Akcie: indexy stále rostou

Akcie: indexy stále rostou
Index S&P 500 se na začátku týdne dostal na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ve čtvrtek pak na čtyřleté maximum. Ani evropské indexy nezahálely, ve čtvrtek se dostaly na nová tříroční maxima. Na burzách se odrazila i klesající cena ropy.

Spojené státy

Hned v úvodu nového týdne Wall Street vzrostl. Index S&P 500 (profil, názory) povyrostl o 0,6 %, a vymazal tím svoji letošní ztrátu - dostal se na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Optimismus podpořila cena ropy, ta poklesla třetí den v řadě, a to díky tomu, že hurikán Dennis minul těžařské věže na pobřeží Texasu a Luisiany – to snížilo obavy o výši dodávek ropy z těchto oblastí. Příznivě na burzy zapůsobily i spekulace mezi investory o výsledcích za druhé a třetí čtvrtletí. Analytici totiž očekávají vzestup zisků v druhém kvartálu o 6,8 % a ve třetím o 14,7 %.

V úterý investory potěšily výsledky společnosti PepsiCo (profil, názory), která překonala ziskem očekávání, její akcie tak přidaly 1,5 % Druhá největší biotechnologická společnost na světě, firma Genentech, uvedla, že zvýšila zisk o více než 35 % (předpokládaný růst byl 30 %). Její akcie se zvedly o 2,9 %. Podle analytiků společnosti Jefferies (profil, názory) by se v následujících 12 měsících měla zvýšit cena akcií firmy Home Depot (profil, názory) na 50 dolarů za akcii (ze současných 41,50 dolarů). Akcie společnosti na základě toho přidaly o 2,5 %.

Ve středu zaznamenal větší změny pouze index Dow Jones Industrial Average (profil, názory), který stoupl o 0,4 % především zásluhou akcií IBM. Ty se zvedly o 1,7 %, protože podle analytiků Sandford C. Bernstein cena akcií firmy dosáhne za rok ze současných 81,45 dolarů na 95 dolarů. IBM totiž bude uvádět na trh nové výrobky, které pomůžou podpořit zisk společnosti. Akcie IBM byly v v letošním roce nejméně "výkonné" z indexu Dow Jones Indutrial Average, protože oslabily o 17 %.

Při čtvrteční seanci se hodnota indexu S&P 500 dostala na čtyřleté maximum, především díky dobrým výsledkům některých společnosti a silným makroekonomickým údajům. Hvězdou obchodování se staly akcie Apple (profil, názory), které vylétly o 6,3 %. Společnost totiž zvedla čtvrtletní zisk, oproti odhadovaným 31 centům, na 38 centů na akcii. Analytici investiční banky Lehman Brothers (profil, názory) předpokládají následujících dvou letech rychlejší zvyšování zisků firmy Google (profil, názory). Akcie Googlu si na základě toho připsaly 0,7 %.

Během pátečního dopoledního obchodování nezaznamenaly hodnoty futures na americké akciové indexy větších změn, protože investoři vyčkávali na další makroekonomické zprávy.

Evropa

Rovněž evropským akciím se v pondělí vedlo dobře. Klesající cena ropy pomáhala vymazat ztráty, které indexy utrpěly po teroristických útocích v Londýně. Index Stoxx 600 vyrostl za dva dny (od 7. července) o 1,9 %, což byl největší dvoudenní nárůst za posledních devět měsíců. Průmyslová produkce ve Francii, která je třetí největší ekonomikou v Evropě, se poprvé za čtyři měsíce zvýšila.

Během úterý evropské burzy sestoupily ze tříletých maxim. Očekává se totiž, že ekonomický růst v tomto roce dosáhne u zemí EMU pouze 1,3 % (ještě v dubnu byl odhadován růst o 1,6 %). Příčin je několik: cena ropy je velmi vysoko, důvěra spotřebitelů stagnuje a Itálie bojuje s recesí. Právě vysoká cena ropy možná donutí zvýšit ECB odhad pro vývoj inflace.

Uprostřed týdne navázal trh na pondělní růst. Posilující dolar totiž zvyšuje zájem o evropské akcie - jeho snižující se hodnota v předchozích letech negativně ovlivňovala zisk evropských společností, které exportovaly do USA nebo dalších zemí, s kterými byly kontrakty uzavřeny v amerických dolarech.

Při čtvrteční seanci se evropské indexy dostaly na nová tří roční maxima, potom co švýcarská farmaceutická společnost Novartis (profil, názory) oznámila výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Novartis je čtvrtou největší farmaceutickou společností podle tržní kapitalizace, její zisk vyrostl o 9,2 %, poté co společnost zvýšila svůj podíl na celosvětovém farmaceutickém trhu z 4,4 % na 4,6 %.

V pátek v poledne evropské burzy posilovaly, investoři čekali příznivé údaje ze zámoří, které by udržely pozitivní trend na akciových trzích.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2005 10:08, Jirka

Ta věta znamená: "V r. 1996, nejlepším v historii US Air, byl Buffet nakonec vyplacen za $660 milionů, tj. asi dvojnásobek původní ceny nákupu."

To mi ale nehraje s tím, co našel pan Bouček. Tam WB píše, že v r. 1997 selhal i jeho druhý pokus prodat akcie za 50c/$, tedy za polovinu. V té době by ale už akcie neměl mít podle té věty. Vyčetl jsem z toho, že později WB dostal nějakou kompenzaci za zpožděnou výplatu dividend. Měl "preferred" akcie, tj. neveřejné. Ty veřejné měly později posílit ze $4 na $73. Mám z té Buffetovy zpovědi dojem, že se mu ty akcie v r. 1996 prodat nepodařilo. V posledním odstavci píše: "It is now almost certain that our US Airways shares will produce a decent profit...". Tedy, že je víceméně jisté, že nyní jejich akcie US Airways vyprodukují mírný zisk. V té době využil růstu veřejných akcií a po zralé úvaze se US Air zbavil.

Nejsem moc dobrý v angličtině, i v ekonomii mám velké mezery, ale to, co napsal sám WB bude zřejmě blíže pravdě, než ta věta o $660M nebo fámy o ztrátě.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2005 15:52, Zucchini

Pravdepodobne je to slovo EVENTUALY dulezite a to znamena ze by pripadne mohlo nekdy bejt 660 milionu , ale asi nebylo opravdu !

Zde to vypada , ze Buffett mohl prodat jen se ztratou , tedy pod 358 milionu a nikdy ne za 660 milionu.
Kdyby mel ale uplne vsechny akcie a neubiral zadne kusy , 1990 az 1994 by mel asi 7% dividendy rocne a to jsou 125 milionu za 5 let. A 1995 dividendy asi prestali platit , tak Buffett vetril problemy a chtel prodat.

By The Associated Press :
NEW YORK - May 1996 - Warren Buffett, the consummate buy-and-hold investor, is selling.
After years of waiting for his $358 million investment in USAir Group Inc. to make money for his investment company, Berkshire Hathaway Inc., the billionaire is uncharacteristically giving up.

Mr. Buffett wants USAir to buy back his 10 percent stake in the airline. Berkshire, which estimated recently that its $358 million 1989 investment in the airline lost about $143 million of its value, said it would try to find other buyers if USAir didn't take its offer.
Mr. Buffett suffered a loss as USAir's struggled with low-fare competition and a string of crashes.
USAir's common stock was trading for about $50 per share when Mr. Buffett bought a special class of preferred shares. It dropped to a $4-per-share low in 1994 and has since quadrupled from its lows.
Mr. Buffett has been distancing his investment company from USAir for more than a year and has already reduced the USAir stake on Berkshire's books. USAir stock was off 50 cents yesterday on the New York Stock Exchange at $16.62® per share.
A spokeswoman for Berkshire Hathaway said yesterday that the company had no comment. Berkshire's high-priced stock was down more than 4 percent at $33,400 per share on the New York Stock Exchange.
Peter A. Russ, an analyst at Shelby Cullom Davis, said the move wasn't significant for Berkshire.
Because Berkshire has already reduced the value of the USAir stock on its books, "If he gets more than $215 million, it produces a gain for Berkshire, and I would guess he will," Mr. Russ said.

Jeste furt je nejasne , za jakej kurz Buffett prodal , co za 50$ koupil , ale jasno uz EVENTUALY neni daleko.
Mozna , ze ani na BRKA zprave 1997 nebo 1998 neni napsano , s jakou ztatou USAir bylo prodano. Asi se za to stydí.

Nevi nekdo , kde je graf 10 - 20 let od USAir ?
NA www.bigcharts.com a finance.yahoo.com kupodivu nejsou !

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: evropské indexy na maximech

11. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské indexy na maximech

Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly... celý článek

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

4. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale... celý článek

Akcie: drahá ropa, levná ocel

27. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: drahá ropa, levná ocel

Cena ropy vzrostla až k 60 dolarům za barel, oslabily tak všechny tři hlavní americké indexy. Hodnoty evropských indexů se naopak dostaly na tříletá maxima, zájem o evropské akcie byl... celý článek

Akcie: pěkné ukazatele

20. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pěkné ukazatele

Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny... celý článek

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

6. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

Euro se dostalo na 7měsíční minimum vůči dolaru. Podnikatelská důvěra v květnu v Evropě klesla na 21měsíční minimum, také spotřebitelé jsou více pesimističtí. Americká inflace se zdá... celý článek

Partners Financial Services