Okamžité platby se rozjíždějí. Peníze budou mezi bankami lítat i o víkendu už letos

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 19. 3. 2019 | 10 komentářů
Peníze z účtu na účet ve vteřinách. 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. A za hubičku. Zatím je novinka v Česku dostupná jen klientům dvou bank, do konce roku 2019 se ale levných bleskových převodů dočkáme skoro všichni.
Okamžité platby se rozjíždějí. Peníze budou mezi bankami lítat i o víkendu už letos

Převod až 400 tisíc korun z jedné banky do druhé během několika vteřin, a to 24 hodin denně včetně víkendů. A ne výrazně dráž než obyčejná platba. To je v zásadě charakteristika nové bankovní služby, kterou některé banky slibovaly už loni. Zatím ale většina bank okamžité platby teprve testuje, dočkali se – od února – jen klienti Air Bank a České spořitelny. Okamžité platby jde tedy zatím posílat jen mezi těmito dvěma bankami, u Spořitelny navíc můžete místo 400 tisíc zatím převádět jen sto tisíc korun.

Od 1. dubna se přidá Banka Creditas, do konce prvního pololetí by službu měly zavést ještě ve Fio bance a v Moneta Money Bank. Další banky se přidají v druhé polovině roku.

Okamžité platby nahradí platby expresní (do částky 400 tisíc), za které si banky běžně účtují kolem 100 korun. Budou se navíc připisovat rychleji a i o víkendu. Banky nemají důvod okamžité platby „prodávat“ výrazně dráž než běžné platby. Česká národní banka po nich za instantní vyřízení platby chce deset haléřů. Běžné platby vyjdou na devět haléřů. (Mimochodem: expresní platby jsou pro banky za korunu.)

Apple Pay válcuje

Platíte mobilem?

Apple Pay do Česka vtrhl, během pár týdnů je na číslech, která androidy sbíraly rok. Zjišťovali jsme podrobnosti a důvody.

Apple Pay je trhák, banky to zas tolik netěší

Air Bank i Česká spořitelna na tuto logiku přistoupily, okamžité platby nabízejí za stejnou nebo jen mírně vyšší cenu. Pokud se klient Air Bank rozhodne poslat do jiné banky platbu jako okamžitou, zaplatí za to u bezplatného Malého tarifu jednu korunu, běžná platba je přitom zdarma. U Velkého tarifu jsou i okamžité platby zdarma.

Česká spořitelna nabízela okamžité platby v testovacím režimu nejdříve za 125 korun, stejně jako expresní platby. Od konce února je už ale provádí za cenu běžných plateb, tedy buď zcela zdarma, nebo za sedm korun podle toho, jaký u ní člověk má běžný účet.

Stejný přístup k cenám okamžitých plateb deklarují i další banky. „Okamžité platby budou dostupné pro jednorázové tuzemské platební příkazy a budou zdarma. Klient si bude moci vybrat, zda uskuteční standardní nebo okamžitou platbu,“ říká Lucie Brunclíková, mluvčí Banky Creditas. „Uvažujeme o tom, že okamžité platby nabídneme zdarma k některým běžným účtům,“ říká mluvčí Monety Jakub Švestka.

Omezení ve Spořitelně

Česká spořitelna okamžité platby nenabízí s jejich maximálními možnostmi. Platby zatím nepřipisuje o víkendu, systém na to bude mít připravený až v průběhu března. Spořitelna také omezuje výši okamžitých plateb na maximálně 100 tisíc korun, místo mezi bankami dohodnutých 400 tisíc korun.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Limit jsme nastavili jako ochranu našich klientů, kteří k potvrzování plateb v internetovém a mobilním bankovnictví dosud používají SMS zprávy a zatím nepřešli na dvoufaktorové potvrzování s aplikací George klíč. Česká republika zažívá ve stoupající míře malware útoky na mobilní telefony, kdy podvodné aplikace dokáží číst sms zprávy, které klienti používají k potvrzování transakcí v internetovém a mobilním bankovnictví,“ vysvětluje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

„Jakmile začne dostatečný počet našich klientů používat k potvrzování plateb George klíč, předpokládáme, že limit na okamžité platby zvýšíme,“ dodává Hrubý. Další banky o podobných restrikcích nemluví.

Česká spořitelna z okamžitých plateb udělala pro své klienty nový standard. Nemusí tedy v přímém bankovnictví vybírat, jestli platbu chtějí zaslat okamžitě, každá platba směřující na účet v Air Bank, se automaticky provádí v řádu sekund. Pokud chce člověk zadat pozdější datum splatnosti, může ho stejně jako doteď manuálně zvolit v kalendáři. Air Bank nechává na klientech, jaký typ platby zvolí.

Made in 2017

I běžné platby v posledních měsících výrazně zrychlily. Dnes se už u většiny bank platba zadaná v přímém bankovnictví dopoledne připisuje na účet u konkurenční banky ještě ten samý den. Ze zákona mají banky čas na připsání platby do konce následujícího pracovního dne.

Okamžité připisování se týká jen jednorázových korunových plateb do jiné tuzemské banky. Trvalé příkazy nebo inkasa budou i nadále fungovat v současném režimu.

Banky v Česku se na zavedení okamžitých plateb dohodly v rámci České bankovní asociace na konci roku 2017. Loni systém pro okamžité platby připravila Česká národní banka. Deník N upozornil na to, že české banky za svými kolegyněmi v jiných zemích EU nezaostávají, i v zahraničí se rychlé platby rozvíjejí teprve v posledních dvou letech.

Anketa

Potřebujete převody z účtu na účet v ten samý den?

Kdy novinku zavede vaše banka?

Zeptali jsme se v bankách, kdy okamžité platby spustí. Odpovědi jsme seřadili chronologicky – čím dřív banka službu zavede, tím výš v seznamu je.

Air Bank

Okamžité platby spustila od začátku února. U bezplatného Malého tarifu za ni klienti zaplatí jednu korunu, běžná platba je zdarma. U Velkého tarifu jsou i okamžité platby zdarma.

Česká spořitelna

V „ostrém“ provozu pro všechny klienty jsou okamžité platby dostupné od 22. února. Zatím služba nefunguje o víkedech, to spořitelna zprovozní až během března. Česká spořitelna také umožňuje posílat v rámci okamžitých plateb jen 100 tisíc korun. Službu nabízí za cenu běžných plateb, tedy buď zcela zdarma, nebo za sedm korun – podle typu běžného účtu klienta.

Banka Creditas

Banka je do systému okamžitých plateb zapojena od začátku března. Služba je zatím dostupná pro omezenou skupinu pilotních klientů. „Všem klientům okamžité platby zpřístupníme od 1. dubna. Budou dostupné pro jednorázové tuzemské platební příkazy a budou zdarma. Klient si bude moci vybrat, zda uskuteční standardní nebo okamžitou platbu“ říká Lucie Brunclíková, mluvčí banky.

Fio banka

„Aby systém okamžitých plateb plnil svůj účel, je důležitá účast většiny bank na trhu. My bychom se rádi připojili během prvního pololetí. Cenovou politiku a detaily fungování zveřejníme až se spuštěním instantních plateb. Chceme se ale držet naší nízkonákladové filozofie,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek.

Moneta Money Bank

„Okamžité platby v tuto chvíli testujeme interně a pro klienty je plánujeme spustit v polovině tohoto roku. Potřebujeme dostatek času především na úpravu systémů, které se podílí na platebním styku. Uvažujeme o tom, že okamžité platby nabídneme zdarma k některým běžným účtům,“ říká mluvčí Jakub Švestka.

Equa bank

„Okamžité platby spustíme v druhé polovině roku a budeme je nabízet zdarma,“ říká mluvčí Markéta Dvořáčková.

Komerční banka

Komerční banka plánuje pilotní provoz okamžitých plateb s vybranou skupinou klientů na polovinu roku 2019. „Rádi bychom tento produkt nabídli všem našim klientům do konce 3. čtvrtletí 2019. Cenové podmínky, které zvažujeme, budou pro klienty určitě zajímavé. Konkrétní v tuto chvíli ještě nebudeme, cenu ale chceme nastavit tak, aby klienti novou službu chtěli reálně využívat,“ říká mluvčí Pavel Zúbek.

Raiffeisenbank

„Raiffeisenbank plánuje spuštění okamžitých plateb na druhou polovinu roku 2019, až bude do systému zapojeno více bank na trhu. Předpokládáme, že cena bude stejná, jako u standardních plateb,“ říká mluvčí Petra Kopecká.

Oberbank

„Předpokládáme, že služba okamžitých plateb bude spuštěna v průběhu letošního roku, pravděpodobně ve druhém pololetí. V současné době ještě nemáme stanoven konkrétní poplatek za okamžitou platbu, nicméně neměl by se výrazně lišit od poplatků za stejné služby ostatních konkurenčních bank,“ říká mluvčí Michaela Pokorná.

ČSOB

Banka plánuje spuštění na konec roku 2019. O poplatcích zatím nerozhodla.

„Při zpracování transakcí klademe velký důraz na bezpečnost, proto se i v případě okamžitých plateb zaměřujeme na vystavení a pečlivé otestování robustního a maximálně bezpečného procesu. Zároveň nám velmi záleží na tom, aby byl produkt spolehlivý z pohledu klienta, což je možné zajistit až ve chvíli, kdy přistoupí ke schématu okamžitých plateb většina bank,“ vysvětluje mluvčí Patrik Madle, proč banka okamžté platby zavede až na konci roku.

Hello bank

„Okamžité platby plánujeme spustit v letošním roce, konkrétní čas a podmínky však v tuto chvíli nebudeme zveřejňovat,“ říká mluvčí Gabriela Pithartová.

mBank

„Okamžité platby nyní běží v pilotní fázi a umožňuje je posílat jen několik bank. Aby tak došlo k jejich úspěšnému provedení, je potřeba, aby jak banka odesilatele, tak banka příjemce, byla do tohoto schématu zapojena. Až bude počet bank relevantní, potom počítáme, že se také zapojíme. Odhadujeme, že by k tomu mohlo dojít v letošním roce. Parametry této služby pro naše klienty nejsou zatím nastavené,“ říká mluvčí Pavel Vlček.

UniCredit Bank

„UniCredit Bank pracuje na spuštění uvedené služby, přesný termín klientům v předstihu oznámíme,“ říká mluvčí Petr Plocek.

Trinity Bank

Banka na dotazy neodpověděla.

ING Bank, J&T Banka, Wüstenrot hypoteční banka

Tyto banky se nezaměřují na klasické „každodenní“ bankovnictví, okamžité platby tak nechystají.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2019 8:14, Gauriela

Promiňte, ale čekáme na to minimálně 25let. Až banky přestanou zadržovat peníze, které chce jejich vlastník poslat jiné bance. Je trapné, že to tak dlouho procházelo a nyní to mám být senzace.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2019 22:55, L.

No jestli u Fia bude harmonogram zavádění rychlých plateb stejně reálný jako harmonogram zavádění nové verze mobilní aplikace, tak kolem roku 2025 je budou tak akorát spouštět :-D

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services