Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2023
Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Zdroj: Shutterstock

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

"I v zemi plné bank jsou Credit Suisse a UBS těžkými váhami. To je asi takové, jako by u nás Česká spořitelna převzala ČSOB, tedy kdyby ohromná banka převzala jinou ohromnou banku. O velikosti svědčí i to, že UBS má 73 tisíc a Credit Suisse 50 tisíc zaměstnanců," komentoval situaci Vladimír Pikora, ekonom Comfort Finance Group.

Poté, co se švýcarské úřady pustily do převzetí problémové Credit Suisse, začaly akcie dvou největších švýcarských bank padat. Největších ztrát dosáhla samotná Credit Suisse, jejíž akcie se během pondělka propadly o 60 procent. Akcie UBS, která Credit Suisse převezme, začaly ráno ztrátou 14 procent. V odpoledních hodinách už ale byly v plusu.

Nejistota mezi investory se projevila i na pražské burze. Akcie Erste Group zahájily den propadem o 4,5 procenta, Komerční banka přišla o 2,2 procenta a Moneta ztrácela 1,3 procenta. Do zavření trhu ale české banky většinu ztrát smazaly.

Napětí na trhu se odrazilo i na české koruně, která od konce minulého týdne osciluje v blízkosti 24 korun za euro a v pondělí mírně posílila.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Nervozita na akciovém trhu prospěla také nejstarší a nejrozšířenější kryptoměně bitcoinu. Ten prožil svůj nejlepší týden za poslední dva roky. "Je to proto, že americká centrální banka musí opět pumpovat dolary, aby nezkrachovaly další banky," myslí si Kovanda. 

Stejně tak dobře se dařilo i zlatu, které v pondělí prolomilo hranici 2000 dolarů za troyskou unci. Naposledy tuto hranici pokořilo krátce po invazi Ruska na Ukrajinu.

Druhá největší banka ve Švýcarsku se delší dobu potýká s problémy v podobě těžkých ztrát a nákladných skandálů. Situace eskalovala minulý týden, kdy bylo po krachu dvou menších amerických bank zpochybněno zdraví globálního finančního systému a následně i zdraví problémové Credit Suisse.

167 let starou banku převezme její dlouholetý konkurent, největší švýcarská banka UBS, za zhruba tři miliardy franků (73 miliard Kč). „Tržní hodnota Credit Suisse přitom činí citelně více, bezmála 180 miliard korun, alespoň tedy podle její tržní kapitalizace při ukončení pátečního burzovního obchodování,“ reagoval na nedělní zprávy ekonom Lukáš Kovanda.

UBS za svého konkurenta zaplatí akciemi. Banky, švýcarská vláda a regulátoři se tak dohodli, aby zajistili trvalou stabilitu a bezpečnost nejen pro klienty a zaměstnance, ale také pro finanční trhy a Švýcarsko. Credit Suisse je považována za jednu z třiceti globálně nejdůležitějších bank. Její jednání proto bedlivě sleduje celá Evropa.

"Jsem přesvědčen o tom, že se centrální banky z minulé krize poučily a nenechají ani menší banky padnout, natož aby nechaly padnout obrovské banky ve Švýcarsku. To by byl kolaps podobný Lehman Brothers z roku 2008, což nejspíš nenastane," míní Vladimír Pikora.

Obavy investorů posílila zpráva o tom, že dodatečné dluhopisy tier-1 Credit Suisse s nominální hodnotou 17 miliard dolarů budou oceněny na nulu. To naštvalo některé držitele, kteří doufali, že budou lépe ochráněni než akcionáři. „Dluhopisy Credit Suisse se s nedělí staly bezcenné, takže náklady nouzového převzetí nesou nejen soukromí akcionáři a státní instituce, ale také soukromí věřitelé,“ uzavírá Kovanda.

Čtěte víc:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265-0,01 Kč
Americký dolar23,672-0,09 Kč
Britská libra29,357+0,08 Kč
Švýcarský frank25,977-0,09 Kč
Turecká lira72,643-0,38 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Evropští Lehman Brothers? Credit Suisse české banky neohrozí, věří analytici

15. 3. 2023 | Jana Divinová | 2 komentáře

Evropští Lehman Brothers? Credit Suisse české banky neohrozí, věří analytici

Po pádu dvou amerických bank přeskočila panika na trzích naplno do Evropy. Vážné problémy má švýcarský gigant Credit Suisse.

Partners Financial Services