Evropští Lehman Brothers? Dvě obří banky hasí problémy

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 3. 10. 2022 | 1 komentář
Evropští Lehman Brothers? Dvě obří banky hasí problémy
Basilejská pobočka Credit Suisse
Zdroj: MDart10/Shutterstock.com

Akcie dvou evropských bankovních obrů se teď obchodují na extrémně nízkých hodnotách, jaké trhy neviděly od finanční krize v roce 2008. Akcie Credit Suisse se kupují za 0,23násobek účetní hodnoty banky na akcii a Deutsche Bank za 0,3násobek. Naopak cena pojištění proti úpadku pro obě banky prudce roste.

Pro banky je to hodně stresující ohodnocení, upozorňuje finanční server Seeking Alpha. Může některá z nich padnout jako před 14 lety američtí Lehman Brothers? Jejich bankrot tenkrát odstartoval světovou ekonomickou krizi.

Credit Suisse: Šéf neuklidnil, rozpoutal spekulace

Credit Suisse doplácí na řadu skandálů z posledních let a jen během letošního roku ztratila 60 procent své hodnoty. Dnes ráno se akcie banky obchodovaly za 3,52 švýcarského franku, před rokem za cenu okolo deset franků. Před finanční krizí v roce 2007 stála akcie téměř 90 franků.

Nový generální ředitel Credit Suisse Ulrich Körner – nastoupil koncem července – se teď musí vypořádat s nepříznivou náladou trhů, spekulanty, odchody bankéřů i pochybnosti o kapitálové vybavenosti banky. Zaměstnance i trhy se kvůli rostoucí ceně pojištění proti úpadku snažil uklidnit v pátek zveřejněným prohlášením.

V něm Körner varoval před přílišným upnutím na momentální ceny a jejich mezidenní pohyb na burzách, mluvil o solidním kapitálovém zajištění a likviditě, zároveň ale ohlásil restrukturalizaci. Při ní by mohlo přijít o místo až pět tisíc zaměstnanců a navíc bude podle odhadů analytiků potřebovat několik miliard dolarů. Plán restrukturalizace chce banka oznámit 27. října.

Uklidňování ale přes pečlivou volbu slov mělo spíš opačný efekt, zejména asi kvůli té části, ve které Körner prohlásil, že se banka nachází „v kritickém okamžiku“. Sociální sítě ta slova celý víkend zesilují v proudu nespočitatelných komentářů i výkřiků a paralel s Lehman Brothers.

Už v pátek přilil do ohně spekulací olej australský ekonomický novinář veřejnoprávní stanice ABC David Taylor. Ten na svém twitteru napsal, že ho důvěrný zdroj varoval před krachem velké investiční banky. Dnes Taylor svůj tweet smazal a stanice ABC vydala jeho oficiální dementi, jenže tou dobou už měl podle serveru Financial Review přes šest tisíc retweetů a víc než 27 tisíc lajků.

Průšviháři

Credit Suisse

  • Druhá největší banka ve Švýcarsku. Sídlí v Curychu a od roku 2011 paří mezi celosvětově systémové významné banky.
  • V loňském roce dosáhla její aktiva 1,6 bilionu švýcarských franků. Banka byla v minulosti pokutována za daňové uniky a ke kontroverzím tématům patří i její pomoc ruským oligarchům po ruské invazi na Ukrajinu. 

Deutsche Bank

  • Největší německá banka. Investiční banka sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem a působí ve víc než 70 zemích světa. 
  • Od roku 2021 je podle celkové výše aktiv 21. největší bankou na světě. Je součástí indexu akciového trhu DAX a je také považována za systémově významnou banku.
  • Pověst banky ovlivnila řada kontroverzí a skandálů, včetně praní špinavých peněz z Ruska nebo podvodu s úrokovými sazbami. 

Nenecháme nikoho padnout. Tedy někoho určitě

Spekuluje se i o potížích Deutsche Bank. Ta za poslední rok zaznamenala propad ceny akcií o 40 procent. Rostou i ceny pojistek proti úvěrovému selhání v posledních dnech taky rostou, protože analytici se na finanční zdraví německé banky vyptávají podobně jako u švýcarského protějšku.

Po čtrnácti letech se tedy svět ptá, jestli nemůže dojít k pádu některé z velkých bank, který by stejně jako pád Lehman Brothers v roce 2008 spustil dominový efekt a krizi obřích rozměrů. Ekonomové to ale zatím spíš odmítají s tím, že obě banky jsou považovány za to-big-to-fail, tedy za banky příliš veliké a příliš důležité pro finanční systém, že by je vlády nenechaly padnout a spustily by případně záchranný projekt.

Také řada obchodníků zůstává stále optimistická a věří, že banky nejsou v bezprostředním ohrožení. Například vedoucí partner investiční společnosti Complete Circle Gurmeet Chadha si nemyslí, že svět stojí před další finanční katastrofou a ve svém tweetu poukazuje na to, že takové spekulace o Credit Suisse a Deutsche Bank se opakují při každé korekci. Ostatně minimálně v případě Deutsche Bank by problémy neměly být tak velké, jako když se spekulovalo o jejím pádu před pěti lety.

Na to, že poplašné zprávy nečteme poprvé, poukazuje i hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „O obou bankách se tak spekuluje už delší dobu, ale nikdy to nebylo podloženo skutečně důvěryhodnými daty. Jedná se o gigantické společnosti, a tak je pravděpodobné, že zvládnou provést potřebné změny a na trhu se udrží,“ říká ekonom pro Peníze.cz

Také analytici JP Morgan podle Reuters ve své zprávě uvádějí, že na základě finannčích výsledků na konci druhého čtvrtletí považují kapitál a likviditu Credit Suissse za „zdravé“. 

Na konci dnešního dne jsou pak i trhy klidnější. „V průběhu dne se sice akcie Credit Suisse výrazně propadaly, v závěru obchodování ale byly ztráty téměř odmazány,“ konstatuje Štěpán Křeček. 

Akcie Deutsche Bank za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz
Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! Už jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services