak za jejich "Vůdce" bylo dobře :/

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 4. 2019 9:19, Rudolf T.

Článek představuje velmi jednoduché černobílé vidění ekonomiky. Podobně to viděli hlupáci a nevzdělanci typu Kalousek či Topolánek, zavinili tím ale největší krizi v našich dějinách a obrovský ekonomický propad. Například peníze důchodcům totiž zvyšují spotřebu a tedy zaměstnanost a tedy daňové příjmy a tak by se dal rozebrat každý krok vlády - tato vláda hospodaří s rozumem, což předchozí vlády neuměly a přivedly
i zemi málem ke krachu.

-158
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services