Evropští Lehman Brothers? Credit Suisse české banky neohrozí, věří analytici

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 15. 3. 2023 20:00 aktualizováno 16. 3. 2023 09:40 | 2 komentáře
Po pádu dvou amerických bank přeskočila panika na trzích naplno do Evropy. Vážné problémy má švýcarský gigant Credit Suisse.
Evropští Lehman Brothers? Credit Suisse české banky neohrozí, věří analytici

Zdroj: Shutterstock

AktualizujemeŠvýcarská banka Credit Suisse posílí svou likviditu tím, že využije možnost půjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč). Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení druhé největší švýcarské banky. V úvodu čtvrtečního obchodování reagovaly akcie Credit Suisse na podporu od Švýcarské centrální banky prudkým růstem o desítky procent. Rostou i akcie českých bank nebo Societe General - matky české Komerční banky.

Akcie Credit Suisse se v průběhu středy propadly o více než 30 procent poté, co hlavní investor banky Saúdskoarabský finanční ústav (SNB) prohlásil, že kvůli regulačním omezením už bance nemůže poskytnout další hotovost. Credit Suisse přitom prochází náročnou etapou změny svého obchodního zaměření, se kterou se pojí i série přešlapů a skandálů v nedávné minulosti. Jen loni se tato banka propadla o víc než 60 procent.

SNB investoval v roce 2022 do Credit Suisse 1,5 miliardy dolarů, což odpovídá jeho podílu 9,9 procenta. Víc už podle regulátorů do banky ani investovat nemůže.

Vývoj to pro analytiky tedy není nijak překvapivý. „Credit Suisse se dlouhodobě potýká s vážnými problémy. Stačí se podívat na vývoj ceny akcie za posledních pět let, ze kterého je patrné, že ztratila víc než 86 procent,“ konstatuje investiční analytik Partners Martin Tománek a dodává, že Credit Suisse je banka, která je velmi náchylná ke skandálům a nehodám. „Je celkově zranitelná a není divu, že právě její akcie jsou po krachu amerických bank pod velkým tlakem.“

Zpráva o tom, že saúdský SNB Credit Suisse neposkytne další peníze, přichází jen den poté, co švýcarská banka zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech, které ovšem vzápětí slíbila napravit.

„To, že má Credit Suisse nepořádek ve svých finančních výkazech, mě překvapilo. Přeci jen je to švýcarská banka a Švýcaři jsou ve financích velice precizní. Dlouhodobý problém bych v tom neviděl. Bohužel nám to ale nepřispívá ke klidu v bankovním sektoru a nálada je velice nervózní,” posuzuje situaci Michal Kuzněcov ze společnosti Kuzněcov & Partners.

Agentura Bloomberg upozorňuje na to, že investoři začínají být znepokojení. Naznačuje to zdražující pojištění proti krachu Credit Suisse, které je 18krát dražší než pojištění proti krachu švýcarské banky UBS či 9krát vyšší než u německé Deutsche Bank.

Poklesy je třeba brát v kontextu

Obavy z pádu švýcarské banky a pokles jejích akcií se projevily i v Česku. Investoři se většinou zbavují aktiv, která vnímají jako rizikovější. Mezi ně patří akcie místních bank a také česká koruna.

V dlouhodobějším kontextu to ovšem v obou případech neznamená nijak dramatické posuny. Akcie Erste Group, matky České spořitelny, se sice propadly asi o osm procent, pořád to ale znamená, že jsou zhruba na hodnotách zkraje letošního ledna.

Stejně tak koruna se po posílení z posledních týdnů vrátila přibližně na únorové hodnoty, když odepsala něco přes půl procenta. Kurz eura se v odpoledních hodinách pohyboval na hranici 24 Kč za euro, na konci února byl kurz české měny pod 23,5 Kč za euro.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

V Evropě se nejvíce propadly akcie francouzské banky Société Générale, a to o 12,18 procenta. O téměř devět procent klesly akcie německé Commerzbank, o dvacetinu akcie britské HSBC Bank, podobně jako akcie belgické banky KBC. Panevropský index STOXX Europe 600 si dnes v odepsal tři procenta.

České banky nejsou v ohrožení

Tuzemské banky to podle odborníků dlouhodobě nijak výrazně neovlivní. „České banky jsou proti případným šokům dobře vybavené. Pravidelně to potvrzuje i Česká národní banka, která dvakrát ročně dělá zátěžové testy. V současné době tedy není na místě se o jejich stabilitu jakkoli obávat,” zdůrazňuje mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

S tím souhlasí také Michal Kuzněcov. Díky ČNB máme podle něj jednu z nejstriktnějších regulací na světě. Naše banky jsou podle něj ve velmi dobré kapitálové pozici, což potvrzuje i analýza od Bloombergu. Dodává, že Credit Suisse má přes všechny problémy opravdu velkou kapitálovou sílu a už ustála horší průšvihy, když například v předchozích letech musela zaplatit pokutu ve výši 2,6 miliardy dolarů.

Podle Tománka jsou tuzemské banky v porovnání s Credit Suisse ziskové a mají konzervativní obchodní modely. Uklidňující signál vyslala také Česká národní banka. „Domácí banky se ve významné míře financují z vkladů svých klientů a v souhrnu objem klientských vkladů bank převyšuje objem jejich úvěrů. V Česku nepůsobí banky s obchodním modelem podobným bankám, které se dostaly do problémů v USA. Domácí banky nemají prakticky žádné finanční propojení s americkými bankami, které se dostaly do problémů, což platí také pro mateřské společnosti domácích bank. Domácí banky rovněž nemají významné finanční propojení s bankou Credit Suisse,” říká viceguvernér ČNB Jan Frait.

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že otřes Credit Suisse, která patří do neformální skupiny devíti globálně nejdůležitějších, systémově nejvýznamnějších investičních bank, by vyvolal mnohem silnější celosvětové negativní vlny, než jaké přinesl pád americké Silicon Valley Bank. „Ta zdaleka nepatří mezi globálně systémově důležité banky a její pád korunu nijak výrazněji neoslabil,“ připomíná.

Příliš velké?

O problémech Credit Suisse se mluvilo už na podzim, kdy její akcie – stejně jako akcie německé Deutsche Bank – klesly na hodnoty, jaké trhy neviděly od finanční krize v roce 2008. Ekonomové tehdy spekulace o pádu některé z velkých bank odmítli s tím, že jsou příliš veliké a důležité pro finanční systém, takže by je vlády nenechaly padnout a případně by spustily záchranný projekt.

Pravděpodobnost, že si situace vyžádá intervenci švýcarské centrální banky, podle Martina Tománka roste. „Osobně bych ji očekával,“ konstatuje analytik.

Credit Suisse dnes podle Financial Times žádala švýcarskou centrální banku, aby jí veřejně vyjádřila podporu. „Švýcarská centrální banka ale zatím mlčí. To rovněž nesignalizuje nic moc příznivého. I z toho důvodu, že vedení Credit Suisse je evidentně docela nervózní, když něco takového žádá. Což jen utvrzuje banky a další obchodní a transakční protistrany Credit Suisse, aby si pořizovaly pojištění proti jejímu pádu,“ říká Kovanda. 

„Otřesy euroatlantického bankovnictví tak mohou těšit alespoň evropské řidiče. Barel ropy Brent se dnes prodává poprvé od začátku ledna 2022 za méně než 1700 Kč. Obava z hlubší světové recese či bankovní krize totiž stahuje cenu ropy dolů ještě rychleji než korunu vůči dolaru,” poukazuje Kovanda na jeden z pozitivních aspektů celé situace.

Čtěte víc:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services