Akcie a trading: na parketu světových burz

Josef Lukáč | 29. 6. 2006
Akcie a trading: na parketu světových burz
SPAD, RM-Systém, NASDAQ, London Stock Exchange a další... Pojmy, s kterými se v dnešní době často setkáváme, víme ale, co se za nimi přesně skrývá? Dnes se podíváme na nejvýznamnější burzy cenných papírů ve světě i u nás. Jaká jsou jejich specifika? Kdo to jsou "specialisté" a "market makers" a proč jsou pro významné trhy nepostradatelní?

Jak jsme se zmínili v minulých článcích, cenné papíry se obchodují na organizovaných trzích, tedy burzách cenných papírů. Kromě těchto organizovaných trhů je možno s akciemi obchodovat i na mimoburzovních trzích s cennými papíry, např. na OTC trzích či na zvláštních elektronických trzích, jako je např. náš RM-Systém, americký NASDAQ a další americké ECN trhy. Nicméně, tyto trhy (s výjimkou NASDAQu) nejsou tak významné jako klasické organizované trhy, tedy burzy cenných papírů. Hlavní odlišnost spočívá v tom, že burzy cenných papírů mají centrální parket, burza dohlíží nad správností a korektností zde uzavíraných obchodů a zároveň garantuje jejich vypořádání.

Člověk, který chce nakoupit či prodat akcie, nemůže jednoduše přijít na burzu a tam cenné papíry od někoho nakoupit či někomu prodat. S cennými papíry mohou na burze obchodovat výhradně členové burzy: brokerské společnosti případně jedinci, kteří si své členství na burze zakoupili.

Burza cenných papírů Praha a "Emerging Markets"

Market Makers, tvůrci trhu, zajišťují potřebnou likviditu trhu. Mají povinnost vytvářet oboustranný trh, tedy musí kótovat své cenné papíry na obou stranách trhu, tzn. jak v oblasti nabídky tak i poptávky. Jejich chování podléhá přísným pravidlům.
V České republice je nejvýznamnějším organizovaným akciovým trhem Burza cenných papírů Praha (BCPP). Vznikla na podzim roku 1992. Na jaře 1993 se na ní začalo obchodovat s prvními akciemi, ty méně likvidní byly postupně z trhu stahovány. V roce 1998 došlo za účelem zajištění likvidity na BCPP k vytvoření prestižního segmentu SPAD (systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů). Několik obchodníků (tzv. market makerů) zde je povinno v každém okamžiku nabízet své nákupní i prodejní objednávky, a udržovat likviditu trhu na akcie devíti nejvýznamnějších společností.

Akcie se ve SPAD obchodují v pevně daných množstvích, tzv. lotech (objem jednoho lotu se pohybuje v rozmezí 1 - 4 milióny Kč). S tituly ze SPADu se realizuje převážná většina objemu obchodů s akciemi v ČR. Menší objemy s těmito i dalšími akciemi se realizují v dalších obchodních systémech pražské burzy, AOS a Kobosu. V těchto obchodních segmentech probíhá obchodováni aukčním systémem, na základě poptávky a nabídky. Nepůsobí tu market makeři, obchoduje se zde s několikanásobně větším počtem akcií než ve SPADu.

Dalším organizovaným trhem s určitými specifiky je u nás RM -Systém, který vznikl roce 1993. Je to mimoburzovní elektronický trh, který byl a je určen především pro menší investory. Obchodovat na něm může kdokoliv kdo splňuje základní podmínky (věk, občanství atp.) a zaregistruje se jako zákazník RM-S. Nemá centrální parket, pobočky RM-S jsou ve všech větších městech.

Pokud se rozhlédneme po okolních zemích, významné burzy v zemích z bývalého východoevropského bloku, nyní zařazené do skupiny tzv. Emerging Markets, najdeme v Polsku (varšavská burza cenných papírů) a v Maďarsku (budapešťská burza cenných papírů). Významnou burzou ze skupiny "Emerging Markets" je samozřejmě Burza cenných papíru v Moskvě. Méně významným středoevropským trhem je bratislavská burza cenných papírů. Také čeští brokeři umožňují obchodování na některých z těchto trhů (Polsko, Maďarsko).

Nejvýznamnější evropské burzy cenných papírů se nacházejí ve Frankfurtu (Deutsche Boerse) a v Londýně (London Stock Exchange).

The London Stock Exchange

Londýnská burza je druhou nejvýznamnější burzou světa, již po dlouhá léta vévodící kapitálovému trhu na starém kontinentu. Její historie sahá až do 17. století, tehdy měla podobu burzovních obchodů v kavárnách londýnského City. V roce 1773 se z kavárny Jonathan stala burza, které byla formálně ustanovena roku 1802. V roce 1961 bylo rozhodnuto o stavbě nového sídla londýnské burzy, to bylo dokončeno v roce 1972.

Významnými asijskými centry jsou burzy cenných papírů v Singapuru, v Hong-Kongu a především v Tokiu.

Tokijská burza byla založena v roce 1878. V minulém století byla ovládána velkými společnostmi (např. Mitsubishi ) a předmětem obchodu byly především státní dluhopisy. Až později se začal významně rozvíjet i obchod s akciemi. V období druhé světové války bylo obchodování na tokijské burze přerušeno do roku 1949. Dnes patří tokijská burza z hlediska objemů obchodování mezi největší světové burzy.

New York Stock Exchange

Jistě nejznámější a zároveň nejvýznamnější světovou burzou cenných papírů je NYSE (New York Stock Exchange) na Wall Street v New Yorku ve Spojených státech. Její vznik se datuje do roku 1792, kdy 24 brokerů podepsalo dohodu o obchodování s cennými papíry. Reprezentativním indexem NYSE je Dow Jones index (profil, názory).

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • České akcie a náš trh
  • Zahraniční akcie a možnosti jejich obchodování v ČR
  • Akciové fondy - naše i zahraniční, výhody a nevýhody
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
NYSE je aukčním typem trhu. Na NYSE (i na AMEXu, který je další významnou světovou burzou v USA) existuje skupina elitních obchodníků, tzv. specialistů, kteří mají obrovskou odpovědnost. Jejich úkolem je totiž udržovat vyvážený trh u titulů, které obchodují. Specialisté mají rozhodující funkci při vykonávání pokynů, které jednotliví klienti zadávají svým makléřům.
Jejich úkolem je udržovat čistý a spořádaný trh a zároveň zajišťovat dostatečnou likviditu. To znamená, kromě jiného, udržovat rovnovážný trh, tedy aby nabídková strana byla pokud možno v rovnováze s poptávkovou stranou trhu. Pokud tomu tak není, specialisté stanovují otevírací ceny tak, aby toho bylo dosaženo.
Dále jsou povinni při absenci objednávek na určitých cenách při rovnovážném trhu vyplnit mezery v objednávkách nákupem na vlastní účet.

Každá akcie obchodovaná na NYSE má určeného specialistu. Na burzovním parketu existuje 17 míst s několika specialisty a na každém z těchto míst se obchoduje více než 150 titulů. Nad každým místem se nachází několik monitorů, ze kterých lze zjistit, které akcie se zde obchodují.

NASDAQ

Známým a populárním trhem je i NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotes system), elektronický mimoburzovní trh. Obchodování na NASDAQ neprobíhá přes "specialisty" jako na NYSE a AMEXu, ale zajišťují jej tzv. market makers (tvůrci trhu). Pro každou akciovou emisi, která se obchoduje na NASDAQu, musí existovat alespoň dvě makléřské firmy, které pro tyto akcie vykonávají funkci market makera. Ostatní makléřské firmy mohou obchodovat tyto akcie pouze jejich prostřednictvím.

Znáte odpověď na otázku v anketě? Pokud ne, naleznete ji v poradenském textu Historie burz v naší Univerzitě.
Na trhu NASDAQ se obchoduje především s akciemi poměrně mladých, perspektivních, úzce specializovaných technologických společností. Tyto akcie jsou ale zároveň i velmi volatilní, proto mohou přinést i výrazné zisky či ztráty.

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Máte vlastní zkušenosti s těmito burzami?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: investiční konkurenti

15. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading: investiční konkurenti

Přemýšlíte o nákupu akcií, ale rozhlížíte se i po dalších investičních možnostech a nástrojích k obchodování? V dnešním článku vám představíme investování do dluhopisů a finančních... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

28. 4. 2006 | David Urbánek

Japonské akcie závratně rostou a jen tak nezastaví

Japonský trh loni vykázal extrémně vysoký nárůst ve výši 40 %. Roste již třetí rok v řadě a od svého dna na jaře roku 2003 do současnosti vzrostla tržní hodnota akcií o více než 116... celý článek

Partners Financial Services