Zájem o akcie české vývojářské firmy překonal nabídku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2020
Zájem o akcie české vývojářské firmy překonal nabídku
Petr Koblic (vpravo) vítá Jiřího Horynu na burze.
Zdroj: eMan

Softwarová společnost eMan dnes na pražské burze úspěšně upsala akcie za 46,6 milionu korun. Obchod se uskutečnil skrze aukční systém trhu Start. Firma na něm upsala celkem 914 tisíc kusů svých akcií za cenu 51 korun. Celkový počet objednávek činil 1,93 milionu kusů akcií a přesáhl tak nabídku o 111 procent.

Většinovými vlastníky společnosti eMan, kteří budou i nadále ovládat víc než 51 procent, zůstávají původní čtyři zakladatelé v čele s výkonným ředitelem Jiřím Horynou. Přes dvě procenta akcií drží zaměstnanci firmy a zhruba 47 procent připadá na nové akcionáře z řad fondů i drobných investorů.

„Děkujeme všem investorům za důvěru, kterou do nás vložili,“ říká Jiří Horyna, výkonný ředitel eMan. Získané peníze chce použít na další rozvoj, možné akvizice a také na splacení části bankovních úvěrů.

„Úspěšný vstup společnosti eMan je skvělou zprávou z pohledu diverzifikace titulů obchodovaných na našem trhu. Jedná se o první firmu ze segmentu IT,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. Společnosti eMan se stala sedmou obchodovanou firmou v segmentu malých a středních podniků.

Srovnejte si to s námi

Vstup na burzu oznámila společnost eMan v dubnu, o akcie se investoři mohli hlásit od 17. srpna do dnešního poledne. Na transakci se podílela jako poradce skupina Starteepo a právním poradcem byla advokátní kancelář Havel & Partners.

„Vzhledem k tomu, že objednávky přesáhly počet nabízených akcií o 111 procent, došlo tak ke značnému krácení investorů. Ti, kteří by chtěli realizovat svoji investici v plné výši, budou mít možnost si dané akcie dokoupit na sekundárním trhu,“ upozorňuje František Bostl ze Starteepo.

Akcie se budou poprvé volně obchodovat v pátek 4. září. A to jak na trhu Start pražské burzy, tak i na burze RM-Systém, kterou provozuje Fio banka. Ta se rozhodla s ohledem na velký zájem svých klientů akcie eMan na RM-Systému duálně zalistovat. Podobně se obchoduje na obou burzách i s akciemi výrobce obuvi Prabos nebo zpracovatele kůží Karo.

„Je patrné, že zajímavý růstový příběh v perspektivním sektoru vytvořil vysoce atraktivní mix pro domácí investory na pozadí trvajícího technologického boomu v zámoří. Na základě mimořádného výsledku IPO předpokládám vysoký zájem investorů o tento titul i v návazném sekundárním obchodování,“ dodává David Lamač, vedoucí oddělení sales Fio banky.

Firma eMan, která dodává komplexní softwarové řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám nebo automobilkám, dosáhla loni obratu téměř 170 milionů korun.

Spořte si, kde chcete!

Zdroj: Shutterstock

Daňové výhody penzijního spoření se mají rozšířit na investiční produkty. Zájemcům by se otevřel i nový penzijní fond, odvážnější než ten dynamický. Návrh dostal od koalice zelenou a míří k poslancům.

Nová podpora spoření. Vláda chce vylepšit penzijko i investice

Mezi stávající zákazníky společnosti eMan patří například Škoda Auto, E.ON, Bohemia Energy, MND, Honeywell, Lesy ČR, ČSOB nebo ČEZ. V USA česká firma podniká od roku 2018, kdy otevřela pobočku v Houstonu a funguje tam pod hlavičkou společnosti eMan Solutions LLC. Celkem zaměstnává bezmála 120 lidí.

Start je trhem pro menší společnosti s hodnotou od velikosti 25 milionů korun, které chtějí získat nový kapitál. Investoři na něm se rekrutují z řad zkušených individuálních investorů nebo z řad fondů soukromého nebo venture kapitálu. Obchodování na trhu Start není kontinuální jako na jiných trzích pražské burzy, ale jedná se o aukci, která probíhá v předem stanovených dnech. Například zpracovatel kůží Karo Invest zde v loňském roce získal na svůj rozvoj 40 milionů korun.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, eMan, investice, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services