Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

Vypere, vyžehlí, uklidí, odklidí, nakoupí, uvaří, poseká, natře, pohlídá děti, psa nebo třeba pomůže s péčí o nemocnou babičku. V Česku se rodí ambiciózní plán – má zatočit s nezaměstnaností i prací v šedé ekonomické zóně. Dlouhodobě nezaměstnaní by mohli nastoupit do služby v českých domácnostech. Co si o tom myslíte?
Nezaměstnaní do služby ve vaší domácnosti. Chcete je?

Státem podporované služby pro domácnost fungují v řadě evropských zemí. Například ve Francii už dvacet let – jen v letech 2005 až 2010 tak bylo vytvořeno přes tři sta tisíc legálních pracovních míst s různým rozsahem úvazků.

Teď začíná pokukovat za humna a hledat inspiraci také Česko. Zavedení služeb pro domácnost prosazuje Unie zaměstnavatelských svazů. Vládní ČSSD tento způsob zaměstnávání lidí bez práce navrhovala už v předvolební kampani.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si loni nechalo vypracovat studii, která mapuje, jak koncept v zahraničí funguje – a ukázalo se, že většinou dobře. Teď rezort zvažuje, co dál.

Ideální čas podívat se, jak by to mohlo fungovat u nás, a zeptat se vás, milí čtenáři: měli byste o služby nezaměstnaného člověka ve své domácnosti zájem? Že jste na opačné straně barikády? Pak nás zajímá, jestli byste stáli o to si takovým způsobem přivydělat.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o kácení. O tom, že zatímco dnes můžete na své zahradě pokácet, co chcete, až přijde další období vegetačního klidu, kdy se kácívá, už to tak snadné nebude. U vzrostlejších dřevin si budete muset zažádat na obci

A popravdě – přestože diskuze byla bohatá na promluvy, názory se v nich hodně opakovaly, a tak se omlouváme, ale knížku si tentokrát necháme na příští týden.

Stát sype, ale netratí?

Kouzlo služeb pro domácnost spočívá ve státní dotaci – na legálně vytvořené místo v domácnosti stát poskytne určitou sumu, aby byla služba pro domácnosti dostupná a levnější, než když si na stejnou práci načerno najmou třeba sousedku.

Kde na to stát vezme peníze? Podle zastánců projektu škodný nebude: v zahraničí je to zařízené tak, že člověk, který začne službu v domácnosti vykonávat, současně přestane dostávat podporu v nezaměstnanosti nebo se mu podpora sníží. Peníze ušetřené na podpoře nebo na sociálních dávkách pak směřují právě na dotaci služby v domácnosti.

Výsledky ukazují, že například v Belgii vychází systém služeb v domácnosti šul-nul čili rozpočtově neutrálně. Například ve Švédsku nebo Francii je pak celková bilance projektu fiskálně dokonce mírně pozitivní.

Dva modely: s prostředníkem nebo bez

V cizině existují služby pro domácnost ve dvou modelech: s prostředníkem a bez něj. V druhém případě zaměstnává konkrétní domácnost konkrétního nezaměstnaného napřímo. V prvním případě mají vše na starost specializované agentury, domácnost tak není zaměstnavatelem, nýbrž klientem, kterému agentura zajistí pracanta podle aktuální potřeby. V Česku by tuto úlohu mohly plnit například agentury práce nebo úklidové firmy, případně úřady práce nebo obce.

Aby byla podpora státu skutečně cílená a peníze se nezneužívaly, využívá řada zemí systému poukázek. Pracovníci nejsou za odvedenou práci placeni penězi, ale prostřednictvím poukázek, které jim pak agentura proplácí. V praxi by to u nás mohlo vypadat třeba tak, že domácnost by si poukázku koupila za sedmdesát korun, pracovník by za ni ale od agentury inkasoval stokorunu: rozdíl by kompenzovaly dotace nebo daňové úlevy.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohla zaujmout třeba řada věnovaná právní revoluci – novému občanskému zákoníku.

Jak motivovat domácnosti a firmy

Pokud má systém fungovat, musí být ovšem o nezaměstnané v domácnostech zájem. V zahraničí se k tomu využívá hned několik motivačních prvků – pro domácnosti i firmy, které do nich pracanty posílají. Jde například o snížení sazby DPH, osvobození od jejího placení nebo daňové odpočty. V některých zemích je služba v domácnosti osvobozena od plateb sociálního pojištění.

Díky oficiální výpomoci v péči o dům a zahradu by si nezaměstnaní mohli nejprve přivydělat, později získat i místo na plný úvazek. Hlavním smyslem projektu má být právě vytvoření nových pracovních míst – a to i pro lidi, kteří mají jen nízkou nebo dokonce žádnou kvalifikaci. Dalším přínosem je, že lidé bez práce neztratí, nebo znovu navážou kontakt s pracovním trhem. Jde přitom o služby, za které řada domácností platí již dnes – ovšem často načerno.

Během prvních pěti let by takto podle odhadů Unie zaměstnavatelských svazů mohlo v Česku vzniknout zhruba pět tisíc nových pracovních míst.

Anketa

Už jste přemýšleli, že byste si nechali uklízet, střihat trávník, žehlilt...

Pokud bychom do toho neskákali po hlavě a překotně, všechno by se důkladně promyslelo, nachystalo, otestovalo v malém a přizpůsobilo našim podmínkám, mohlo by snad i u nás zafungovat, co se podařilo v cizině. I když úskalí je požehnaně – ona už samotná veřejná zakázka na administrátora poukázek „po česku“ může dát státnímu rozpočtu i nervům daňového poplatníka zabrat. Taky těžko odhadovat, zda by se v Česku našlo tolik zájemců o domácí výpomoc jako v bohatších evropských zemích. A ač to české společnosti ke cti příliš neslouží, svou roli nakonec můžou hrát i předsudky k dlouhodobě nezaměstnaným lidem.

Co si o tom myslíte vy? Najali byste si domů nezaměstnaného, kdyby to vyšlo levně? Pomáhá vám někdo s péčí o dům a zahradu? Legálně, nebo načerno? Kolik za to měsíčně dáte? Jak se vám zavedení dotovaných služeb pro domácnost zdá systémově – dobrý, nebo špatný nápad, jak bojovat s nezaměstnaností a černou prací? A co vy, kteří marně hledáte místo – šli byste do toho? O kolik byste si museli vydělat víc, než dostanete na podpoře nebo na dávkách, aby to stálo za to? Názory a postřehy pište do diskuze. Ten nejzajímavější odměníme knížkou, tak nám určitě nechte mail – ať se můžeme domluvit, kam ji poslat.

Potřebujete podpořit?

Jaká by byla vaše podpora v nezaměstnanosti?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2014

výdělků
let

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

2. 9. 2014 14:28 | Zaměstnaná se 3 dětmi

Už jsem kolikrát uvažovala, že bych potřebovala vypomoci v domácnosti. Bydlíme v rodinném domku, ještě ne zcela hotovém, máme 3 děti 11+5+5, oba jsme zaměstnaní na plný úvazek + jako přivýdělek máme malý e-shop s potřebami pro pěstitele orchidejí.
Práce je hodně a na děti a koníčky příliš času nezbývá. S myšlenkou, že alespoň ty nejméně "zábavné" práce jako třeba žehlení či důkladnější úklid (okna apod.) bych přenechala cizí osobě, si občas pohrávám, finančně bychom to snad taky dali, nebylo by to moc často, dejme tomu 1-2 dny v měsíci, ale mám jiný problém.
Pokud si vezmu do domu cizího člověka, kdo mi zaručí, že se mi doma nic neztratí? Nějaká agentura? Pracovní úřad? Kdo a jak? Nikdo nijak, to prostě nelze. Nic si nenalhávejme, dlouhodobě nezaměstnaní lidé jsou nezaměstnaní buď proto, že se jim dělat nechce anebo proto, že je nikdo nechce. A chci si do domu pustit takového člověka? Logicky - nechci.
Raději si domluvím nějakou starší paní ze sousedství, kterou dlouho znám nebo třeba neteřinku - studentku, které dám za tu práci nějaké penízky načerno a všichni budeme spokojení.
Tady asi více než kde jinde je důležité třeba doporučení od známého, že s tou a tou paní byl moc spokojený atd.

Šikovným lidem bych doporučila si založit živnost ve smyslu "Hodinová manželka" a začít si pomalu svou pracovitostí a solidností budovat klientelu nejdříve mezi známými a posléze právě díky doporučením těch známých i mezi cizími lidmi. Mám jednu kamarádku, ta to už při mateřské takto začala pomalu rozjíždět a dnes musí odmítat nabídky, protože nestíhá.

Takže k tématu článku - když to shrnu - zbytečná námaha úřadů, tohle v česku nikdy nemůže fungovat.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2014 12:31 | mila

nikoho bych na úklid nebrala ani náhodou a sama bych také nikam uklízet či posluhovat nešla,na to jsou úklidové firmy
ne ke každému najatému pracovníku se chovají slušně .u firmy si to nedovolí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 22:36 | Personal message für Grammar nazis

Sroáč za fšicke chibi f tekstu. Edytcaci msítní ssitem neumžoňuě.
Toporou nötz.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 13:33 | Pavel

Nějak mi ve článku chybí údaj, jestli toto opravdu snížilo nezaměstnanost, nebo těch 500 000 nových míst ve Francii (pro příklad) je na úkor jiných 500 000 posluhovačů, které teď bez dotace nikdo nezaměstná, a celková nezaměstnanost je stále stejná.

Podle mě lze očekávat spíše ten druhý efekt, po zavedení dotací už nikdo nikdy posluhu bez dotace nezaměstná, a ti tak rozšíří řady nezaměstnaných.

Každá dotace je jen cesta do pekla dlážděná ovšem (na první pohled méně inteligentních jedinců) dobrými úmysly.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 13:27 | Rumun

Tak byste si holt nechal jenom vopucovat sejra zpod předkožky, no. Ne, jako vážně – jsou ještě jiné možnosti než jen úklid ve vaší nepřítomnosti. Třeba hrabání listí, mytí auťáku, žehlení – to už dneska nějaká firma nabízí, zaměstnávaj ženský "s příběhem", prádlo vyzvednou, odvezou žehličce, přivezou. A tak dál.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 11:04 | jindra

o výpomoc v domácnosti bych zájem měla, byl by to určitě dobrý počin, ale napřímo, bez agentur, které by ze systému odčerpaly značný díl peněz. Rozdíl v ceně by mohly vyplácet např. úřady práce. Něco by se z odměny ale asi odvádět mělo, aby se nevyplatilo fixlovat - zaměstnavatel(domácnost) potvrdí více odpracovaných hodin, aby zaměstnanec dostal vyšší příspěvek od státu a o to méně mu třeba zaplatí...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 10:49 | A hlavně

stihnou někteří během chvilky všechno vybílit, děkuji, takhe si úklid nepředstavuju...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 22:18 | Nemocní mocní

Tak počkat, úředníci se věnují i jiným činnostem než utrácení vybraných daní? Za to je přece nemůžete chtít hnát bičem jako dobytek, byť se mnohdy vyznačují shodnými povahovými rysy*středník* oni přece jen dělají svou práci, která spočívá v neustále se rozvíjejícím co možná nejnepřehlednějším kocourkovsko-korupčním přerozdělování miliard z veřejných prostředků. Čest výjimkám, potvrzujícím existenci výše zmíněného pravidla. A tak si tu žijem, bratrsky se navzájem ojebáváme z celoživotně vnitřně pěstované a naneštěstí takřka nepřiznatelné, křišťálově čisté závisti..

Btw přeji všem těm, jež závidí naší oblíbené cikánské menšině sociální dávky, aby se v příštím životě narodili jako 6. - 10. dítě nevzdělaným a silně nevědomým cikánským rodičům, závislým byť "jen" na "legálních" tvrdých drogách alkoholu a tabáku, utrácejícím dávky v "legálních" hazardních hernách, dávajícím doma jako skvělý příklad pro děti volný průchod svým drogovým závislostem, hněvu a nenávisti, častujícím se běžně těmi nejhrubějšími vulgaritami plynule přecházejíc ve vzájemné fyzické napadání, vybíjejícím si své frustrace na dětech etc.
Až se s touto genetickou výbavou a prodělanou ne- či anti-výchovou v dospělosti stanete plnohodnotným ozubeným kolečkem v systému, poctivě pracující a platící daně, pak budete mít mandát projevovat navene na své rasistické sebelítostivé přesvědčení ve stylu >Já bílý chudáček "musím" pracovat a platit daně a ti zlí cikáni nepracujou a jenom berou dávky, na které jim z "mých" daní přispívám, a ještě navíc furt kradou.<
A aby bylo jasno, já rozhodně neobhajuju vysokou míru drobné kriminality u místního cikánského etnika. Jen mě vcelku mrzí, že obvykle nejsme dostatečně vnitřně silní, abychom jako běloušovitá většina při osobním setkání s cikány odolali svým hluboce zakořeněným předsudkům a potřebě se povyšovat se respektive ponižovat druhé, jež můžeme tak snadno díky odlišné barvě kůže označit za "jiné" a tedy určitým způsobem je zbavit lidství.

Odtud je už jen krok ke koncentračním a vyhlazovacím "pracovním" táborům.

Arbeit macht frei, nicht wahr?

Jeden pán jménem A. Hüttler by z nás měl radost, jak pěkně si v sobě živíme negativní emoce (pýchu, závist, nenávist, nevědomost, chamtivost...) a z tohoto hnoje raší mnohé hnilobné výhony maloměšťáckých předsudků, xenofobie, rasismus apod., rozkládají naši vnitřní integritu a zněmožňují prožívání spokojeného života v rámci možností kauzality.

Alles gute!
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 17:36 | snědý občan

neboj chlape,já jen napsal,jak to dopadne.Tohle automaticky napadne každého.To jen stát stále vymýšlí,jak utrácet daně vybrané od lidí.Se ale nikdo nezamyslí,že to nepůjde zkontrolovat.Jen to vytáhne další peníze ze státního rozpočtu a pak zvednou DPH nebo jiné daně.Ty úředníky bych vypráskal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 17:29

Hahaha. Ty seš dobrý bílý zlo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 17:28 | snědý občan

mám nápad.Najdu někoho,kdo si chce nechat uklidit,domluvím si to s ním,a pak se o odměnu rozdělíme,budu jako uklízet a půjde mi další paušál od státu.On si vydělá,já taky,dostanu třeba pak za snahu větší přídavky,a můžu dělat melouchy či přemýšlet,kde co vyčorovat.Ještě že máme ten stát.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 14:47 | Nox

Rozhodne bych si jen tak nepoustel ciziho cloveka do baraku.
Pokud ma o tohle nekdo zajem, tak si nekoho muze uz dnes sehnat nacerno.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 14:30

Dobrý úmysl je dobrý úmysl, vy inteligentní truhlíku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2014 10:26 | D

Podle mě zase špatně. Bude to zaměstnání jen pro zprostředkovatele. V krajích s vysokou nezaměstnaností má na tento " přepych" málokdo peníze. A ten, kdo je má, tak se nebude zabývat nějakou agenturou a byrokracií a rovnou si sežene paní na černo z ruky do ruky. Má z čeho vybírat, stačí si dát inzerát. Pokud by se mělo něco udělat s nezaměstnaností, tak je to snížit odvody za sociální a zdravotní pojištění i daně z příjmů. A to všem. A ne pořád jen někomu cpát nějaké dotace, aby někoho zaměstnal.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2014 8:40 | HonzaV

ještě něco: aktuálně bych potřeboval postříhat asi 50 m plotu. Elektrické nůžky mám, dal bych za to tak 60 až 100 na hodinu = nekvalifikovaná práce. Když si spočítám, kolik by mě to stálo tak, aby si tu stovku zahradník odnesl, náklady se vyšplhají tak vysoko, že jsou srovnatelné s mou čistou hodinovou mzdou. Takže si to radši udělám sám - a nezaměstnaný zahradník má smůlu.
Zabiják zaměstnanosti těch nejméně kvalifikovaných jsou tyhle transakční náklady.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podpora v nezaměstnanosti 2014: Víme, kolik dostanete. A jestli si smíte přivydělat

31. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti 2014: Víme, kolik dostanete. A jestli si smíte přivydělat

Pobíráte podporu v nezaměstnanosti a zajímá vás, jestli si k ní můžete něco přivydělat, aniž byste o peníze od státu přišli? Přinášíme přehled všeho důležitého: vyložíme, kdo má na... celý článek

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

25. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

Řadu let pracovala jako vedoucí na Úřadu práce v Mostě. Chanov i problémy lidí „na okraji“ zná z blízka. Teď se věnuje řešení nezaměstnanosti v Agentuře pro sociální začleňování. V... celý článek

Ministryně Müllerová v boji s nezaměstnaností. Sedm statečných plánů. Za sedm miliard

28. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Ministryně Müllerová v boji s nezaměstnaností. Sedm statečných plánů. Za sedm miliard

Česko svírá rekordní nezaměstnanost. Počet lidí bez práce v únoru atakoval šestisettisícovou hranici. A ministerstvo práce a sociálních věcí mění kurz: místo škrtů investice. Máme dost... celý článek

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

15. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Partners Financial Services