Žádnou paniku. SVB není Lehman Brothers, říkají ekonomové

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 13. 3. 2023
Kolaps kalifornské banky Silicon Valley Bank vyděsil trhy. I když je to relativně malá banka, jde pořád o největší bankrot v USA od finanční krize v roce 2008. Jak to ovlivní naše vklady a akcie?
Žádnou paniku. SVB není Lehman Brothers, říkají ekonomové

Zdroj: Shutterstock

Silicon Valley Bank (SVB) sice patří mezi dvacítku největších bank v USA, zároveň však má velmi specifickou strukturu produktů i klientů. Události, které během posledních dnů popisují média jako největší krach od pádu Lehman Brothers v roce 2008, je tedy dobré vnímat ve střízlivém kontextu.

Evropskou odnož SVB už v Británii odkoupila banka HSBC. Srovnávání s krizí roku 2008 tak dostává první žlutou kartu za argumentační faul a síla vlivu na český bankovní trh tím značně slábne. Pokud ovšem nezačneme panikařit.

Jak podotýká ekonom Pavel Kohout, SVB se specializovala na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. A velkou část jejích aktiv tvořily vládní dluhopisy. Což na jednu stranu má dávat investorům jistotu, na stranu druhou tady těch dluhopisů bylo trochu moc. Americké banky mají bondů v portfoliích v průměru necelou čtvrtinu, u SVB tvořily 87 procent hodnoty portfolia.

Mezi klienty SVB patřily většinou startupové společnosti jako Pinterest, ZipRecruiter nebo Shopify. Na bankovním trhu nebyla ani malým hráčem ani žádným nováčkem. Banka s čtyřicetiletou historií měla ke konci roku 2022 aktiva v objemu 209 miliard dolarů. Magazín Forbes ji loni označil za jednu z nejlepších amerických bank. Ano, není radno přeceňovat žebříčky.

I bance s tolika vyplněnými okénky modrého života se může přihodit bankrot. SVB doplatila na rychle rostoucí úrokové sazby. „Půjčený kapitál banky SVB patřil mezi ten rizikovější a tento model je úspěšný pouze v době nízkých úrokových sazeb. Nastalá situace je pravděpodobně výsledkem nedostatečného risk managementu SVB a rekordního tempa růstu úrokových sazeb Fedu,“ hodnotí příčiny kolapsu banky Timur Barotov, analytik BH Securities.

Barotov dodává, že velkou část aktiv SVB tvoří vládní dluhopisy USA s dlouhou dobou splatnosti, které byly koupeny předtím, než Fed začal zvedat úrokové sazby. Vyšší sazby a inflace zapříčinily prudký pád cen těchto dluhopisů a jakmile se o ztrátě z jejich prodeje dozvěděla veřejnost, nastartoval klasický „nájezd na banku“.

Lidé dostanou peníze zpět

Nervozitu na finančních trzích se už vláda USA snaží aktivně mírnit. Prezident USA Joe Biden v pondělí ujistil Američany, že jejich vklady budou k dispozici. Ve shodě s ministryní financí, centrální bankou a dalšími dotčenými institucemi také ujistil, že na odškodnění nebudou použity žádné peníze daňových poplatníků. Týkat se to má i newyorské banky Signature Bank, která padla právě v reakci na krach SVB. Regulační orgány v čele s Fed mezitím pracují na scénářích, jak dopad krachu SVB na další regionální banky zmírnit; oznámily například vznik nového fondu, který má postiženým bankovním institucím poskytovat jednoleté půjčky za zvýhodněných podmínek.

Vkladatelé ztratili důvěru v banku, protože si mysleli, že jí hrozí platební neschopnost a začali hromadně vybírat své vklady. „Nájezd na banku nepřežije v zásadě žádná banka,“ připomíná Petr Žabža, vedoucí oddělení investic v Airbank. 

Tlak na hotovost přinutil SVB prodat všechny dluhopisy s obrovskou ztrátou 1,8 miliard dolarů. SVB to chtěla vyřešit tím, že prodá akcie a navýší kapitál o více než 2,2 miliardy dolarů. Kupce, který by ji v tom pomohl, ale nenašla. Akcie banky se během středy propadly o 60 procent, ve čtvrtek o dalších 60 procent. Až nakonec páteční obchodování přerušil během dne americký regulátor.

Silicon Valley Bank je teď pod správou vládní Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), která klientům banky zaručuje navrácení vkladů do výše 250 tisíc dolarů. Velké části klientů je to ale k ničemu, protože většina vkladů nebyla pojištěná.

Záleží samozřejmě na tom, jak se k tomu postaví vláda. A ta se snaží paniku tlumit, kudy chodí. Ještě podle nedělního vyjádření ministryně financí Spojených států to vypadalo, že klientská depozita budou vyplacena pouze z prodeje majetku banky. Což analytik Timur Barotov přeložil tak, že „klienti se nedočkají vládní pomoci a část svých vkladů ztratí“.

V pondělí už americký prezident Joe Biden ujišťoval, že si Američané mohou být jisti, že o své vklady nepřijdou a budou si je moct vybrat kdykoli bude potřeba.

Největší ztráty podle Barotova pravděpodobně ponesou akcionáři společnosti. Mezi ty majoritní patří The Vanguard Group, Blackrock a JPMorgan Chase.

Druhou otázkou je, zda se potíže nepřelijí do celého bankovního systému. Ačkoliv analytici z Wall Street prohlásili, že rozšíření potíží mimo bankovní sektor nebo USA jsou nepravděpodobné, protože s takto rizikovým kapitálem většina bank nepodniká, nervozita kolem Silicon Valley Bank v závěru týdne stahovala dolů nejen americké bankovní tituly, ale i ty evropské. Také české banky se v pondělí ráno na pražské burze citelně propadly. Nejvíc ztrácela Erste Bank, nakonec část propadu smazala a obchodování s jejími akciemi skončilo v minusu 4,55 %.

Důvodem propadu evropských bankovních akcií je panika, které se do Evropy dostala z USA. „Paniku v USA navíc stupňuje nedělní krok amerických úřadů. Ty uzavřely další banku – Signature Bank, která se relativně silně orientovala na oblast kryptoměn a kryptoaktiv. Americké úřady ji zavřely zřejmě i proto, že ji vyhodnotily jako zvláště zranitelnou v době paniky,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Nad tím, zda bude „nájezd“ na Silicon Valley Bank ojedinělou a izolovanou záležitostí, nebo jde o počáteční projev širšího fenoménu, by se podle Kovandy dalo polemizovat.

Každopádně americké banky začínají pořádně pociťovat tíhu vysokých úroků, z nichž ještě loni tak dobře žily. Na jedné straně je do tísně vhání nutnost jít s úroky na vkladech výše, aby zamezily historicky nebývalému odlivu peněz střadatelů, na straně druhé pak nutná obezřetnost v navyšování úroků na úvěrech. A vůbec v samotném poskytování úvěrů. Pokud v USA udeří recese, rozpůjčované peníze už banky nemusí nikdy spatřit, a to v celkem rozsáhlé míře,“ upozorňuje Kovanda.

Jak ušetřit na životním pojištění? Snadno!

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Podle Michala Kuzněcova ze společnosti Kuzněcov & Partners Invest je šance, že by se problémy kalifornské banky přelily do celého světa podobně jako v roce 2008, malá. „Rozhodně bych situaci nesrovnával s Lehman Brothers a hypoteční krizí v roce 2008,“ říká Kuzněcov.

Připomíná, že Lehman Brothers měla podstatně větší vliv na celý ekonomický systém. „Evropskou odnož SVB už v Británii odkoupila banka HSBC, takže v rámci Evropy bychom mohli být klidnější. Navíc naše české banky většinou patří evropským matkám, takže nejsme tak úzce propojeni s americkými bankami,“ dodává Kuzněcov.

Dopad to podle něj bude určitě mít na akciové trhy, kde to bude vidět globálně. „Sami můžeme sledovat, až se otevře americká burza, o kolik například klesne S&P 500 či NASDAQ, kde jsou převážně technologické tituly,“ míní Kuzněcov.

V nejbližší době se uvidí, kam až klesnou a na jak dlouho. Dočasný propad může prodloužit například stádový efekt vybírání hotovosti z bank, tedy výše zmiňovaný nájezd na banky.

„Minulý rok jsme to mohli sledovat u naší Sberbank. Jelikož se už nyní rozhodla americká vláda a Fed vložit do situace a sanovat SVB a zároveň uzavřeli banku Signature, které měla čtvrtinu vkladů v kryptoměnách, tak si myslím, že se tímto snaží zabránit dominovému efektu a stabilizovat situaci. Byl bych tedy v tomto ohledu optimista a nečekám nějakou větší finanční bouři,” říká Kuzněcov.

Čtěte víc:

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč padla SVB? Přecenila dluhopisy, podcenila zajištění

13. 3. 2023 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Proč padla SVB? Přecenila dluhopisy, podcenila zajištění

Banku, která se zaměřovala hlavně na startupy, dostal na kolena nezvykle vysoký podíl dluhopisů v aktivech v kombinaci s naprostou absencí takzvaných zajišťovacích swapů. Komentář ekonoma... celý článek

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

4. 3. 2022 | Jana Divinová | 111 komentářů

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Pojištění vkladů v bance. Jak funguje a kdy začne výplata

28. 2. 2022 | Petr Kučera | 3 komentáře

Pojištění vkladů v bance. Jak funguje a kdy začne výplata

Také na Sberbank CZ se vztahuje český systém zákonného pojištění vkladů. Připomeňme si jeho základní pravidla a limity.

Partners Financial Services