U nouzového dodavatele energií nezůstávejte dlouho, radí úřad

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 10. 2021 | 17 komentářů
U nouzového dodavatele energií nezůstávejte dlouho, radí úřad

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří po ukončení dodávek od společností ze skupiny Bohemia Energy přešli k takzvanému dodavateli poslední instance, by neměli otálet s výběrem standardního produktu z nabídky dodavatelů energií. Vyzval je k tomu Energetický regulační úřad (ERÚ).

Dodavatelem poslední instance jsou v případě elektřiny ČEZ Prodej (většina ČR), E.ON Energie (jižní části ČR) a Pražská energetika (Praha a blízké okolí). V případě plynu to jsou Innogy Energie (většina ČR), E.ON Energie (Jihočeský kraj) a Pražská plynárenská.

Dodavatel poslední instance (DPI) se o vás může postarat maximálně šest měsíců. Nejpozději do konce této doby musíte uzavřít novou – standardní – smlouvu, a to s jakýmkoliv dodavatelem (včetně toho, k němuž jste automaticky přešli). Přesto je ve vašem zájmu zůstat v režimu dodavatele poslední instance co nejkratší dobu, protože tento způsob odběru bývá dražší než standardní smlouva. Minimální doba, po kterou u DPI musíte zůstat, není stanovena – odejít lze okamžitě.

Přechod k DPI v současné situaci znamená výrazné zdražení oproti původnímu dodavateli, zvlášť když jste měli starší smlouvy s mnohem nižší cenou. Dodavatel poslední instance teď musí nakoupit energie na aktuální ceny na burze. A ty jsou mnohonásobně vyšší než třeba před rokem. U plynu je aktuální cena v režimu dodavatele poslední instance tří- až čtyřnásobná, u elektřiny zhruba 2,5krát vyšší než dřív.

DPI navíc může vedle běžných nákladů zahrnout do výsledné ceny i vyšší náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu.

Regulační úřad přidává i další důvod. „I když DPI zajistí dodávky až na půl roku, výrazný rozdíl nyní může být v měsíčních zálohách. Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok. Vzhledem k tomu, že půjde o zimní měsíce, je tato spotřeba o poznání vyšší především u domácností, které elektřinou nebo plynem topí. Přechodem k řádnému dodavateli si zálohy spotřebitelé opět rozloží podle průměru celoroční spotřeby, což sníží jejich výdaje na energie v nadcházejících měsících,“ říká mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Podávají pomocnou ruku?

Zdroj: Shutterstock

Nepoctiví prodejci lidem nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, ale jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů, upozorňuje Energetický regulační úřad.

Energošmejdi nabízejí „pomoc“. Vyjde draho, varuje úřad
 

„Ačkoliv se objevily spekulace, že jsou ceny účtované DPI předražené o třetinu i více, tato tvrzení nemají žádný reálný základ. Výpočty dodavatelů jsme předběžně zkontrolovali a marže pokrývající obchodní riziko dodavatelů se pohybují v jednotkách procent,“ oznámil dnes Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. „To, že jsou nyní ceny DPI celkově vysoké, není dáno vysokými maržemi, ale vysokými cenami elektřiny a plynu na burzách, kde pro své zákazníky energie nakupují všichni dodavatelé, včetně DPI,“ dodává.

Regulátor připomíná, že dodavatelé poslední instance se při stanovení ceny musejí řídit pevnými pravidly. Mohou do ní zahrnout jen oprávněné náklady a přiměřený zisk, který pokrývá jejich obchodní riziko. „Mezi oprávněné náklady se započítává především cena samotné elektřiny nebo plynu, náklady na dorovnání diagramu spotřeby, náklady na odchylku nebo administrativní náklady spojené s obsluhou zákazníka. Stejně jako v případě běžných dodávek energií cena zahrnuje také regulovanou složku pokrývající zejména náklady na provoz energetických sítí,“ píše ERÚ.

„Ceny DPI znovu přepočítáme ve chvíli, kdy bude jasné, za jaké částky DPI energie na burze skutečně nakupovali. Nyní můžeme vycházet pouze z předběžných odhadů, k samotným nákupům totiž dochází průběžně. Metodika, podle které DPI ceny počítají, však podle předběžného šetření odpovídá úřadem stanovenému věcnému usměrňování,“ dodává Trávníček.

Nového dodavatele (se standardní smlouvou, která nahradí režim dodavatele poslední instance) byste si neměli vybírat jenom podle ceny, ale i na základě jeho spolehlivosti a referencí. Postupujte obezřetně, protože současné situace mohou zneužít i podvodníci, upozorňuje regulační úřad. Teoreticky si můžete vybrat jakéhokoliv dodavatele. Může přitom jít i o stejnou firmu, která pro vás fungovala jako dodavatel poslední instance, tedy ČEZ, Innogy, E.ON, Pražská energetika či Pražská plynárenská – také v tomto případě je však potřeba váš aktivní krok, tedy sjednání běžné smlouvy.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2021 19:29, Petr Fiala

Ale to je likvidační. Jsem okamžitě po zdražení přestal plynem topit. A stejně teď mi přijde záloha tak 8 vyšší? 4x kvůli ceně a 2x kvůli tomu že jde o zálohy na zimu. Nevím, jestli si to, ti co nás vedou uvědomují, ale na tohle už nemá ani střední třída. Politici berou velké platy za to, že nás vedou. A dovedli nás akorát do prdele.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2021 18:07, Jirka

Citace - HOMER HLADÍK PŘÍBRAM / 22.10.2021 15:38

INNOGY SI UČTUJE 100% víc na 1záloze než jsem platil jsou hor222222222222222222222222222 ŠMEJDI.JSOU TO SUPER ŠMEJDI.


Nejsou. V článku máte přesně vysvětlené, proč to tak je. A nikdo vás nenutí u nich zůstávat.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services