Ekonomické dějiny britského pití čaje: Opiová válka

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Opiová válka
Nedostatek čaje kvůli první opiové válce vedla Brity k zahájení jeho pěstování v Indii. Novinka se rychle ujala. Navíc po dobytí čínského pobřeží získali britští obchodníci volný přístup i k čaji čínskému.

Koncem září soustředil císařský komisař pro zamezení obchodu s opiem Lin Ce-Sü v ústí Perlové řeky flotilu osmdesáti ozbrojených džunek a zápalných lodí. Současně znovu zastavil jakýkoliv obchod s Brity, dokud se nezastaví pašování opia a cizinci se nepodřídí čínským zákonům. Jinak zůstanou čínské vody Britům navždy uzavřeny.

Tři měsíce po připlutí první britské osmadvacetidělové fregaty, zakotvila v Hong-Kongu koncem listopadu druhá, tentokrát osmnáctidělová fregata. Obě válečné lodi připluly k čínské flotile s dopisem britského superintendanta pro Čínu, v němž požadoval po Číňanech zásoby a okamžité obnovení obchodu. Když Číňané vrátili dopis neotevřený, zahájily britské lodě palbu a komisař Lin s hrůzou zjistil, jak moc se v Britech zmýlil.


Britská flotila útočí na čínskou v První opiové válce. Ozbrojený kolesový parník Východoindické společnosti v popředí a čínské plachetní džunky v pozadí naznačují technologický rozdíl ve výzbroji obou států.
Panu Jardineovi se mezitím v Londýně podařilo přesvědčit ministra zahraničí, lorda Palmerstona, autora proslulého výroku: "státy nemají přátele, jenom společné zájmy", o potřebě prosadit svobodný obchod s Čínou jakýmikoliv prostředky, třeba i silou. Návrh zákona, který toto umožňoval, toryovská opozice, vedená lordem Stanhopem, celkem oprávněně označovala za "odporný a brutální", "odporující britské národní cti" a "podporující nelegální a nemorální obchod". Palmerstonovi se však po dvou měsících podařilo parlament přesvědčit, že přijetí zákona je v britském ekonomickém zájmu a v konečném hlasování zákon prošel většinou devíti hlasů.

V té době už v britském parlamentu nebyl nikdo, kdo by nevěděl, v čem onen "ekonomický zájem" či "svobodný obchod" spočívá. Kromě indického opia nekupovali Číňané žádné britské zboží. Přesto se v britském vyhlášení války Číně mluvilo jen o čínské aroganci a provokacích. Nebylo tam ani slovo o britském obchodu s opiem. Ačkoliv to, co následovalo, celý svět označuje za První opiovou válku, Encyclopedia Britannica až donedávna žádný podobný výraz neznala. Z jejího pohledu šlo čistě jen o "válku obchodní".

O rok později dostala Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, skvělý nápad, jak překlenout mezeru mezi obědem podávaným v poledne a večeří, která se dle striktních společenských pravidel nesměla podávat dříve než v sedm či v osm večer. Nechala odpoledne mezi čtvrtou a pátou hodinou servírovat čaj, sušenky a sendviče zavedené jen krátce před tím hrabětem Sandwichem.


Mandžuský válečník - příslušník elitních jednotek, které si v 17. století podrobily Čínu. O dvě století později měly čelit armádě, která na svazích u Waterloo porazila Napoleona.
Nejen, že tento nápad uchvátil všechny její známé, ale její legendární "čaj o páté" se stal životním standardem vyšších britských vrstev. Navíc inspiroval i vrstvy nižší, které zavedly tzv. "vznešený čaj" (high tea), podávaný brzy večer s masem a brambory jako jedno z hlavních jídel dne.

I když Britové stále pili více kávy než čaje, spotřeba čaje rok od roku rostla. A to v době, kdy válka mezi Čínou a Británií přiškrtila dodávky čaje na britský trh. Rozsah omezení obchodu přiměl Východoindickou společnost, aby ověřila teorii přírodovědce Josepha Bankse o možnostech pěstování čaje v Indii, a tím snížila fatální závislost Británie na čínském čaji. Prvních pětadevadesát beden čaje z Assámu se objevilo v Londýně už v roce 1839. Oproti zelenému čínskému čaji byly indické lístky fermentovány a nově vzniklý černý čaj si mezi Brity začínal získávat popularitu. Zdaleka však nestačil pokrývat rostoucí poptávku.

První opiová válka trvala od roku 1839 do roku 1842. Británie vyslala do Číny síly ze Singapuru. Bylo jich však málo. Tyto oddíly proto dostaly posily z Indie. Řadové lodě, fregaty a nejmodernější zbraně té doby - ozbrojené kolesové parníky - brzy ovládly čínské pobřežní vody. Britská námořní a indická koloniální pěchota za podpory lodních děl dobyly Kanton, Amoy, Šanghaj a zablokovaly Velký průplav mezi řekami Chuang-Che a Jang-c´-ťiang, čímž paralyzovaly čínskou vnitrozemní dopravu. Navíc v roce 1841 zabraly Hong-Kong pro britskou korunu. Proti dobře vycvičeným a moderně vyzbrojeným britsko-indickým oddílům nebyla nic platná sebevražedná statečnost mandžuských oddílů a ani v poslední fázi války zakoupené portugalské kanóny a americké lodě.

Asi nejvíce vydělala na válce firma Jardine, Matheson & Co., která britské flotile pronajala plavidla, zapůjčila lodivody, tlumočníky, zabezpečovala zásobování a zpravodajské informace. To vše na útraty britské státní pokladny. Když se v obsazeném Hong-Kongu začaly rozdělovat pozemky, byla Jardine, Matheson & Co. u dělení jako první. Její pozemek dostal číslo jedna. Pozemky s podobnými čísly dostala i v ostatních otevřených přístavech.

Na základě válečných zkušeností se obohatily i jazyky. Ten čínský získal výraz pro "britský" - slabiku "jing", vyslovovanou v prvním (vysokém) tóně, která nakreslená připomíná vojáka a kromě "britský" znamená i "udatný" anebo "hrdinný". Do angličtiny se z hindského "lut" dostalo slůvko "loot", znamenající "loupit", "plenit", "drancovat" či "krást".

Když Britové obklíčili letní císařské hlavní město Nanking, císař kapituloval a svolil k uzavření mírové dohody. Na jejím základě se britskému obchodu vedle Kantonu otevřely i přístavy Šanghaj, Amoy (Sia-men), Ning-Po a Fu-čou. Ostrov Hong-Kong přešel pod britskou správu a Čína se zavázala vyplatit Britům válečné náklady (šest milionů stříbrných taelů) a ušlý zisk (devět milionů taelů). Cizí státní příslušníci neměli nadále podléhat čínské jurisdikci a svobodný obchod měl být umožněn všem zájemcům.

Byly stanoveny celní poplatky, způsob výběru daní od britských osob na čínském území a od Číňanů na území britském. Britové dostali doložku nejvyšších výhod. Na znamení rovných obchodních vztahů byla pro britské poddané při styku s čínskými úřady zrušena stará praxe bití čelem o zem, trojího pokleknutí a devaterého vrhnutí se k zemi.

Nešlo o úplnou novinku. Některá opatření už v nějaké podobě platila pro středoasijské a ruské kupce na vnitrozemní hranici. Problémy pro čínskou stranu však vznikaly z toho, že tentokrát se smlouva týkala hustě obydleného pobřeží, výhody se udělily obchodně podnikavým Britům a především se vedle čaje týkaly i opia.

Mohli podle vás Číňané nějak zabránit porážce od britských vojsk?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1344
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2007 15:32, Numero Uno

Vždyť to byla válka námořní a elitní vojáci byli jednotky suchozemské? Jak by se mohli uplatnit nebo dokonce tu válku rozhodnout?

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Rychlá cesta k válce

26. 7. 2007 | Michal Špaček

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Rychlá cesta k válce

Nový císařský komisař v Kantonu tvrdě zasáhl proti pašeráctví opia. Na britské obchodníky uvalil blokádu a nechal jim otrávit zdroje vody. Tehdejší světovou supervelmoc ovšem hrubě... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Země omámená opiem

23. 7. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Země omámená opiem

Opium, které se do Číny dostávalo v rámci britského obchodu s čajem, asijskou velmoc paralyzovalo. Některé odhady z roku 1832 dokonce hovořily o tom, že do deseti let nebude kvůli drogám... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Opium

16. 7. 2007 | Michal Špaček

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Opium

Britové našli jednoduchou cestu, jak se dostat ke stříbru, kterým mohli platit Číňanům za čaj. Paradoxně to bylo čínské stříbro, které od čínských překupníků získávali za pašované opium.... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod, obchod a jenom obchod

12. 7. 2007 | Michal Špaček

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod, obchod a jenom obchod

Rostoucí britskou poptávku po čaji mohla v 19. století uspokojit pouze Čína. Ta však o rozvoj obchodu s Evropany neměla zájem. Navíc Britům začalo docházet stříbro, což bylo to jediné,... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod pana Garrawaye

9. 7. 2007 | Michal Špaček | 2 komentáře

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Obchod pana Garrawaye

Není snad lepší symbol Británie než na první pohled nevinný čaj o páté. Rostoucí záliba v tomto nápoji přitom nepřímo vedla k nezávislosti Spojených států, francouzské revoluci či krvavým... celý článek

Partners Financial Services