Akcie a trading: český kapitálový trh

Akcie a trading: český kapitálový trh
Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři? Víte, že ke zvýšení výnosů z obchodování je možné využít i úvěru, který některé brokerské firmy nabízejí pro obchodování nejlikvidnějších českých akcií? Proč je pro někoho český trh malý, nudný a málo likvidní?

Český kapitálový trh vznikl po kuponové privatizaci českých podniků v 90. letech. Na podzim roku 1992 spatřila světlo světa Burza cenných papírů Praha, a.s. a na jaře 1993 se začalo obchodovat s prvními akciemi. V roce 1993 vznikl druhý český trh cenných papírů, RM-SYSTÉM. Postupem času byly méně likvidní akcie z trhu stahovány, především z Burzy cenných papírů (BCPP). Na RM-SYSTÉMU se s těmito obchodovalo i nadále, aby držitelé takovýchto akcií z kupónové privatizace měli stále určitou možnost své akcie prodat. To platilo, dokud nebyla zrušena veřejná obchodovatelnost velkého počtu těchto akcií.

V roce 1998 došlo za účelem zvýšení atraktivnosti a zajištění likvidity na BCPP k vytvoření nového, prestižního obchodního segmentu SPAD (Systému pro Podporu trhu Akcií a Dluhopisů). Několik obchodníků (tvůrců trhu) je tak povinno v každém okamžiku zveřejňovat své kotace (tj. ceny nákupu a prodeje ) pro emise, u kterých vykonávají činnost tvůrce trhu. Své kotace je tvůrce trhu oprávněn kdykoliv změnit, nemůže je však být bez závažných důvodů zrušit.

Nejvýznamnější tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy jsou:

Akcie se ve SPAD obchodují v pevně daných množstvích tzv. lotech (objem jednoho lotu se pohybuje v rozmezí 1-4 miliónů Kč). S tituly ze SPADu se realizuje převážná většina objemu obchodů s akciemi v ČR. Menší objemy s těmito i dalšími akciemi se realizují v dalších obchodních systémech pražské burzy – AOS a Kobosu.

Tituly zařazené do SPADu a a jejich standardní velikost lotu
CETV (profil, názory) 1 000
ČESKÝ TELECOM (profil, názory) 5 000
ČEZ (profil, názory) 5 000
ERSTE BANK (profil, názory) 2 000
KOMERČNÍ BANKA (profil, názory) 1 000
ORCO (profil, názory) 500
PHILIP MORRIS ČR (profil, názory) 100
UNIPETROL (profil, názory) 10 000
ZENTIVA (profil, názory) 3 000

Většina investorů a traderů obchoduje s českými akciemi elektronicky (díky obchodním webovým platformám některých našich brokerů). K založení obchodního účtu u brokera je potřeba občanský průkaz, číslo účtu v SCP, podpis komisionářské smlouvy a dalších dokumentů vyžadovaných našimi právními předpisy.

Nejvýznamnějšími brokery s možností elektronického obchodování v ČR jsou společnosti FIO, Patria Direct, Atlantik finanční trhy, BrokerJet České Spořitelny.

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • Zahraniční akcie a možnosti jejich obchodování v ČR
  • Akciové fondy - naše i zahraniční, výhody a nevýhody
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Ke zvýšení výnosů z obchodování je možné využít i úvěru, který některé brokerské firmy nabízejí pro obchodování nejlikvidnějších českých akcií. Úvěr je možno využít jak ve SPAD, tak v AOS BCPP. Úvěruje se až 80 % objemu potřebného k nákupu akcií, úroky se pohybují od 7,5 % p.a.

K otevírání krátkých pozic (tzv. short obchodů), tedy k vydělávání na poklesu cen akcií, je možno s některými brokery sjednat zapůjčení cenných papírů.

Klientské finanční prostředky uložené na obchodních účtech brokerských firem v ČR jsou pojištěny Garančním fondem do výše ekvivalentu 20 000 EUR.

Doma, nebo v zahraničí?

Většina českých traderů, nyní obchodujících na evropských a amerických trzích, začínala na pražské burze či RM-SYSTÉMU. Český trh se postupem času pro některé z nich stal malým, nudným, málo likvidním místem k uzavírání kontraktů. Ve srovnání s vyspělými trhy tomu opravdu tak je.

Na druhé straně standartní rozvinuté likvidní trhy neznamenají automaticky ziskové obchodování. Ba právě naopak. Snaha o větší a rychlejší zisky na amerických či evropských trzích paradoxně vede k úplně opačnému efektu.
Obchodníci bez dobře vybudovaného obchodního systému, bez dokonalé disciplíny a bez správné psychologie častěji peníze ztrácejí, než získávají. Intuice a strategie vybudované obchodováním na českém trhu s několika málo akciemi, které doslova znali zpaměti, prostě v profesionální finanční aréně zahraničních kapitálových trhů nefunguje.  

Naopak obchodníci, kteří zůstali v posledních letech věrni českému trhu a vsadili na základní jednoduché strategie typu investing či poziční trading, se stali úspěšnými. Jejich zisky se v tomto období pohybovaly v řádu několika desítek či stovek procent ročně.

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Máte vlastní zkušenost s českým kapitálovým trhem? Nebo upřednostňujete rozvinutější burzy? Jakým titulům věříte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: na parketu světových burz

29. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: na parketu světových burz

SPAD, RM-Systém, NASDAQ, London Stock Exchange a další... Pojmy, s kterými se v dnešní době často setkáváme, víme ale, co se za nimi přesně skrývá? Dnes se podíváme na nejvýznamnější... celý článek

Akcie a trading: investiční konkurenti

15. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading: investiční konkurenti

Přemýšlíte o nákupu akcií, ale rozhlížíte se i po dalších investičních možnostech a nástrojích k obchodování? V dnešním článku vám představíme investování do dluhopisů a finančních... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Partners Financial Services