Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA
Šéf DaimlerChrysler opustí ke konci roku 2005 firmu. 301 společností z indexu S&P 500 reportovalo svoje čtvrtletní výsledky, 72 % z nich překonalo odhady. V Evropě trhy táhly vzhůru zejména komunikační společnosti. Porsche vloží miliardu eur do vývoje nového modelu.

Spojené státy

V pondělí Wall Street poklesla, příčinou byla cena ropy, která svým růstem znovu vyvolala obavy z přibrzdění růstu ekonomik USA a Číny. Klíčové burzovní indexy tak přišly v průměru o 0,5 %. Pokles ekonomiky USA se ovšem nepotvrzuje, např. prodeje domů vykázaly rekordní počet. Akcie největšího amerického výrobce generických léků, společnosti Ivax Diagnostics (profil, názory), vyskočily o 9,1 %. Stalo se tak na základě oznámení, že největší rival této společnosti, firma Teva Pharmaceutical (profil, názory), koupí Ivax za 7,4 miliardy dolarů.

V úterý k mírnému růstu trhů dopomohly výsledky společností Texas Instruments (profil, názory) a Lockheed Martin (profil, názory). Zisk Texas Instrumenst překonal odhady, akcie tak vzrostly o 5,3 %. Společnost také zvedla odhad zisku na další čtvrtletí, dividendu i plánovaný počet zpětně odkoupených akcií. Akcie největší amerického ocelářského koncernu U.S. Steel vystoupaly o 4,7 %, protože koncern plánuje odkoupit zpět 8 miliónů akcií, tedy 6,1 % vydaných kusů.

Ke středečnímu optimismu přispěla tzv. Béžová kniha americká centrální banky, ze které vyplývá, že ekonomika zůstává silná a bez inflace. Byl také zveřejněn neočekávaný nárůst zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Výsledky firem za druhé čtvrtletí ve většině případů opět překonaly odhady analytiků - zatím z indexu S&P 500 (profil, názory) vydalo svoje výsledky 301 společností a 72 % z nich překonalo odhady. Skvělý den zažili akcionáři Amazon.com (profil, názory). Firma vydala vykázala 26% nárůst tržeb, její akcie tak vystřelily o 16 %.

Ve čtvrtek hlavní indexy získaly dalších 0,6 %. Příznivě se na burzách odrazila i zpráva z trhu práce, počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti byl nižší než se čekalo. Oznámení o odstoupení šéfa koncernu DaimlerChrysler (profil, názory) Jürgena E. Schremppa ke konci letošního roku vedlo k nevídanému vzestupu akcií firmy – o 8,9 %. Schrempp totiž v roce 1998 provedl fůzi firem Daimler-Benz a Chrysler Corporation, která je pokládána za neúspěšnou.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy nezaznamenaly hodnoty futures větších změn. Investoři čekali na další výsledky společností.

Evropa

Při pondělním obchodování pozvedly akciové trhy především ropné společnosti jako BP (profil, názory) a Total (profil, názory). Některé investiční banky totiž zvedly odhad průměrné výše ceny ropy. Britská telekomunikační společnost Vodafone (profil, názory) vykázala největší nárůst klientů za pět let, její akcie posílily o 2,8 %.

Mírně burzy rostly také v úterý. Tahouny se staly telekomunikační operátoři Vodafone a Tele2, obě společnosti totiž zveřejnily nárůst nových klientů v zemích střední Evropy. Důvěra podnikatelů v Německu a Itálii se dostala na pětiměsíční maximum, to signalizuje, že se po zpomalení ve druhém čtvrtletí ekonomický růst začíná opět zvedat.

Uprostřed týdne podpořila výsledky evropských trhů zejména španělská telekomunikační společnost Telefonica Moviles, která vykázala lepší než odhadovanou výši zisku. Nejziskovější automobilka na světě, Porsche, plánuje vynaložit 1 miliardu eur na vývoj nového čtyřdveřového sportovního automobilu pojmenovaného Panamera. To svědčí o ochotě firem investovat a dává dobrý signál o dalším očekávaném vývoji ekonomiky.

I ve čtvrtek burzy rostly, některé firmy, např. Arcelor, ABB a Telefonica (profil, názory), překonaly očekávání. Největší německá banka Deutsche Bank oznámila 44% nárůst zisku. To předčilo odhady analytiků, protože příjmy z obchodování byly vyšší a náklady na snížení počtu míst byly nižší než se plánovalo.

V pátek dopoledne si burzy připsaly další mírné zisky.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

25. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

Devadesát jedna firem z indexu S&P 500 již zveřejnilo svoje výsledky za 2. kvartál, 82 % z nich předčilo odhady. Zklamání pro investory přinesl koncern GM, vykázal třetí po sobě... celý článek

Akcie: indexy stále rostou

18. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy stále rostou

Index S&P 500 se na začátku týdne dostal na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ve čtvrtek pak na čtyřleté maximum. Ani evropské indexy nezahálely, ve čtvrtek se dostaly na nová tříroční... celý článek

Akcie: evropské indexy na maximech

11. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské indexy na maximech

Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly... celý článek

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

4. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale... celý článek

Akcie: drahá ropa, levná ocel

27. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: drahá ropa, levná ocel

Cena ropy vzrostla až k 60 dolarům za barel, oslabily tak všechny tři hlavní americké indexy. Hodnoty evropských indexů se naopak dostaly na tříletá maxima, zájem o evropské akcie byl... celý článek

Partners Financial Services