Cenu za vytěsnění akcionářů PFN schválila ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 23. 10. 2020

PFN Holding může spustit proces vytěsnění minoritních akcionářů. Česká národní banka schválila navrhovanou cenu, za kterou chce firma vykoupit akcie textilky PFNonwovens. Ta má dělat 719,50 koruny za každou akcii o jmenovité hodnotě 1,24 eur.

Kdy přesně proces vytěsnění začne, zatím není jasné. „Představenstvo emitenta bude situaci nadále sledovat a zveřejní další regulatorní oznámení podle vývoje situace,“ napsala firma v dnešním oznámení.

Vytěsnění není dobrou zprávou pro pražskou burzu. Přišla by o další titul poté, co letos už skončilo obchodování s akciemi mediální společnosti CME. Na druhou stranu pražská burza momentálně žije nejúspěšnějším primárním úpisem v historii menšího trhu Start díky společnosti Pilulka Lékárny. Povzbuzením pro burzu je i vstup České zbrojovky na hlavní trh. A radost jí dělá i další letošní úspěšný zápis na Startu, kde se nově obchodují akcie technologické firmy eMan.

Současný majoritní akcionář PFN Holding ovládl firmu v roce 2017, kdy dal akcionářům na pražské burze nabídku za 1010 korun za akcii. Tehdy byly akcie textilky, která se tenkrát ještě jmenovala Pegas, nejvýše. Aktuálně se cena na pražské burze pohybuje kolem 780 korun.

Majiteli PFN Holdingu jsou podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Cenu navrženou ve vytěsnění napadl třeba investor Tomáš Hájek, který už v minulosti jednal za uskupení vytěsňovaných minoritních akcionářů AAA Auto. Tenkrát pomohl dojednat vyšší cenu.

PFNonwovens vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a další sektory. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Firma vyrábí také ochranné pomůcky, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Má své závody na jižní Moravě, v Egyptě a Jihoafrické republice. V prvním pololetí letošního roku zaměstnávala přes 700 lidí.


Víc burzy:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services