Podnikatelské účty? Porovnány a seřazeny.

Podnikatelské účty? Porovnány a seřazeny.
Po letním srovnání běžných účtů občanů společnost Scott & Rose tentokrát svým měřícím metodám vystavila účty pro podnikatele. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším účtem může přesáhnout až 17 000 Kč za rok.

K cenovému porovnávání 20 druhů podnikatelských kont v 11 českých bankách, tak jako při srovnání běžných účtů občanů (viz náš článek Kolik stojí běžný účet), použila firma Scott & Rose vlastní analytický srovnávací nástroj modelující transakční chování podnikatele České republiky. Výsledkem je přehledný žebříček, který dává odpověď na otázku, kterou banku by měl zvolit průměrný podnikatel, aby zbytečně neplýtval penězi. Kdo namítne, že jen málokdo je průměrným klientem, má nejspíš pravdu, ale určitá vypovídací schopnost průměru pochopitelně existuje.
Uvedené srovnání vychází z modelového příkladu podnikatele, firmy s ročním obratem do 15 mil. Kč a bylo provedeno podle ceníků platných k 1.10. 2003.

Modelové transakční chování podnikatelů ČR zahrnuje průměrný zůstatek na běžném účtu, výpisy, hotovostní výběry a vklady, tuzemské platby, způsob komunikace s bankou a platební karty. Detailní rozpis modelového transakčního chování naleznete v příloze. Seriózní je jistě připomínka autorů analýzy o tom, že jakákoliv jiná volba podnikatelského chování může vést k velmi rozdílným výsledkům. Na druhé straně, drahá banka podle průměrného chování nebude, obecně vzato, bankou levnou.


Pořadí na stupních vítězů se proti běžným účtům občanů změnilo.
Do společnosti produktů Poštovní spořitelny se tentokráte probojovala Volksbank se svým běžným účtem pro firmy. Ta v nedávné úpravě ceníku změnila filozofii poplatků za výběr a vklad hotovosti, kdy klienti do objemu vkladu/výběru 250 tisíc Kč zaplatí pouze 6 Kč za účetní položku. Od třetího místa jsou však rozdíly minimální a na Raiffeisenbank zbyla bramborová medaile o jedinou korunu.
Naopak na chvostu skončila Citibank s programem Standard, který ovšem takto dopadl zejména kvůli vysokému poplatku (500 Kč) za transakci provedenou na pobočce. Pokud by společnost provedla všechny transakce elektronicky, Standard by se pro ni stal rázem výrazně zajímavější.
Někdo by snad mohl namítnout, že pošty nelze považovat za banky v pravém slova smyslu, neboť se nejedná o nejmodernější budovy s automatickým otevíráním dveří a patřičným luxusem. Řada podnikatelů by ale jistě odpověděla, že je dobré mít levnou alternativu, která umožní vlastnit podnikatelské konto i chudším živnostníkům. Sází-li průměrný podnikatel na klasickou banku s dostatečně širokou sítí poboček a je-li ochoten připlatit dvě, tři stovky měsíčně, může svého favorita vybírat v celé první devítce. A to jistě může být pozitivní zpráva.

Pokud vás zajímají podrobnosti o bankovních ústavech, které byly předmětem analýzy, v následující tabulce najdete odkazy na jejich profily:

Banky, podnikatelské účty a jejich profily

Poštovní spoř. (profil, názory)

Postkonto Start (profil, názory)

Postkonto Elektron (profil, názory)

Postkonto Max (profil, názory)

Volksbank (profil, názory)

Běžný účet (profil, názory)

Raiffeisenbank (profil, názory)

Profikonto (profil, názory)

Pluskonto (profil, názory)

Živnobanka (profil, názory)

Business menu XXL

Business menu XXL +

 Česká spořitelna (profil, názory)   

Běžný účet (profil, názory)

GECB (profil, názory)

Běžný účet (profil, názory)

eBanka (profil, názory)

Firemní účet Student (profil, názory)

Základ firmy

Firemní účet Plus (profil, názory)

ČSOB (profil, názory)

Podnikatelské konto Plus (profil, názory)
Firemní konto Plus (profil, názory)

Firemní konto (profil, názory)

 Komerční banka (profil, názory 

baliček Komfort

baliček Efekt

HVB (profil, názory)

Business Konto (profil, názory)

Citibank (profil, názory)

program Standard (profil, názory)

Jaké máte zkušenosti vy, čeští podnikatelé, s bankami na našem trhu? Zajímá nás zcela neprůměrný podnikatel, který za nejvhodnější volbu považuje některou z posledních dvou kont. Najde se? Odpovídají naměřené rozdíly v cenách také rozdílné kvalitě? Co by se muselo stát, abyste se rozhodli změnit banku?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí běžný účet

21. 8. 2003 | Martin Zika

Kolik stojí běžný účet

Společnost Scott & Rose provedla analýzu nákladů na vedení běžného účtu českých bank podle průměrného spotřebitelského chování. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším účtem může dosáhnout... celý článek

Proč mít účet v malé bance?

7. 3. 2003 | Dušan Hradil

Proč mít účet v malé bance?

Po poslední vlně zdražování služeb bank se začalo více mluvit o malých finančních domech. I přes omezené služby a řídkou síť poboček mohou být pro klienty zajímavé. Přinášíme vám krátké... celý článek

Partners Financial Services