Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Josef Lukáč | 8. 6. 2006
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic? Jakého dlouhodobého průměrného zhodnocení s velmi přijatelnou mírou rizika můžeme na akciovém trhu dosáhnout? A jaký titul právě teď koupit?

Minule jsme se podívali na to, co to akcie vlastně jsou, viz článek Akcie a trading: když se řekne akcie. Dnes si řekneme, proč se o ně zajímat.

Emitent akcií (akciová společnost) uvádí své akcie na trhy, aby získal kapitál např. pro vlastní rozvoj či splácení bankovních úvěrů. Investor kupuje akcie z důvodu inkasování dividendy či možného kapitálového výnosu, který získá díky růstu kurzu držené akcie během delšího investičního horizontu. Obchodníci (tradeři) chtějí těžit i z menších několikadenních či denních pohybů kurzů přinášejících možnost kapitálového výnosu.

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • Akcie vs. další finanční instrumenty - dluhopisy, deriváty, komodity, forex apod., porovnání rizika
  • Kde se akcie obchodují - nejvýznamnější burzy
  • České akcie a náš trh
  • Zahraniční akcie a možnosti jejich obchodování v ČR
  • Akciové fondy - naše i zahraniční, výhody a nevýhody
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Stát se emitentem akcií obchodovaných na trzích, a tedy získat kapitál tímto způsobem nemůže každý a ihned, kdo by se tak rozhodnul. Ale kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem. Máme tedy reálnou možnost pokusit se zhodnotit naše finanční prostředky pomocí úspěšných investic a inkasovaných dividend.

Vynechejme obchodníky-full time tradery a podívejme se na standardní "neprofesionální" jedince: zaměstnance či podnikatele, kteří mají zájem zhodnotit své peníze. Jaké pro ně existují seriózní možnosti, pokud neuvažujeme dlouhodobé produkty typu stavebního spoření, penzijního připojištěni, investičního či kapitálového životního pojištění apod.?

Investiční možnosti

Termínovaný vklad u bankovních domů s nynější výši stanovených a připisovaných úroků nemůže být samozřejmě vyhovujícím řešením. Možnosti investovat do dluhopisů jsou v ČR velmi omezené, zejména z důvodu většinou vysoké jmenovité hodnoty a možnosti obchodování dluhopisů jen ve větších množstvích, nízké likvidity na trhu apod.

Podílové fondy již představují možné řešení aktivního řízení svých volných financí. Nevýhodou jsou poměrně velké vstupní a manažerské poplatky (za správu). Naopak výhodou je diverzifikace, široká nabídka možného zaměření fondu - peněžní, akciové, dluhopisové, smíšené. Podrobněji se na ně podíváme v některém z dalších článků této série, viz sloupek.

Dostáváme se tedy k další možnosti aktivní práce s vlastními penězi, k investování do akcií či obchodování s akciemi. V současné době není žádný problém rozhodnout se a začít obchodovat s našimi či zahraničními akciemi. Pro obchodování zahraničních akcií si můžeme dokonce zvolit i českého brokera. Otevření obchodního účtu je otázkou jednoho dne při osobní návštěvě brokerské společnosti. Toto lze vyřídit i písemně - poštou, během přibližně jednoho týdne.

Proč akcie

Správným výběrem akcií můžeme dosáhnout zajímavých výnosů. Samozřejmě to představuje i určité riziko, které ovšem můžeme řídit aplikací technik "Risk- a Moneymanagementu". Není nutné snažit se dosahovat 50% či 100% výnosů, což automaticky samozřejmě znamená nést vyšší riziko. Správným výběrem a nákupem např. dividendových titulů lze dosahovat s velmi přijatelnou mírou rizika dlouhodobě průměrného zhodnocení v rozmezí 5 - 10 % p.a. - z českých akcií dlouhodobě např. akcie Phillip Morris (profil, názory).

Navíc se vždy během 1-2 let objeví speciální příležitost pro velmi výhodné nákupy vybraných titulů díky nečekaným negativním událostem ve světě (politické problémy, terorismus, prudký propad světových trhů apod.). Využitím těchto příležitostí můžeme navýšit zhodnocení prostředků o dalších 5-10 % p.a.

Tip Peníze.CZ
Právě nyní máme takovouto speciální příležitost na našem trhu: jednoznačným favoritem k nákupu jsou akcie Českého Telecomu (profil, názory).

Jaké máte zkušenosti s obchodováním s akciemi vy? Máte návod na to, jak uspět? Chystáte se koupit akcie Českého Telecomu, nebo už je máte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

29. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

Pražská burza zažila další dramatický týden. Index PX absolvoval výkyv o 10,8 % mezi týdenním minimem a maximem, nejníže se dostala v úterý, kdy se propadl až pod hranici 1 300 bodů.... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

28. 4. 2006 | David Urbánek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

Japonský trh loni vykázal extrémně vysoký nárůst ve výši 40 %. Roste již třetí rok v řadě a od svého dna na jaře roku 2003 do současnosti vzrostla tržní hodnota akcií o více než 116... celý článek

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

7. 4. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi... celý článek

Partners Financial Services