Akcie: evropské indexy na maximech

Akcie: evropské indexy na maximech
Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly - americké zcela, evropské částečně. Silně volatilní byla i ropa, ta po útocích oslabila ze zhruba 62 dolarů až na 57,20 dolarů za barel.

Spojené státy

V pondělí slavily Spojené státy Den nezávislosti, a trhy tak byly uzavřeny.

Úterní obchodování poznamenala vysoká cena ropy, která se opět přiblížila k psychologické hranici 60 dolarů za barel. To prospělo hlavně energetické společnosti Exxon Mobil (profil, názory), která si tento den připsala 1,83 dolaru (3,1 %) a zakončila na hodnotě 60,14 USD. Investory potěšily zprávy o lepších než očekávaných prodejích maloobchodního řetězce Wal-Mart (profil, názory), jehož akcie si následně připsaly 1,52 USD (3,1 %). Pozitivní náladu na trhu podpořil také Edward Keon, šéf investičních strategií ve společnosti Prudential Equity Group. Doporučil investorům vložit veškeré volné peníze do amerických akcií, ty jsou podle něho při současných cenách levné. Index S&P 500 (profil, názory) zakončil obchodní seanci růstem o 0,9 %, Dow Jones (profil, názory) si polepšil o 0,7 % a Nasdaq (profil, názory) o 1 %.

Při středečním obchodování se situace na akciových trzích otočila a co si předcházející den indexy připsaly, to v tento den ztratily. Vysoká cena ropy, která byla v úterý podle investorů hlavním důvodem k růstu akciových indexů, se při této seanci stala důvodem k poklesu indexů. Investoři abstrahovali možný zisk energetických firem a spíše se zaměřili na ostatní odvětví, která budou negativně postižena vysokou cenou ropy. Starosti dělala investorům tropická bouře v oblasti Mexického zálivu, která může zpozdit dodávky ropy do Spojených států. O 4,41 USD na 77,09 USD posílily akcie společnosti PacifiCare Health Systems (profil, názory) poté, co společnost potvrdila, že bude převzata druhou největší zdravotní pojišťovnou ve Spojených státech UnitedHealth Services Inc. (profil, názory) za 8,1 mld. USD v hotovosti a akciích. Jedná se o druhou největší akvizici v rámci zdravotního sektoru v historii.

Čtvrteční obchodování bylo ovlivněno ranními útoky v Londýně. Akcie zahájily den výrazným poklesem, ze kterého se postupně dostávaly a nakonec hlavní indexy uzavřely v kladných hodnotách. Počáteční nejistota a nedostatek informací poslaly ještě před zahájením obchodování futures na akciové indexy přibližně o 2 % níže, nakonec však skončily posílením o 0,3 %. Změna doporučení z "neutral" na "nákup" vedla k růstu akcií firmy Amgen Inc. (profil, názory), největší biotechnologické společnosti, o 5,2 %. Analytikové z UBS (profil, názory) předpokládají totiž růst tržeb této společnosti. Druhý největší světový distributor nealkoholických nápojů Pepsi Bottling Group Inc. (profil, názory) posílil o 6 %. Společnost zvýšila odhad celoročního zisku a výsledky za druhé čtvrtletí překonaly predikce analytiků. Silně volatilní byla i ropa, která po útocích oslabila z úrovně kolem 62 dolarů až na 57,20 USD za barel. Den zakončila na hodnotě 60,73 USD za barel.

Při pátečním dopoledním obchodování se futures na akciové indexy pohybovaly lehce nad zavíracími hodnotami z předcházejícího dne.

Evropa

Pondělní obchodování v Evropě bylo z velké části ovlivněno svátkem ve Spojených státech. Ovšem ten nevadil tomu, aby se hlavní evropské akciové indexy podívaly na nová tříletá maxima. O růst se postaraly hlavně energetické firmy, které získávají díky vysoké ceně ropy. I když ostatním odvětvím a celkovému hospodářství vysoká cena spíše škodí, společnosti jako BP Plc. (profil, názory) a Total (profil, názory) z tohoto profitují. Evropský index Euro Stoxx 50 posílil o 0,2 % a uzavřel na nejvyšší hodnotě od 11. června 2002.

Evropské burzy během úterý oslabovaly. Nedařilo automobilovému průmyslu, v čele se společností DaimlerChrysler (profil, názory), která ztratila 0,6 %. Oslabila také chemická společnost BASF (profil, názory), jejíž akcie klesly o 1,3 %. Tyto společnosti byly ovlivněny opět vysokou cenou energií, což zdražuje jejich vstupní náklady. Euro Stoxx 50 oslabil o 0,2 % a německý DAX si pohoršil o 0,4 %.

V polovině týdne se evropským akciím lehce dařilo. V popředí zájmu byly opět energetické společnosti jako je Shell (profil, názory) a Total a doporučení k jejich dalším nákupům. K růstu cen britských stavebních firem pomohlo i vítězství Londýna na pořádání letních olympijských her v roce 2012. Pojišťovna Allianz (profil, názory) přidala téměř 3 %. Důvodem byly spekulace o možném prodeji divize investičního bankovnictví. Euro Stoxx 50 (profil, názory) vzrostl o 0,5 %. Německý DAX (profil, názory) vzrostl o 0,3 % a britský FTSE (profil, názory) o 0,8 %.

Čtvrteční obchodování v Evropě bylo zahájeno mírně v záporu, ovšem po oznámení explozí v Londýně došlo k prudkému poklesu všech trhů. Kolem poledne se situace stabilizovala a trhy se postupně vracely zpět. I tak však britský FTSE skončil v záporu 1,4 %, německý DAX 1,9 % a Euro Stoxx 50 oslabil o 1,7 %. Největší pokles byl zaznamenán u leteckých společností, kde British Airways (profil, názory) klesl o 4,2 %, Ryanair o 2,3 %, dále u pojišťoven a zajišťoven, kde Allianz ztratila 2,7 %.

V pátek dopoledne doháněly akcie ztráty z předcházejícího dne a evropské akcie se nacházely přibližně 1 % v plusových hodnotách.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2005 12:17, Honzajs

Buffetova strategie fungovala, důležitý je ten minulý čas. Největší úspěchy měl v 80. a 90. letech, tedy za největšího býčího trhu v historii.

Nikde není řečeno, že to tak bude i nadále, spíše se domnívám ža naopak.

Vůdčí sektory a regiony rotují, takže je třeba hledat jinde.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2005 14:19, janula

Pan Boucek, neviete mi nahodou poradit, udajne David Schwartz napisal nejake knihy a je uspesny statistik v aplikacii na financne trhy (udajne spravne predpovedal napr. velkost padu po 11.9.01)...ale neviem nazov tej jeho najznamejsej knihy,neviete?? Dakujem

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

4. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale... celý článek

Akcie: drahá ropa, levná ocel

27. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: drahá ropa, levná ocel

Cena ropy vzrostla až k 60 dolarům za barel, oslabily tak všechny tři hlavní americké indexy. Hodnoty evropských indexů se naopak dostaly na tříletá maxima, zájem o evropské akcie byl... celý článek

Akcie: pěkné ukazatele

20. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pěkné ukazatele

Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny... celý článek

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

6. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

Euro se dostalo na 7měsíční minimum vůči dolaru. Podnikatelská důvěra v květnu v Evropě klesla na 21měsíční minimum, také spotřebitelé jsou více pesimističtí. Americká inflace se zdá... celý článek

Akcie: cena ropy klesá

23. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy klesá

Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší... celý článek

Partners Financial Services