Desetinu Moneta Money Bank získá fond J&T

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 6. 2022
Desetinu Moneta Money Bank získá fond J&T

Zdroj: Moneta Money Bank

Desetinu akcií Moneta Money Bank bude nově ovládat fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments. Podíl 9,99 % kupuje od fondu Petrus Advisers.

„Nákup proběhne ve dvou krocích – první část ve výši 8,89 % nabude J&T Arch Investments bezprostředně, zbývajících 1,1 % pak pořídí do konce roku. Fond akcie kupuje za prémii oproti aktuální tržní ceně. V následující dnech fond zároveň plánuje požádat ČNB o schválení nabytí kvalifikované účasti,“ píše J&T v oficiálním oznámení.

Petrus Advisers informoval o prodeji „strategického podílu“ J&T před několika dny, dosud však nebyly známé podrobnosti včetně toho, o jak velký podíl jde.

„Velikost akvírovaného podílu odpovídá tomu, jaké investice pro náš fond vyhledáváme. Moneta je efektivně řízená banka, se značným tržním podílem ve vybraných segmentech a dlouhodobě udržitelným dividendovým výnosem. Získaná pozice nám navíc otevírá poměrně široké možnosti dalšího postupu, který se bude odvíjet také od kroků ostatních velkých akcionářů,“ říká Adam Tomis, investiční ředitel J&T a člen investičního výboru Arch Investments.

Dosavadní desetinový podíl Petrus Advisers je podle dostupných informací druhým největším v Monetě, jejíž akcionářská struktura byla až donedávna velmi roztříštěná. Nejvyšší, skoro třicetiprocentní podíl (29,94 %) vlastní od loňského roku společnost Tanemo – tu založila skupina PPF v rámci chystaného spojení Monety s Air Bank a Home Creditem. Od transakce však nové vedení PPF nakonec odstoupilo – proti spojení mimo jiné vystupoval právě fond Petrus Advisers. PPF teď svůj podíl může prodat regulované finanční instituci, po roce pak komukoliv. 

Třetí největší podíl v Monetě (6,74 %) ovládal ke konci května Pavel Tykač prostřednictvím společnosti Manecomte Limited. Víc než šest procent (6,5 %) měla Raiffeisen Bank International.


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banka, J&T banka, Moneta

A tohle už jste četli?

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Partners Financial Services