Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 3. 8. 2009 | 2 komentáře
Zahrajte si na analytiky. Tipněte si akciovou hvězdu srpna.
Červencová pozitivní nálada na akciových trzích se nejvíce odrazila na ceně akcie těžařské společnosti NWR, která vyrostla o více jak třicet procent. Ode dneška si můžete zahrát na analytiky a tipovat, kolik budou stát české akcie na konci srpna.

Červencovou hvězdou na pražské burze byly akcie NWR. Ty si připsaly od 1. do 31. července více jak třicet procent a uzavřely na kurzu 115,7 korun za akcii. „NWR se svezlo na vlně optimismu. Cena ropyse v tomto měsíci opět přiblížila k hladině sedmdesáti dolarů za barel a mírně vzrostla i cena uhlí na světových trzích,“ myslí si Václav Kmínek, analytik České spořitelny. Kromě toho investoři doufají v rychlé oživení trhů. To je pozitivní zpráva pro akcie citlivé na hospodářský cyklus, jakou je například NWR. Rychlé oživení by znamenalo oživení ocelářského průmyslu a poměrně brzký návrat k vyšším cenám uhlí.

„První známky oživení ocelářství v Evropě mohou někteří investoři vnímat jako zvrat a tudíž návrat společnosti NWR k hospodaření obdobnému v uplynulých letech,“ myslí si Milan Vaníček, analytik Atlantik. Takto podle něj vnímají tento titul hlavně zahraniční investoři. „Během července se objevil silný zahraniční kupec či kupci, který se projevuje především při obchodování v Londýně. Je patrné, že domácí hráči spíše vyprodávají na současných úrovních překračující sto korun za akcii,“ tvrdí Vaníček.

Tipujte, jak skončí akcie na pražské burze na konci srpna

Připravili jsme pro vás průzkum, jaký provádějí renomované agentury mezi vybranými analytiky. Odhadněte, jakou cenu budou mít akcie na pražské burze na konci srpna a pomozte tak v rozhodování ostatním investorům. Nemusíte vyplňovat cenu u všech akcií. Po odeslání tipu uvidíte průměrnou hodnotu čtenářských tipů. Na konci měsíce zjistíte, jak úspěšní analytici byste byli.

Údaje za červenec
TitulKurz prvního dneKurz posledního dneMinimumMaximumVáš tip na srpen

Zdroj: Akcie.cz

Špatně se naopak vedlo akciím Unipetrolu a CETV. Zisky Unipetrolu nahlodávají nižší marže, které této společnosti zmenšuje nynější recese. „V prostředí, kde je nižší poptávka a zvyšující se náklady kvůli zvýšeným cenám ropy, je pro Unipetrol těžké dosahovat pozitivních výsledků,“ komentuje situace Vaníček. „Problémem Unipetrolu je jeho výrazná expozice v petrochemickém segmentu, který nejeví žádné známky oživení. Podle našeho názoru bude trvat relativně dlouho, než se situace v petrochemickém segmentu zlepší,“ myslí si Kmínek. CETV nakonec v červenci poslaly zpět k hodnotám ze začátku pololetní výsledky, které ukázaly nižší zisk než analytici očekávali. „Recese se podepisuje na příjmech z reklamy CETV, na druhé straně společnost ve snaze udržet tržní podíl nesnižovala náklady tak, jak oznamovala,“ tvrdí Patrick Vyroubal, analytik Atlantik a dodává, že za horší výsledky také může slabší dolar, který zisk z jednotlivých států, kde CETV působí, zmenšil.

Index pražské burzy vyrostl v červenci o 167,6 bodů (18,66 procent), více než západní světové indexy. Vzhledem k poměrně silnému růstu z posledních týdnů analytici odhadují mírnou korekci na začátku srpna s tím, že na konci prázdnin by se indexy mohly pohybovat zhruba okolo hodnot, na kterých opouštěly červenec.

Červenec byl také ve znamení pololetních hospodářských výsledků. V Americe výsledkovou sezónu zahájil hliníkářský gigant Alcoa 8. července. „Do současné doby již oznámilo téměř čtyřicet procent společností v rámci amerického indexu S&P 500,“ tvrdí Kmínek a dodává: „Více než 75 společností trhy překvapilo lepšími než očekávanými výsledky, 15 procent přineslo negativní překvapení a zbylých 10 procent bylo víceméně na úrovni odhadů.“

IndexZavírací kurz 30. červnaZavírací kurz 31. červenceZměna (v procentech)
DJIA84479171,68,58
DAX4808,645332,111,089
FTSE4249,24608,48,45
NIKKEI9958,4410356,834
ATX2098,652250,197,22
Hang Seng18378,8320573,3311,94

Výsledková sezóna bude pokračovat i v srpnu, hlavně v Česku, kde zatím hospodářské výsledky ohlásily společnosti CETV, Telefónica 02 a Erste Bank.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

27. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

I cena akcií či jiných investičních nástrojů má své mantinely. Pokud je prorazí, musí investor zpozornět, protože se může jednat o signál, že se na trhu něco děje. Dobrým pomocníkem... celý článek

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

23. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se... celý článek

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

21. 7. 2009 | Petr Čermák | 4 komentáře

Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

Finanční krize ukázala, že panické chování může být pro trhy zničující. Takové chování nemusí vyplývat jen ze začínající hospodářské recese, může být způsobeno i vynuceným chováním,... celý článek

Nemovitostní bublina může, ale nemusí být mýtus

17. 7. 2009 | Petr Čermák | 10 komentářů

Nemovitostní bublina může, ale nemusí být mýtus

V roce 2007 silně vzrostly ceny bytů, pozemků i rodinných domů. I přes zpomalení tempa růstu vzestup pokračoval i vloni. Dosahoval hodnot přes deset procent. Navzdory vysokým cenám... celý článek

Partners Financial Services