Podílové fondy: Fed tlačí na pilu a technologie letí vzhůru

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 11. 9. 2020 | 7 komentářů
Akciové indexy se oddělily od skutečného stavu ekonomiky, píše ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát v komentáři ohledně vývoje trhů během srpna. Jak vypadá výkonnost podílových fondů – včetně dluhopisových a smíšených – podle nejnovějších čísel?
Podílové fondy: Fed tlačí na pilu a technologie letí vzhůru

Zdroj: Shutterstock

Hlavním hybatelem finančních trhů byl v srpnu – jako obvykle – americký Fed. Významnou událostí byla změna strategie jeho měnové politiky. Fed nově přistupuje k cílování průměrné inflace, což mělo negativní dopad na americký dolar a indikuje to delší období nízkých sazeb.

Pozitivní náladu, která trvá už od poloviny března, navíc podpořily výsledky firem. Ty byly obecně lepší, než očekávali analytici, kteří po začátku pandemie až přehnaně snížili své prognózy zisků. Efekt karanténních opatření na hospodaření nebyl u většiny společností však nebyl tak velký.

Růst hodnot akciových indexů však táhne skupina pěti šesti technologických firem, které reálně nezobrazují skutečný stav americké či evropské ekonomiky. Celosvětově rostoucí nezaměstnanost nakonec zasáhne celou ekonomiku a horší výsledky firem ovlivní i výkonnost akciových indexů – navzdory enormní podpoře fiskální a měnové politiky.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje více jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. 

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

srpen 2020+4,3 %+2,5 %
od začátku roku-2,8 %-7,6 %
poslední rok+4,9 %+0,1 %
poslední tři roky+12,7 %-1,5 %
posledních pět let+23,1 %+16,9 %
posl. deset let+107,1 %+20,3 %
počet fondů3816

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Svižný nárůst hodnoty globálních fondů v srpnu jde na vrub akcelerujících amerických indexů. Za nárůstem stojí pár velkých technologických firem typu Microsoft, Amazon, Apple či třeba Alphabet (Google).

Jen tyto samotné technologické firmy představují skoro 30 % velkého indexu amerických akcií S&P 500 a letos se jejich zhodnocení pohybuje mezi 40 až 90 %. Například technologický index NASDAQ je letos navzdory několikaměsíčnímu uzavření ekonomiky o 30 % výše, a to má za sebou růst o 35 % v roce 2019.

Globální akciové fondy těžily z expozice vůči americkým společnostem. Oproti tomu fondy zaměřující se na Evropy či méně vyspělé trhy relativně ztrácely, jejich zhodnocení je dlouhodobě mnohem níže.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

srpen 2020-0,1 %+1,3 %
od začátku roku+1 %-1,6 %
poslední rok+0,5 %-0,5 %
poslední tři roky+1,3 %+2,4 %
posledních pět let+2 %+10,1 %
posl. deset let+15,5 %+38,8 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Průměrný výnos dluhopisových fondů je od počátku roku kolem 1 %, což je při základní sazbě ČNB na úrovni 0,25 % velice solidní výsledek. Za srpen připsaly skoro 2 %.

České státní dluhopisy se vydaly opačným směrem než cizí kvalitní dluhopisy, jejichž cena rostla díky změně politiky amerického Fedu, který naznačil delší setrvání u nižších sazeb.

Hlavním důvodem, proč české státní dluhopisy ztrácely na hodnotě, je především nárůst inflace vysoko nad horní hranici tolerančního pásma České národní banky.

Výnos desetiletého státního dluhopisu sice vzrostl na 1 % ročně – jenže to je hluboko pod inflací, která je na úrovni 3,4 %. Proto byla také výkonnost fondů kvalitních dluhopisů v srpnu mírně negativní.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
srpen 2020+1,7 %
od začátku roku-1,6 %
poslední rok+1,3 %
poslední tři roky+2,8 %
posledních pět let+6,1 %
posl. deset let+30,5 %
počet fondů52

Smíšené fondy (dluhopisy, akcie, komodity) jsou mix mnoha investičních strategií, které jsou často nečitelné a v průběhu investorova života se mění. Přesto jsou v Česku z historických důvodů velmi oblíbené. A to i přesto, že poplatky za ně bývají stejně vysoké jako u čistě akciových fondů, jejichž správci obchodují mnohem častěji než správci smíšených fondů – a tedy i s většími náklady.

Úměrně vývoji akciových trhů se dařilo především smíšeným fondům orientovaným na americké akciové trhy. Ztráty z počátku roku se už skoro vynulovaly.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 9. 2020 8:36, František Vopršálek

Autor kritizuje ve svém článku české státní dluhopisy, ale úplně opomíjí fakt, že máme také protiinflační státní dluhopisy s výnosem 0,5 % + cca 3,4 % (současná míra inflace). Bohužel z jejich prodeje nejsou tučné provize, takže je nikdo nepropaguje.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2020 9:11, Jenda

No hlavně je z toho 15% daň, takže nesou (3.4+0.5)*0.85 = 3.315, což je míň než inflace.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services