Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 23. 7. 2009 | 1 komentář
Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy
Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se vyrobené zboží dostalo k zákazníkovi.

Během studií na univerzitě v Yale napsal Fred Smith v 60. letech dvacátého století napsal práci, která tehdy nevzbudila mnoho pozornosti. Zabýval se logistickými problémy, kterým budou čelit firmy v novém sektoru informačních technologií. Jeho hlavní tezí bylo, že si firmy nebudou moci dovolit držet příliš velké zásoby náhradních dílů k počítačům a dalším přístrojům na zpracování dat vzhledem k jejich vysokým cenám. Smith předpokládal, že bude nutné vytvořit systém, pomocí kterého bude možné přepravovat věci z místa na místo velmi rychle, do jednoho dne. O necelých deset let později se zrodil Federal Express, společnost, která dopravuje zásilky po celém světě.

Na začátku 20. století Charles Dow, „otec“ technické analýzy, tvrdil, že nová fáze hospodářského cyklu nastane, až se kromě indexu Dow Jones Industrial Average, který bude ukazovat, že firmy začínají opět vyrábět, začne zvedat i index Dow Jones Railway Average (dnes Transportation, dříve byla hlavním dopravním prostředkem železnice – railway). Vše vyrobené zboží se totiž musí také nějak dopravit k zákazníkovi. O sto let později je doprava stále důležitou součástí každé ekonomiky a gigantickou zásilkovou společnost, jako je FedEx, tak mnozí považují za barometr americké ekonomiky. „Protože přepravní služby zasahují do všech sektorů ekonomiky. Firma přepravuje jak běžné dopisy, tak zboží dlouhodobé spotřeby,“ vysvětluje Martin Štěpán, analytik České spořitelny.

Růst amerického HDP a zisku firmy FedEx

Důležitost dopravy vzrostla i se zavedením metody dodání „právě včas“ (JUST-IN-TIME, JIT), kterou poprvé použila japonská Toyota v polovině 70. let dvacátého století a brzy ji převzaly i další odvětví ekonomiky. Výhodnost této metody spočívá v tom, že firmy nemusí mít tolik prostředků vázaných v zásobách a vzhledem k menšímu objemu zásob není také potřeba tolik skladovacích prostor.

Barometr v podobě firmy FedEx ukazuje, že o přepravu zboží nyní není příliš velký zájem. Firma za fiskální rok 2009, který trval od června 2008 do konce května 2009, dosáhla zisku 98 milionů dolarů. To se rovná 0,31 dolaru na akcii. Prudký pokles zisku ve fiskálním roce 2009 i 2008 je do značné míry nepeněžní a je dán odpisem nehmotného majetku, ke kterému firma přistoupila vzhledem k ekonomickým podmínkám.

Ve prospěch rychlého oživení americké ekonomiky nehovoří ani výhled zisků FedEx na příští rok. Je poměrně chmurný a překvapil většinu analytiků. Ti očekávali, že společnosti ohlásí zisk 0,68 dolaru na akcii. Firma oznámila výhled zisku mezi 0,3 a 0,45 dolary na akcii. „Prostředí bude v první půlce fiskálního roku 2010 extrémně obtížné,“ tvrdil v červnu Alan Graf, viceprezident firmy. FedEx se podle něj bude potýkat s výrazným poklesem zpracovatelského průmyslu oproti minulému roku a vyššími cenami ropy. Ropa se pohybuje kolem 64 dolarů, když v průběhu června zkoušela, zda bude růst výrazněji nad 70 dolarů. „Pokud FedEx očekává, že další půlrok bude extrémně těžký, můžete si domyslet, že ekonomika bude vypadat stejně hrozně,“ tvrdí Andrew Snyder z TodaysFinancialNews.

Ne všichni jsou ale názoru, že FedEx je dobrý indikátor. „Podlle našeho názoru by se mělo na problematiku ekonomického růstu nahlížet více agregovaně a ne vypichovat jen jednotlivé společnosti, protože recese je velmi hluboká a mohlo dojít k narušení či přetržení bývalých vztahů a provázaností,“ tvrdí Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik.

Svůj výhled relativizuje i samotný FedEx s tím, že činit předpoklady je teď obtížné a že výhled není jednoznačný. Ten současný prý zohledňuje ceny ropy kolem 70 dolarů a stabilizaci ekonomického prostředí. Pokud ale informace, které měla firma k dispozici, když představovala výhled na další fiskální rok, vedení správně zhodnotilo, může to znamenat, že některé předpovědi analytiků se ukáží jako přehnaně optimistické a recese ještě ekonomiku nějakou chvíli nepustí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyprazdňování skladů způsobilo propady HDP všude po světě

13. 7. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Vyprazdňování skladů způsobilo propady HDP všude po světě

Zásoby jsou nedílnou součástí každé ekonomiky. Jejich správné řízení může zmírňovat střídání expanzí a recesí ekonomiky. Složitost jejich řízení ukazuje i současná krize. Po poklesu... celý článek

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

11. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem... celý článek

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

5. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Amerika se musí umravnit, jinak ohrozí sebe i svět

Americká vláda se musí přestat zadlužovat, jinak ohrozí zotavení ekonomiky z recese. Toto varování adresoval vládě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Hrozbou přitom není samotný... celý článek

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Proč je těžké předpovědět recesi

16. 4. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Proč je těžké předpovědět recesi

Když se řekne recese, mluví se většinou o ekonomice, jejíž výkon dvě čtvrtletí po sobě klesá. Jenže předpovědět ji je obtížné, jako třeba nyní v případě Spojených států. Ještě v 90.... celý článek

Partners Financial Services