Stárnutí: demografický problém, který se může dotknout i finančních trhů

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 21. 7. 2009 | 4 komentáře
Finanční krize ukázala, že panické chování může být pro trhy zničující. Takové chování nemusí vyplývat jen ze začínající hospodářské recese, může být způsobeno i vynuceným chováním, kdy lidé budou hromadně vybírat úspory, které si v průběhu života vytvořili na stáři.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

21. 7. 2009 20:25 | Stanislav

Vybírat úspory v recesi, které si v průběhu života naspořím, je osvícený nápad, jak nepříjít o jejich hodnotu a zabezpečit se tak na stáří. .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2009 10:10 | MoB

Jak už napsal Libri, také se děsím pštrosího přístupu politiků - aby setrvali u moci, jsou schopni ignorovat reálně existující problémy tak dlouho, dokud nebude hořet střecha. A bojím se, že až dojde na lámání chleba, budou (muset) volit hodně radikální řešení - jako komunistické znárodňování, braní těm co mají podle nějakého blbce "hodně" a podobně. Obávám se, že tím pádem jediné řešení je snažit se být maximálně nezávislý na jakýchkoliv stávajících strukturách nejen státních. A není od věci být schopen se ubránit rabujícím davům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2009 9:00 | ST

Zajímalo by mě, jak se vůbec stalo, že lidé odcházejí do důchodu a žijí s představou, že od určitého věku již nemusí pracovat. Nevyplatilo by se nám spíše přemýšlet jak smysluplně využívat každého člena společnosti místo toho, abychom "slabší kusy" ať již z důvodu příliš nízkého věku či naopak vyššího věku vyřazovali? Věřím, že kdyby chtěli, tak manažeři ať již v ziskovém, neziskovém či veřejném sektoru spolu s rodinami by to zvládli. Přijde mi to snažší než se snažit zabezpečit do vzdáleného času a na neurčitou dobu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2009 8:14 | Libri

Patřím ke generaci husákových dětí , otázka důchodu by mě nemusela ještě příliš pálit, nicméně k důchodovému věku vzhlížím s velkými obavami (ne o sebe). Je mi líto, že s ohledem na urvání koryt kašlou naši politici na reálné řešení palčivého problému s financováním důchodového systému. Dále mi vadí, že kolem problému opatrně tancují po špičkách, aby voličskou většinu příliš nevyplašili. Nepříznivý demografický vývoj můžou změnit pouze dvě věci - ta špatná - nějaká pandemie či jiná globální katastrofa (válka, kosmické těleso), anebo si musíme přiznat , že musíme něco reálně začít dělat. Pokud bude dlouho setrvávat status quo, pak se připravuji na variantu, že od státu nedostanu na důchod ani Ň. Mám jednu obrovskou výhodu, že pracuji duševně a práce která mně živí je i mým velkým koníčkem a zábavou, takže nemám důvod vzhlížet na státní dávky jako na vysvobození z nudy a dřiny. Dále si uvědomuji, že dokud jsem schopen generovat zisky, místo spotřebovávání je investuji je do hodnot, které přetrvávají doposud poznané krize, abych sebe i své blízké zabezpečil na dobu, která nevyhnutelně přijde. Jsem zvědav, kam až to naše "elity" nechají dojít, neboť je jasné, že čím později přijmeme radikální opatření, tím bude řešení bolestnější. Dlouho jsem se trápil přemýšlením, jakým způsobem by šel změnit systém západního světa, aby se eliminovaly nedostatky populistických tendecí k oblbování voličského stáda (neútočím tímto jen na červenající socdem i modří ptáci tuto hru hrají a i ostatní, kteří vidí jak se u koryt mlaská a rádi by si srkli také) , až jsem si přečetl knihu André Kostolanyho, který tento problém označil jako daň za demokracii a už se tím nezabývám. A jelikož platí, že pokud chcete změnit své okolí, musíte nejprve změnit sebe, pracuji dál a ještě intenzivněji na své finanční gramotnosti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Aleš Michl

ekonom

Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Aleš Michl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services