Proč je těžké předpovědět recesi

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 16. 4. 2008 | 3 komentáře
Proč je těžké předpovědět recesi
Když se řekne recese, mluví se většinou o ekonomice, jejíž výkon dvě čtvrtletí po sobě klesá. Jenže předpovědět ji je obtížné, jako třeba nyní v případě Spojených států. Ještě v 90. letech přitom někteří ekonomové tvrdili, že recesím je navždy konec.

V devadesátých letech si americká ekonomika užívala báječná léta. Země rostla a mluvilo se o tzv. nové ekonomice, která již recesemi nikdy trpět nebude. „Říkalo se, že hospodářský cyklus je mrtev a finanční trhy jsou stabilní,“ říká Pavel Sirůček z Katedry mikroekonomie Fakulty podnikohospodářské. Nicméně hospodářský cyklus nezmizel a po období prosperity dostala Amerika krátkou studenou sprchu mírné recese v roce 2001. I dnes se mluví o přízraku recese, který by mohl zasáhnout USA a možná i globální ekonomiku.

Proč se střídají recese a expanze

Psychologická teorie
Chápe hospodářský cyklus jako nákazu, při níž lidé a firmy infikují jeden druhého pesimistickými či optimistickými očekáváními.

Základy měnové teorie
Příčina cyklických výkyvů tkví ve výkyvech peněžní zásoby, které ekonomice uštědřují tzv. šoky. To se projevuje v kolísání hrubého domácího produktu. Podle rakouského ekonoma Fridricha von Hayeka může za ekonomickou nerovnováhu celá bankovní politika úvěrování.

Teorie přeinvestování
Nejdůležitější je podle této teorie pokles poptávky po investicích v době recese. Ten nastává kvůli zpoždění, s kterým se dostává investiční zboží na trh. V jednu chvíli je ho víc, než jaká je poptávka a firmy tlumí svou aktivitu.

Inovační teorie
Představitelem tohoto směru je Joseph Schumpeter. Vlna inovací táhne ekonomiku kupředu. Když se vyčerpá, dochází k recesi a musí nastat další inovační oživení. Recese je fáze přizpůsobování, vede ekonomiku do podstatně lepšího období a představuje tak tvořivý efekt destrukce.

Teorie podspotřeby
Má další dva směry, které vycházejí z toho, že obyvatelstvo při recesi nemá dostatek peněz k nákupu zboží a lidé méně spotřebovávají. První směr vidí problém ve velké rozmanitosti příjmů, druhý v přílišném spoření domácností

Keynesiánská teorie
Podle této teorie recesi způsobuje náhlé selhání očekávání o budoucích výnosech. Teorie prosazuje, že když ekonomika upadne do recese, nemusí se z ní sama dostat a jsou nutné zvýšené vládní výdaje.

Monetaristická teorie
Monetaristé říkají, že ekonomika funguje a do recese se může dostat špatný řízením objemu peněz v ekonomice. Například neočekávané nízké množství peněz vytvoří tzv. peněžní iluzi, lidé mylně vnímají ceny, zdají se jim příliš vysoké, a podle toho upravují své chování.

Nová klasická makroekonomie
Představitelé této školy pracují s nedokonalými informacemi, které způsobují, že lidé mylně chápou pohyby cen. Tomu přizpůsobují spotřebu i nabídku práce. Pokud reagují na nereálná čísla, může se ekonomika dostat do recese.

Nicméně i když skoro každý dnes mluví o recesi v Americe, čísla o vývoji tamní ekonomiky zatím žádnou neukázala. Ekonomicky se recese obecně definuje jako pokles hrubého domácího produktu během dvou a více za sebou trvajících čtvrtletí. Na konci loňského roku americké hospodářství rostlo meziročně o 0,6 procenta a podobně pozvolný růst se očekává i pro letošní první tři měsíce.

„Zvláštní na nynějším zpomalení americké ekonomiky je souběh rozpočtového deficitu, dovozů převažujících nad vývozy a inflace. V USA je velká spotřeba energie, takže i růst cen ropy na tamní ekonomiku hodně dopadá,“ míní ekonom Slavoj Czesaný, hlavní analytik Českého statistického úřadu, a dodává: „Neví se, co z toho bude.“ Pokud se v recesi Spojené státy ocitnou, bude to nakonec představovat další problém pro federální rozpočet. „Při útlumu ekonomické aktivity narůstají tlaky na zvyšování deficitu veřejných rozpočtů kvůli snižování příjmů a nárůstu sociálních transferů,“ píše Czesaný v knize Hospodářský cyklus. „Je to obvyklé. Minimální růst americké ekonomiky se podepíše i na zvýšení ukazatele poměru deficitu na HDP z dnešních úrovní nižších než 2 procenta zpět ke 3 procentům,“ říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Obecně platí, že pokud ekonomická recese přeroste v hlubokou krizi, obvykle se to odrazí na chodu celé společnosti. „Počítat je třeba s náklady sociálně nepříznivých a patologických jevů. Jde zejména o negativní vliv nezaměstnanosti na fyzické a psychické zdraví obyvatelstva, jejich reprodukční chování, životní hodnoty a postoje,“ píše v knize Czesaný. Extremním případem může být Velká hospodářská krize. Ta kvůli změnám v postojích a smýšlení lidí ve 30. letech minulého století pomohla k moci Adolfu Hitlerovi. Nynější možná recese v USA ovšem tak výrazné důsledky mít nebude.

„I když jsou základní principy hospodářského cyklu stále stejné, mění se závislosti ekonomik,“ tvrdí Petr Zemčík z CERGE-EI. Spojené státy nemají tak dominantní postavení jako v minulosti a objevují se názory, že by i další zhoršení situace v USA dokázaly Evropa či Čína ustát. I když by se samy ekonomickému zpomalení nevyhnuly. Útlum v Evropě by pak zprostředkovaně dolehl i na Českou republiku.

Předvídat rozsah a dopady možné americké recese je ovšem obtížné ještě z jednoho důvodu.

Anketa

Bojíte se recese ve Spojených státech?

Závažnost recese ovlivňují i takzvané dlouhé vlny ekonomického rozvoje. Kromě expanzí a recesí, které se objevují v kratších a střednědobých intervalech (2 až 10 let), existují dlouhodobé hospodářské vlny, které se opakují v řádu desetiletí. Pokud je taková vlna na vzestupné fázi, jsou recese mírnější.

„Dlouhodobé vlny fungovaly zhruba do roku 2000. Poslední vrchol byl v roce 1968, sestup nastal, ale další vlna se zatím neobjevila. Otázkou je, jak to vysvětlit,“ tvrdí Sirůček. V 90. letech minulého století někteří ekonomové soudili, že díky tzv. nové ekonomice postavené na informačních technologiích najely na v pořadí již pátou dlouhou vlnu Spojené státy. Nyní jsou méně optimističtí a čekají, zda se pátá vzestupná vlna objeví díky nějakému novému převratnému vědeckému objevu, či jestli jí bude muset předcházet nějaká větší krize, během které se shromáždí prostředky pro nový růst. „Otázkou také je, jestli ekonomické teorie o hospodářských cyklech i v dnešní době globalizované ekonomiky vůbec fungují. Možná bude nakonec nutné vymyslet novou teorii,“ uzavírá Sirůček.

Je podle vás americká ekonomika v recesi? Jak to může ovlivnit českou ekonomiku? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úrokové sazby se nepohnuly

27. 3. 2008 | Jan Pekař

Úrokové sazby se nepohnuly

Bankovní výbor České národní banky se rozhodl s úrokovými sazbami zatím nehýbat. Dvoutýdenní reposazba, signální úroková míra, která ovlivňuje výši úrokových sazeb komerčních bank,... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Banky krachují, dolar padá, pesimismus se vrací

18. 3. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Banky krachují, dolar padá, pesimismus se vrací

Předpovědi letošního hospodářského vývoje v ČR a v Evropě se pod dojmem zpráv z USA začínají obracet k horšímu. Příčinou ale nebude jen „náladovost“ ekonomů, ale spíše řízené uvolňování... celý článek

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

18. 2. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Partners Financial Services