Akcie: Erste zářila po dobrém zisku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 4. 8. 2009
Akcie: Erste zářila po dobrém zisku
Výsledková sezona začala i na pražské burze a investoři tak kromě obecného sentimentu měli k dispozici důležitá lokální data. Index PX v minulém týdnu silně posílil a přidal 8,7 %, čímž výrazně předčil výkonnost okolních trhů.

Závěr minulého týdne byl na pražské burze ve znamení nákupní horečky a bezbřehého optimismu, díky kterému si burza za červenec připsala zisk téměř 19 %. V růstu z minulého týdne pokračovaly akcie NWR (+10,5%), když se cena ropy přes výrazné výkyvy dostala v závěru týdne zpět na 70 USD. Z růstu cen ropy těžil i ČEZ, který posílil o 7,8 % a přiblížil se na dohled hranici 1000 Kč.

Nejvyšší zisky byly k vidění ve finančním sektoru, když Erste po výsledcích přidala 14,5 %. Výraznému růstu oprávek na špatné úvěry nebyla příliš věnována pozornost a investoři se soustředili více na čistý zisk, který byl díky nestabilním ziskům z obchodování výrazně vyšší než očekávání. Komerční banka se svezla s růstem o 9,5 %. AAA Auto se vymanilo ze ztráty a akcie v týdnu přidaly 27 %. Unipetrol (-0,8 %) se růstového sentimentu neúčastnil, když předběžné výsledky příliš nenadchly. Nižší zájem byl i o Pegas (-2,3 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX980,401065,80+ 8,7
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba podle předběžných údajů v červnu meziročně poklesla o 12,3 %, což je podstatně méně, než se očekávalo. Po květnovém propadu o 22 % tento údaj naznačuje první známky určité stabilizace.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto

30/7 Prodejce ojetých automobilů se vrátil do ziskového hospodaření, když propad tržeb byl kompenzován rozsáhlým snížením nákladů. Společnost dosáhla za druhé čtvrtletí čistý zisk 1,6 mil. EUR, výnosy poklesly o 43 % na 47,3 mil. EUR.

ČEZ

30/7 ČEZ se dohodl se skupinou J&T, že získá výhradní právo na realizaci projektu výstavby elektrárny v lokalitě Profen, kterou obě společnosti získaly s akvizicí těžební společnosti Mibrag. Plánovaný výkon elektrárny je 600 megawattů.

CETV

29/7 Výnosy mediální společnosti CME poklesly ve druhém čtvrtletí o 39 % na 186,2 mil. USD., když ekonomická krize snížila výdaje firem na reklamu a lokální měny vůči dolaru oslabovaly. Zisk EBITDA se propadnul o 75 % na 29,7 mil. USD a provozní marže se snížila na 16 %. Čistý zisk dosáhl 24,1 mil. USD.

30/7 Bank of America snížila doporučení pro akcie mediální společnosti CME na "underperform" z předchozího "neutral." Broker citoval nižší než očekávané výsledky a také horší výhled tržeb z reklamy.

Erste Bank

30/7 Erste Bank dosáhla za druhé čtvrtletí lepších než očekávaných výsledků, když mimořádně vysoký výnos z obchodování vykompenzoval zvýšené oprávky ke špatným úvěrům. Čistý zisk dosáhl 260 mil. EUR, což je meziroční pokles o 19 %. Kromě divize na Ukrajině byly všechny divize banky ziskové. Čistý úrokový výnos vzrostl o 10 % na 1,28 mld. EUR. Opravné položky k úvěrům byly vytvořeny ve výši 522 mil. EUR.

31/7 Deutsche Bank zvyšuje cílovou cenu na 17 EUR z původních 13,50 EUR. Doporučení bylo ponecháno na úrovni „držet“.

Telefonica O2 ČR

29/7 Telekomunikační společnosti klesl meziročně zisk ve druhém čtvrtletí o 8,6 % na 3,08 mld. Kč. Jádrový zisk OIBDA klesl o 6,9 % na 7,08 mld. Kč. Výnosy klesly o 7,6 % na 14,7 mld. Kč a společnost upustila od svého cíle, který počítal za celý rok s poklesem tržeb maximálně do 3 %. Na úrovni jádrového zisku a provozního cash flow byl výhled potvrzen. Pokles výnosů byl ve druhém čtvrtletí jak ve fixním segmentu, tak v mobilním. Lepších výsledků bylo dosaženou pouze z aktivit na Slovensku.

Unipetrol

28/7 Představenstvo společnosti očekává, že EBIT skupiny za druhé čtvrtletí bude nadále záporný a bude horší než v prvním kvartále. Hodnota zisku EBITDA by měla být v kladných číslech. Ze zveřejněných provozních ukazatelů za druhé čtvrtletí je nejzásadnější informací o další výrazném propadu rafinérských marží. Objem zpracované ropy se mezikvartálně snížil o 17 % na 848 tis. tun. Prodej rafinérských produktů klesl o 14 % na 592 tis. tun. Zlepšení oproti minulému kvartálu je vidět u maloobchodního prodeje, který se zlepšil o 17 %. Meziročně byl slabší o 1 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services