Nový podvod: Dáme vám práci, ale nejdřív zaplaťte

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 25. 3. 2012 | 3 komentáře
Nový podvod: Dáme vám práci, ale nejdřív zaplaťte
Lidé, kteří hledají práci, by nyní měli vybírat obzvlášť opatrně. Právě na ně se totiž zaměřili někteří podnikatelé s pochybnými úmysly.

Nejnovější podvodná praktika vypadá podle zkušeností lidí takto: Druhý den po pohovoru v nejrůznějších gastronomických zařízeních se uchazeč dozví, že byl vybrán a že má přijít na finální pohovor s generálním ředitelem, na který má kromě jiného donést 2000 korun jako zálohu na školení.

Závěr celého příběhu lze vytušit. Lidé si stěžují, že nemají práci a ani dva tisíce.

Celý případ možná skončí u soudu, protože první „zaměstnanci“ už podali trestní oznámení na majitele společnosti a další se plánují přidat.

Pohovory přitom nadále probíhají po celé zemi – od Chebu až po Ostravu. „Příležitost“ v minulých dnech nabízely i úřady práce.

Desítky až stovky podvedených

Konkrétně lidé varují před společností Sorbone One.

Jen na webu Podvodné firmy si na ni za poslední zhruba dva měsíce stěžovalo již několik stovek lidí (nejdelší diskusní vlákno obsahuje zhruba 500 názorů a vedle něho běží dalších několik jednotlivých postřehů).

Propojeno

Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou. V lepším případě zděšeně prchnete. V horším uvěříte firemnímu mýtu a stanete se otrokem vlastní představivosti. Reálně nezbohatnete nikdy.

Z jednotlivých příspěvků lze poskládat mozaiku, která dá celkem jasnou představu o podnikání zmíněné společnosti.

  • „Bohužel i já jsem se minulou středu zúčastnila pohovoru ve Strakonicích. Už průběh pohovoru se mi zdál podivný – slečna se zeptala na zhruba pět otázek, které o člověku téměř nic nevypovídají. Navíc požadují znalost jazyků, ze kterých mne vůbec nezkoušela! Přišlo mi podivné i to, že za tři neděle měli otevírat pobočku a ještě neměli jisté sídlo firmy.“
  • „Podmínky přijetí byly takové, že dám 2000 Kč na vstupní školení a podepíšu smlouvu s nástupem k 1. 3. 2012 a za dva měsíce u nich odpracované mi vrátí 4000 Kč.“
  • „Měla jsem začít pracovat od 1. března, ale to byly samé výmluvy, že nedovezli nábytek do kanclu, pak že ředitel žďárské pobočky spadl ze stavby a byl hospitalizovaný.“

A tak se zkušenosti lidí stále opakují. Objevují se i informace o tom, že majitel firmy slíbil lidem vrátit zálohu, že k tomu skutečně kdy došlo, ale už nikdo nepotvrzuje. Další lidé se obávají, zdali nebudou zneužity jejich osobní údaje. Na pohovorech totiž kromě jiného odevzdávali i kopie dokladů.

Lidé jsou naštvaní a někteří z nich plánují hromadnou žalobu. Jiní nečekali a podali ji samostatně. Například okresní státní zastupitelství v Karlových Varech tak již eviduje tři trestní oznámení na Mariana Štefla.

Notorický podvodník?

Právě pan Štefl je totiž podle obchodního rejstříku majoritním vlastníkem společnosti Sorbone One. Respektive 80 procent základního kapitálu složila společnost Vydavatelství Směr.

Zde se poprvé dostáváme do „zašmodrchaných“ struktur, které kolem pana Štefla panují. Vydavatelství Směr je totiž starý název (přesněji obchodní firma) společnosti Olympia Holding. Tuto společnost přitom stoprocentně vlastní pan Štefl.

Obchodní rejstřík: aplikace Apple

Aplikace Obchodní rejstřík je určená pro chytré telefony a tablety od společnosti Apple. Vyhledávat je možno buďto vložením názvu společnosti, nebo zadáním identifikačního čísla (IČO). U osob stačí zadat jméno a příjmení. O vše ostatní se již postará náš Obchodní rejstřík.

Aplikaci, vyvinutou pro Peníze.cz společností Onmeco, si můžete stáhnout na této adrese: Obchodní rejstřík

Případně můžete využít Katalog českých a slovenských vývojářů. Obchodní rejstřík

Kromě Obchodního rejstříku si mohou uživatelé iPhonů a iPadů stáhnout také praktické čtečky článků publikovaných na webech Peníze.cz a Finmag.cz. Aplikace najdete zde:

Zbylých dvacet procent podle obchodního rejstříku vlastní jistý Michal Sirovátka z Brna.

Ten on-line deníku Aktuálně.cz ovšem řekl, že stejně jako je v rejstříku zastaralý údaj u názvu společnosti Olympia Holding (respektive Vydavatelství Směr), jsou v něm i staré údaje, co se jeho podílu na společnosti Sorbone One týče, už dva roky v ní – z rozhodnutí pana Štefla – nefiguruje.

Stará je podle něj také adresa sídla společnosti, která odpovídá minulému bydlišti pana Sirovátky (který panu Šteflovi kdysi prodal společnost Vydavatelství Směr).

Pan Sirovátka tak podle svých slov nemá se současným podnikáním společnosti Sorbone One nic společného a o jejich praktikách se zatím dozvěděl pouze z reportáže TV Nova, která na firmu pana Štefla upozornila již v minulém týdnu.

Nicméně o tom, že jde o podvod, nepochybuje. „Pana Štefla jsem sice viděl asi pětkrát v životě, ale co jsem se následně dozvěděl od lidí, kteří s ním spolupracovali, tak jeho úmysly nebyly nikdy čisté.“

Na problematickou minulost pana Štefla poukazují také diskutující na webu Podvodné firmy. Upozorňují, že již dříve za přislíbení úvěru, pojištění, prodeje nemovitosti či stavby rodinného domu na klíč od lidí inkasoval peníze, za které nepřišla žádná protislužba.

Lidičky mají práci připravenou

Pan Štefl ale trvá na tom, že o podvod nejde a že lidé práci dostanou, některým už dokonce prý zadal první úkoly.

„Lidičky mají práci připravenou. Místo toho, aby se věnovali zadaným úkolům, tak si stěžují,“ poslal přes vyjádření pro Aktuálně.cz výtku ke svým „zaměstnancům“ pan Štefl.

Podle něj má jeho společnost momentálně uzavřenou smlouvu se zhruba osmdesátkou lidí a pobočky se mají otevírat k prvnímu dubnu (jde o neděli a apríl).

Celý článek si přečtete na Akutálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!

31. 5. 2011 | František Mašek | 20 komentářů

Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!

K zemím Evropské unie, v nichž mohou Češi bez omezení pracovat, začátkem května konečně přibylo i Německo a Rakousko. Co znamená práce v Evropě pro váš důchod a co je třeba udělat,... celý článek

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

23. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 61 komentářů

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou.... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

Z prodeje auta souboj na ostří nože

28. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Z prodeje auta souboj na ostří nože

Kampaň „Nemyslíš, zaplatíš“ ministerstvo z důvodu úspor zastavilo. Pro ústřední motto však máme nové využití. Mohlo by se stát názvem reality show z prostředí českých autobazarů. Pravidelný... celý článek

Partners Financial Services