Nepřihlásili jste se do datové schránky? Zpřísníme, varuje úřad

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 5. 1. 2024 | 1 komentář
Do 450 tisíc povinně zřízených datových schránek se zatím nikdo nepřihlásil. Finanční správa vyzývá „spící“ podnikatele, aby tak co nejdříve učinili. „Letos už nebudeme tolerantní jako loni,“ upozorňuje.
Nepřihlásili jste se do datové schránky? Zpřísníme, varuje úřad

Zdroj: Shutterstock

Na začátku loňského roku zřídilo ministerstvo vnitra víc než dva miliony datových schránek všem fyzickým podnikajícím osobám. Podle základě zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů jsou datovky pro podnikatele povinné. Přesto i po roce stále zůstává 450 tisíc schránek, do nichž se zatím nikdo nepřihlásil.  

„Apeluji na vlastníky těchto datových schránek, aby se do nich přihlásili a zkontrolovali si jejich obsah, jelikož jim do nich mohou přijít zprávy týkající se jejich podnikání, ať už výzvy, pokuty, faktury či jiné písemnosti,“ říká Martin Mesršmíd, ředitel Digitální a informační agentury (DIA), která má datové schránky v současnosti na starosti.  

Zároveň upozorňuje, že vlastníci datových schránek mají povinnost podat daňové přiznání elektronicky. Finanční správa navíc uvedla, ža na rozdíl od minulého roku už letos nesprávně podaná daňová přiznání nebude promíjet. Loni totiž podala řada podnikatelů rutinně daňové přiznání v papírové formě a finanční správa je následně musela vyzvat k nápravě, tedy aby podali přiznání znovu elektronicky.   

„Brali jsme i tak lhůtu pro podání přiznání za splněnou, abychom nezdržovali případné vracení přeplatků. Kontaktovat všechny byla náročná práce. A nemůžeme si ji dovolit dva roky po sobě,“ řekla ředitelka Generálního finančního ředitelství Simona Hornochová na konferenci Tax Forum v závěru loňského roku.  

Úřad má podle ní nachystanou sadu komunikačních kanálů, kterými chce probudit „spící datovkáře“ a omezit tak problémy s podáním daňových přiznání.  

„Dva finanční úřady se odhodlaly a obvolaly vzorek zhruba dvou set podnikatelů, aby zjistily, proč s datovkou nepracují, když už ji mají. A vzbudily vesměs nadšení, že se o ně někdo zajímá a že jim nové povinnosti připomněl. Ale je otázka, zda tak učiní,“ uvedla Hornochová.  

K elektronickému podání přiznání lze využít právě datovou schránku, ale jsou i jiné alternativy – třeba prostřednictvím portálu Moje daně (DIS+) po přihlášení takzvanou identitou občana (bankovní identita, eObčanka s čipem, služba Moje ID, mobilní klíč eGovernmentu, I.CA identita s čipovou kartou, NIA ID…). Použít lze také aplikaci EPO nebo e-mail s uznávaným elektronickým podpisem. 

Psali jsme podrobně: Dostali jste datovou schránku ze zákona? Musíte podat přiznání elektronicky

I když se část podnikatelů do datových schránek ještě nepřihlásila, neznamená to, že by nebyly funkční. Zpřístupní se automaticky i fikcí desátý den od nepřevzetí obálky s přístupovými údaji nebo patnáctým dnem od data doručení přístupových údajů.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Za samotné nepoužívání datové schránky sice podnikatelům sankce nehrozí, jenže: Do datovky úřady povinně posílají veškeré písemnosti a zprávy spojené s předmětem podnikání daných osob. „Může se tedy jednat o různé výzvy či sankce, při jejichž neuposlechnutí či nezaplacení může hrozit další postih,“ říká Martin Mesršmíd.

Například tomu, kdo má datovou schránku zřízenou povinně ze zákona a nepodá daňové přiznání elektronicky, hrozí pokuta 1000 korun poté, co neodstraní „vadu podání“ ani po výzvě finančního úřadu. Ten může výjimečně zvýšit pokutu až na 50 000 korun, pokud nesplnění povinnosti „závažně ztěžuje správu daní“. 

Kdo používá datovou schránku dobrovolně jako nepodnikající fyzická osoba, tomu žádná sankce nehrozí. 

DIA nabízí uživatelům, kteří nevědí, jak s datovou schránkou pracovat, návody na webu mojedatovaschranka.cz. Zájemci mají možnost rovněž využít chatbota, případně se obrátit na infolinku 954 200 200. Část agendy týkající se datových schránek lze vyřešit také na pobočkách Czech Pointu. 

Povinně zřízenou datovou schránku je těžké znepřístupnit. Je to možné pouze ukončením živnosti. Nebo pak z důvodu úmrtí osoby nebo kvůli  výkonu trestu či vzetím do vazby, výkonu zabezpečovací detence, ochranného léčení nebo ochrany zdraví lidu. 

DIA také oznámila, že od ledna 2024 mohou všichni majitelé datových schránek posílat a přijímat objemnější zprávy o velikosti až 100 MB. Jde tedy o navýšení o 80 MB oproti předchozímu stavu. Změna se týká nejen veřejnoprávních zpráv, ale také soukromoprávních zpráv. Navíc mohou uživatelé do zpráv vkládat až 50 příloh v nejrůznějších formátech. Nové formáty jsou: 

  • ZIP
  • ASiC
  • mpg
  • mpeg /mpeg1/mpeg2
  • JSON
  • MP4/M4A
  • MP4/M4V/M4P
  • HEIC

V současné době existují přes čtyři miliony datových schránek, z toho více než polovina patří podnikajícím fyzickým osobám, kterým je zřízena datová schránka ze zákona. Nově ji letos dostanou také další profese: autorizovaní architekti, inženýři a technici a také zeměměřičtí inženýři. Jedná se o zhruba 40 tisíc lidí. 

Jim datové schránky zřídí DIA do konce března 2024 na základě údajů poskytnutých od profesních komor. Česká pošta následně rozešle dopisy s přístupovými údaji. 

Datové schránky umožňují komunikaci se státem a úřady zdarma. Jejich výhodou je podle DIA úspora času i financí. Lze skrze ně například podat daňové přiznání, vyřídit si živnostenské podnikání, zažádat o dotace či komunikovat se soudy a s dalšími úřady. 

Už je tady!

Zdroj: Shutterstock

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-89
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services