Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel
Při nákupu nemovitosti by si měl kupec vždy ohlídat, od koho ji kupuje. Ověřit vlastnictví kupovaného bytu či domu přitom nestačí jen jednou.

Koupit byt či dům do osobního vlastnictví není jednoduché. Ještě před koupí je třeba zjistit, kdo nemovitost vlastní, zda vlastnictví není nějak omezeno, či v jaké lokalitě se dům či byt nachází. O tom všem bude náš průvodce koupí bytu . Dnes se zaměříme na to, jak zjistit, kdo je majitel nemovitosti, a co to znamená pro kupujícího.

Jediný, kdo může prodat nemovitost, je její majitel. Proto je před koupí třeba vždy ověřit, kdo vyhlídnutou nemovitost vlastní. Kupující by se ovšem neměl spolehnout jen na tvrzení prodávajícího, ani na případné kopie smluv o nabytí nemovitosti. Měl by si vlastnictví domu či bytu vždy ověřit z oficiálních veřejných zdrojů, tedy nejlépe přímo na katastru nemovitostí .

Spočítejte si...

Na kolik vám vyjde hypotéka ...

Kolik peněz získáte u stavebního spoření

Jak se vyplatí refinancování hypotéky

„Majitelem nemovitosti je totiž pouze ten, jehož jméno je uvedeno na výpisu z katastru nemovitostí , takzvaném listu vlastnictví,“ upozorňuje na stránkách Peníze.cz expert na obchodování s nemovitostmi Pavel Řehulka. Toto potvrzení o vlastnictví vydává za stokorunový poplatek katastrální úřad. Stačí znát jméno a datum narození majitele nemovitosti a s těmito údaji požádat katastr o výpis. „Když si pak dokážete vybrat ze seznamu lidí shodného jména a data narození, my vám uděláme výstup s číslem listu vlastnictví a katastrálního území,“ říká předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. Katastr vydá všechny listy vlastnictví, na kterých dotyčný majitel figuruje. Kromě výpisu je rovněž možné požádat i o kopie listin, na jejichž základě byl u vybrané nemovitosti provedený zápis do katastru. Mezi těmito listinami jsou nejen běžné kupní smlouvy, ale například i usnesení soudu o dědictví.

Bydlení ve vlastním v České republice

Vlastnické bydlení má v Česku dlouhou tradici. Převážná většina domovního fondu je podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2001 ve vlastnictví soukromých fyzických osob. Je to téměř 86 procent.

Novými vlastníky bytu či domu se v poslední době také stávají tisíce dalších lidí díky privatizaci komunálních bytů, převodu družstevních bytů do osobního vlastnictví i díky stále ještě velmi příznivým podmínkám pro získání úvěrů na bydlení. Sociologové ovšem varují, že řada z těchto nových vlastníků je na vlastnictví nemovitosti nepřipravena a neuvědomuje si všechny povinnosti plynoucí z vlastnictví.

Mezi novými vlastníky nemovitostí se začíná objevovat i více takzvaných „chudých bohatých“, kteří se mohou díky vlastnictví nemovitosti řadit k milionářům, jejich příjmy jsou ovšem minimální a potýkají se s chudobou.

Získat výpis z katastru nemovitostí je dnes možné i u notářů, na poštách , obecních či matričních úřadech. Na výpise je třeba také zkontrolovat, zda neobsahuje případná omezení vlastnictví a ověřit všechny tyto údaje čerstvým výpisem z katastru ještě těsně před vlastní koupí. V Česku totiž zápis změn a návrhů na vklad do katastru trvá týdny. Pokud by si potenciální kupec ověřoval vlastnictví například jen jednou, dva či tři měsíce před koupí, mohl by v době prodeje být vlastníkem již někdo jiný. Ověřovat majitele podle výpisu z katastru může přitom za kupce ale například i realitní kancelář či přímo kupcův právník, který připravuje smlouvy ke koupi a dohlíží případně i na převod peněz.

Majitel nemovitosti může samozřejmě k jejímu prodeji zplnomocnit i někoho jiného, třeba příbuzného nebo realitní kancelář. V takovém případě je ale nutné zkontrolovat, zda je v plné moci napsáno, jestli nemovitost může dotyčný skutečně prodat. Také podpis majitele na takovémto dokumentu musí být úředně ověřen.

Anketa

Kolikrát jste již kupovali v životě nemovitost?

Při větším počtu majitelů nemovitosti je třeba mít na paměti takzvané předkupní právo. To dává spolumajitelům přednostní právo na koupi vlastnického podílu od ostatních majitelů . „Pokud se totiž jeden ze spolumajitelů rozhodne svůj podíl prodat, musí jej nejdříve nabídnout ostatním. A jinému zájemci jej může prodat, až když ho ostatní spolumajitelé odmítnou. Pokud se na prodeji shodnou všichni majitelé a pověří jednoho, aby se o prodej staral, je důležité, aby tato osoba měla jejich písemné zplnomocnění. Jakákoliv dohoda uzavřená pouze s jedním spolumajitelem je bez této plné moci neplatná a ostatní ji nemusí respektovat. Pokud jsou majitelem nemovitosti manželé, je důležité, aby smlouvu o prodeji podepsali oba,“ vysvětluje Řehulka.

Jak jste si ověřovali majitele nemovitosti při koupi vy nebo vaši známí? Podělte se o zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2008 1:00, Markéta N.

Ve stejný den, kdy mělo dojít k převodu peněz jsme zašli na katastr pro výpis, což se nám opravdu osvědčilo. Kvůli plombám, které nám majitel zatajil, se nám pak podařilo vyjednat pořádnou slevu. Takže vřele doporučuji ověřovat ověřovat ověřovat.Kdybychom to neudělali, mohli by prý navíc na nás poslat exekutory.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2008 9:13

Citace - Markéta N. / 23.09.2008 01:00

Ve stejný den, kdy mělo dojít k převodu peněz jsme zašli na katastr pro výpis, což se nám opravdu osvědčilo. Kvůli plombám, které nám majitel zatajil, se nám pak podařilo vyjednat pořádnou slevu. Takže vřele doporučuji ověřovat ověřovat ověřovat.Kdybychom to neudělali, mohli by prý navíc na nás poslat exekutory.


A z katastru jste měli zajít na ZŠ a vrátit vysvědčení, že vás nenaučili česky.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

4. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet... celý článek

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

29. 1. 2008 | Pavel Řehulka | 16 komentářů

Jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem a odhadem ceny nemovitosti

Při nákupu či prodeji nemovitosti se pracuje často se znaleckým posudkem i odhadem tržní ceny. Je ale třeba mezi nimi odlišovat. Ačkoli je mnohdy zpracovávají stejní odborníci, každý... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Partners Financial Services