Pilulka má rekord. Zájem byl víc jak pětinásobný

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 10. 2020 | 1 komentář
Pilulka má rekord. Zájem byl víc jak pětinásobný

Zdroj: Pilulka

Jednoznačným úspěchem skončil úpis akcií společnosti Pilulka Lékárny na pražské burze. Zájem investorů byl enormní a převýšil počet prodaných akcií o 536 procent. Už dřív bylo jasné, že akcie ve veřejné nabídce (IPO), která skončila dnes v poledne, budou upsány za nejvyšší možnou cenu, tedy za 424 korun. Spodní hranice pro objednávky byla 350 korun.

Pilulka nakonec investorům prodá akcie v celkovém počtu 725 040 kusů. Při uvedení nabídky majitelé mluvili o až 800 tisících, z toho až 500 tisících kusech nových akcií a až 300 tisících stávajících. Nakonec tedy i přes maximální cenu neupsali maximální možný počet. Objednávky se tak budou krátit podle pravidel pražské burzy.

Pravidla to nejsou jednoduchá; dochází k přepočítávání podle různých koeficientů. Zjednodušeně ale platí, že čím dřív objednávku podal, tím víc zájemce získá. Podle mluvčího pražské burzy Jiřího Kovaříka se například drobní investoři, kteří si v posledním týdnu objednali jenom jeden lot (80 akcií), akcií Pilulky nedočkají. Méně než 80 akcií si zájemci objednat nemohli, také na burzovním trhu Start se s Pilulkou bude obchodovat po lotech.

Společnost obdrží od investorů 307 416 960 korun, což je dosud nejvyšší částka získaná v rámci úpisu na trhu Start, určeného pro menší firmy. Získané peníze Pilulka použije na další rozvoj.

Srovnejte si to s námi

„Pilulka se tak stává nejúspěšnější emisí na tomto trhu. Hodnota společnosti po úpisu činí 1 060 000 000 Kč,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. Běžné obchodování s akciemi Pilulky začne v pondělí 26. října.

„Pilulka je skvělá firma pro pražskou burzu, neboť v sobě kombinuje e-commerce a farmaceutický sektor, což je zvlášť v současné době výborné spojení. Jsem také velmi potěšen, že vzbudila zájem jak u institucionálních, tak i drobných investorů,“ dodává Koblic.

„Jestli jsme zpočátku přemýšleli, zda se do IPO pustit, spolupráce s manažery emise a především s BCPP nás přesvědčila, že šlo o správný krok,“ říká Petr Kasa, který firmu spolu s bratem Martinem založil a řídí.  Dohromady doteď vlastní necelou polovinu společnosti, společně se zaměstnanci a obchodními partnery mají majoritu přesahující dvě třetiny. Zhruba třetinu ovládá investiční společnost Wood & Company, která Pilulce při vstupu na burzu radí.

Pilulka vznikla v roce 2013. Působí na českém, slovenském a rumunském trhu, vstup do Maďarska kvůli koronaviru odložila. V současnosti provozuje víc než 150 „kamenných“ lékáren a dále internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Zaměstnává přes 380 lidí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šance na levný nákup? Akcie českých bank očima expertů

16. 10. 2020 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Šance na levný nákup? Akcie českých bank očima expertů

Ptáme se, co čeká v nejbližší době akcie českých bankovních domů. Je právě teď příležitost levně investovat? Nebo bude příležitost nakupovat ještě levněji? Nebo se to nevyplatí?

Nové akcie: Kasovní trhák a největší IPO v historii

12. 10. 2020 | Jan Traxler | 12 komentářů

Nové akcie: Kasovní trhák a největší IPO v historii

Firma, která dnes chce uspět na burze, musí zaujmout poutavým příběhem a perspektivou růstu. Česká zbrojovka nezaujala, naopak Pilulka bude pravděpodobně hitem. Trhákem má být i emise... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Partners Financial Services