Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 31. 5. 2011 | 20 komentářů
Za práci v Německu německý důchod. V Česku s ním budete páni!
K zemím Evropské unie, v nichž mohou Češi bez omezení pracovat, začátkem května konečně přibylo i Německo a Rakousko. Co znamená práce v Evropě pro váš důchod a co je třeba udělat, abyste za práci v cizině penzi dostali?

Pana Filipa doma nic nedrželo, a tak se rozhodl, že se na penzi přestěhuje do Mexika. Čas ukázal, že to bylo správné rozhodnutí. Tamější prostředí mu svědčí, i z nepříliš velkého českého důchodu vcelku bez problémů vyjde a jednou za rok ušetří i na letenku do Čech a zpět. Podobných „světoběžníků“ však u nás nejspíš moc nenajdete. Spíš by se nám zamlouvala opačná možnost: vydělat na tučný důchod v cizině a užívat si z něj doma.

Kromě těch, co by byli ochotni se za prací stěhovat, zajímá problematika cizozemských důchodů přirozeně ty, kteří by za ní mohli dojíždět, tedy Čechy žijící poblíž rakouských či německých hranic.

Pravidla, kdy je možné jít do důchodu a jak dlouho je na něj třeba přispívat do sociálního systému, se v jednotlivých zemích Evropské unie liší. Na webu České správy sociálního zabezpečení najdete tabulku důchodového věku v zemích EU, ta má však jen orientační charakter, o závazné údaje je třeba žádat příslušnou instituci konkrétní země, stejně tak i o informace o potřebné délce pojištění na důchod v jednotlivých zemích.

Česká správa sociálního zabezpečení informace o systémech důchodového pojištění v jiných zemí EU neposkytuje a ani poskytovat nemůže. Vždy je proto třeba, aby se lidé na vznik nároku na důchod ptali přímo u příslušné instituce v zemi, kde pracovali a platili sociální pojištění,“ říká Alena Fraňková z oddělení komunikace ČSSZ.

Pracovali jste ve víc zemích? Váš nárok na důchod se sčítá!

Co si počít v případech „létajících Čechů“, kteří pracovali a hlavně platili pojištění na důchod ve více zemích a nesplnili tak podmínky (délku pojištění) pro výplatu důchodu v žádné členské zemi Unie? Žádná tragédie, naopak – délka pojištění na důchod v různých členských zemích Evropské unie se sčítá.

Kdyby tedy například Filip platil 16 let sociální pojištění v Česku, deset let v Itálii a dva roky v Německu, celkem by se na důchod pojišťoval 28 let. A to již v Česku stačí k podání žádosti o důchod. Samozřejmě za předpokladu, že dotyčný či dotyčná splní další podmínku pro odchod do důchodu, jíž je dostatečný věk. Letos mohou například ve věku 62 let a čtyři měsíce odejít do důchodu muži narození v roce 1949. A bezdětné ženy ve věku 60 let a osmi měsíců. Matky s dětmi pak o něco dříve.

Kdy půjdete do důchodu vy, si můžete spočítat na naší kalkulačce:

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Filipův důchod by se počítal z dílčích důchodů, 16/28 byste získali z plateb do českého sociálního systému, 10/28 z plateb do italského a 2/28 z německého sociálního systému.

Umožňuje to koordinace národních sociálních systémů EU, která vychází z principu rovného zacházení. Kdo má sociální pojištění v jedné členské zemi Unie, má tady stejná práva a povinnosti, jako státní příslušníci tohoto státu.

V rámci Evropské unie je také možné platit sociální pojištění jen v jedné zemi, sociální dávky z jedné členské země převádět z jedné členské země do druhé, a jak již bylo řečeno, sčítat důchody z jednotlivých zemí EU.

Pozor na včasnou registraci na sociálce a u zdravotní pojišťovny

Možnost být registrován kvůli sociálnímu pojištění jen v jedné členské zemi Unie znamená, že když má někdo začít pracovat, a tím pádem být pojištěn na důchod v zahraničí, musí se včas odhlásit z českého systému sociálního zabezpečení (ČSSZ) a přihlásit u cizí „sociálky“. A po skončení práce ho čeká opačný postup.

Kdyby byl Filip zaměstnán nebo působil jako osoba samostatně výdělečně činná pro jednoho zaměstnavatele ve více zemích, bylo by podstatné, zda vykonává většinu činností v zemi, kde má bydliště. Pak by se řídil jejími právními předpisy. Pokud by nešlo o podstatnou část jeho aktivit, řídil by se právem státu EU, na jehož území sídlí jeho zaměstnavatel nebo který vede jako místo podnikání. Při práci pro více firem či zaměstnavatelů z různých zemí se vychází z legislativy země, v níž má zaměstnanec bydliště.

Podobné je to podle tiskového mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřího Roda se zdravotním pojištěním, u zdravotní pojišťovny je třeba provést změny (přihlásit se a odhlásit) do osmi dnů.

Právní úprava některých evropských zemí se ovšem podle Roda liší a nemusí se vztahovat například na brigádníky, nebo tzv. au-pair. Proto je třeba si zjistit konkrétní situaci v zemi, kam za prací míříte. Obdobná pravidla jako pro státy Evropské unie platí také pro Evropský hospodářský prostor, jehož členy jsou Island, Lichtenštejnsko a Norsko, a pro Švýcarsko.

Žádost o důchod stačí podat v jedné zemi

Anketa

Uvažovali jste někdy o práci v cizině?

I když jste pracovali ve více členských zemích EU, stačí podat žádost o důchod jen v jediné, obvykle ve státě, kdy žadatel bydlí. V Česku je tak třeba kontaktovat příslušnou správu sociálního zabezpečení podle místa trvalého pobytu. Ta přepošle vyplněné dokumenty příslušným institucím členských států, v nichž byl občan pojištěn na důchod. Podle české legislativy je třeba žádat o důchod nejdříve čtyři měsíce předem. Pokud jste pracovali v cizině, raději se na sociálce předem informujte, zda žádost o důchod do ciziny neposlat dříve, abyste nakonec vlastní odchod do důchodu neprošvihli.

Stejně jako důchod z jiných zemí si i ten český si můžete nechat posílat do jiných států. Nemusí to být přímo Filipovo Mexiko, stačí si vybrat například sousední Slovensko nebo jiný stát, v němž se vám líbí a připadá vám k žití levnější než Česko. Ale nakonec – s německým důchodem můžete být i v Česku králem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2011 9:05, chk

podpora je tezko 2.000 kdyz je minimalni mzda takova jaka je. to zaprve. a za druhe, pokud mas mesicni hrubej prijem do nejakych 14.000czk, tak z nej zrejme neplatis zadnou dan z prijmu. a socialni pojisteni neni zadny pojisteni, je to normalni dan. stejne tak jako zdravotni.

silnice, po kterych jezdis, lekarsky pristroje, na kterych jsi vysetrovan placenymi lekari, policie, ktera ti pomaha a chrani, a pak treba ty statisice statnich zamestnancu, ktery se staraj napriklad o tvoji agendu v systemu, to vse ti plati nekdo jinej, protoze z tvych prijmu a tim padem i utrat ve forme DPH to proste nezaplatis. takze pravda je takova, ze ne ty, ale ostatni doplacej na tebe. kdybys videl napriklad moje dane, moji socialni dan a moji dan z prijmu, zrejme bys byl velmi prekvapen kolik uredniku platim nejen sobe, ale prave treba i tobe. to je tak vzdy, ze nejvic kricej ty, co do systemu nejmin davaj:)

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 5. 2011 20:59

PRO CO TEDY ŽIJEŠ

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

13. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 171 komentářů

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Má nám Evropská unie určovat, kdy půjdeme do důchodu?

17. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Má nám Evropská unie určovat, kdy půjdeme do důchodu?

Informace, které občas proudí z Evropské unie, vyvolávají tu úsměv či podiv, jindy dokonce odpor. S velkým nesouhlasem se setkal například německý návrh, aby byl ve všech členských... celý článek

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

13. 5. 2010 | František Mašek | 7 komentářů

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

Pendleři či Češi pracující v zahraničí to mají od května snazší. Nové předpisy Evropské unie, jim usnadňují život, když žádají o nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, o důchod i další... celý článek

Partners Financial Services