Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí
Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi nízko. Co stojí za tímto vývojem komoditních trhů?

Zlato i stříbro lámou v letošním roce dlouholetá maxima. Zlato letos přidalo již více než 12 %, v pátek se jeho hodnota přehoupla přes 580 USD/trojskou unci a sahá po 600 dolarech. Výše se tento drahý kov obchodoval jen v lednu roku 1981, tj. před 25 lety. Stříbro překonalo 22tileté maximum v půlce minulého týdne. Proč?

Dlouhodobě představovaly drahé kovy důležitou součást devizových rezerv centrálních bank. Centrální banky je v minulosti postupně vyprodávaly, jak klesal jejich význam na mezinárodním trhu. Zlato bylo jako protiváha dolaru zcela nahrazeno eurem, stříbro je na tom podobně. V současnosti dochází zásoby bank z minulých let a zároveň se připomíná druhý faktor: ubývá nových nalezišť. Tato nadvakrát omezená nabídka přispívá významnou měrou ke stále se zvyšující ceně těchto komodit.

Vývoj cen vybraných komodit
31. 03. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 rok 2005
GSCIER Index 701,57 2,43 % 4,72 % -2,48 % 18,59 %
Ropa 65,91 3,78 % 6,72 % 11,75 % 62,90 %
Zemní plyn 7,21 -1,10 % 7,39 % -35,77 % 17,25 %
Zlato 581,8 3,80 % 3,17 % 12,12 % 32,71 %
Zemědělské plodiny 596,67 3,33 % -2,77 % 4,09 % 6,54 %
Zdroj dat: Bloomberg, AKAM

Zajímavý vývoj v minulém měsíci prodělala ropa. V USA začíná motoristická sezóna a celý svět pozorně sleduje, kolik benzínu budou Spojené státy tento rok potřebovat. Vnější faktory mající vliv zejména na nabídku (situace kolem jaderného programu v Íránu, útoky extremistů na rafinérie v Nigérii) se upozadily před zásobami amerických rafinérií. Proti loňskému roku mírná zima v důsledku pro americká auta znamená málo benzínu a mnoho topného oleje (díky předzásobení). A na ten se jezdit nedá.

Velmi nízké zásoby benzínu proto posunuly ceny americké ropy až k 68 dolarů za barel, její cena se tak přiblížila svým letošním maximům z konce ledna (68,61 USD/barel). Pro budoucí vývoj bude důležitý měsíc duben. Zatímco loni Spojené státy skoupily potřebný benzín z celého světa, letos to budou mít mnohem těžší.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od počátku roku

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemědělské plodiny prožívají období bohatých úrod. Jejich rekordní loňská sezóna pokračuje i letos, zdá se, že plodiny se jen tak nepohnou ze svých nízkých hodnot. Navíc s pokračující hrozbou ptačí chřipky ubude strávníků. Sója, pšenice i další plodiny se totiž přidávají do krmných směsí, pokles poptávky po těchto komoditách rozhodně nepožene jejich ceny vzhůru.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Kam až to podle vás dotáhne zlato, stříbro a ropa? Jak moc ovlivní ptačí chřipka trh zemědělských plodin? Jak se bude vyvíjet cena zemního plynu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Dluhopisy: hrozba inflace posouvá výnosy stále výše

5. 4. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: hrozba inflace posouvá výnosy stále výše

Velmi přísné komentáře šéfů FEDu i Evropské centrální banky hovoří o nekončícím seriálu zvyšování úrokových sazeb. Trh tak v současnosti započítává obavy investorů právě z dalšího růstu... celý článek

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

30. 3. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nadále úspěšnější než akciové

Poslední data naznačují konec realitního boomu v USA. Oživení japonské ekonomiky a končící deflační období zapříčinily nevýrazný příliv investičních prostředků do realitních společností.... celý článek

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

29. 3. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: klesající trh realit v USA ovlivňuje kapitálové trhy

Minulý týden došlo díky pozitivním informacím k růstu dluhopisů, a to jak v USA, tak v Evropě. Dat však bylo jako šafránu. Ke konci týdne se na trzích v USA odrazila statistika poklesu... celý článek

Ropná krize aneb příliš velká závislost na černém zlatu

24. 3. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ropná krize aneb příliš velká závislost na černém zlatu

Tak jako krev je nezbytnou tekutinou pro člověka, tak je ropa nezbytná pro většinu vyspělých ekonomik. Optimistická 60. léta vystřídal v 70. letech do té doby neznámý jev, stagflace.... celý článek

Partners Financial Services