Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 3. 4. 2024 | 1 komentář
Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Zdroj: Shutterstock

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

ČEZ oproti standardnímu ročnímu ceníku od dubna zlevnil domácnostem elektřinu o více než 320 korun, a to na 3267 korun bez DPH na megawatthodinu. U plynu klesla cena o více než 280 korun na 1367 Kč/MWh za rok.

Velcí dodavatelé v Česku promítají do svých ceníků vývoj cen energií na burze, které dlouhodobě klesají. Megawatthodina elektřiny se obchoduje za 85,3 eur (asi 2158 korun), což je meziročně přibližně o 40 procent méně. Plyn se pohybuje na hodnotě 34,50 eur (přes 870 korun) za MWh, to je asi poloviční pokles ceny.

Zlevňování ale tuzemští dodavatelé zavádějí postupně. „Produktů, které dodavatelé nabízejí, je celá řada a každé zlevnění, zejména pokud ho oznámí velký dodavatel, slouží i k jeho sebeprezentaci a marketingu. I to je důvod, proč dodavatelé zlevňování takto časují,“ vysvětluje analytik společnost ENA Jiří Gavor. 

Dodavatelé podle Gavora upravují konečné ceny pro odběratele s určitým zpožděním i proto, že doprodávají zásoby, které nakoupili za podstatně vyšší ceny. Pokles cen na českém trhu bude pokračovat, říká.

Lidé si teď mohou vybírat z několika možností. „Pokud zákazník dává přednost fixaci, lze ji obnovit,“ radí Gavor. Nejlevněji podle něj v současnosti vycházejí ty nejkratší, tedy měsíční. „U smlouvy na dobu neurčitou se vyplatí klidně spekulovat na to, že se začátkem topné sezony budou ceny ještě o něco níže,“ dodává analytik s tím, že následně lze sjednat fixaci dlouhodobou.

Podobně mluví Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz. Podle něj dodavatelé nabízejí ještě výhodnější ceny u dvoutarifních sazeb prostřednictvím nízkého tarifu a odměňují hospodárnější spotřebu energií. Vrňák podotýká, že ze současného cenového souboje mezi dodavateli těží zákazník, který si může výhodně zafixovat ceny na období jednoho až dvou let.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Při změně dodavatele plynu dosahuje průměrná úspora u domácnosti více než 7000 korun ročně. Podle našich dat řada domácností stále setrvává na dražších cenících, a proto zbytečně přicházejí o peníze, změnou dodavatele přitom mohou začít realizovat výrazné úspory,“ vysvětluje analytik.

„Pokud lidé chtějí spekulovat na další pokles cen, mohou volit produkty s měsíční fixací nebo navázané na spotové ceny, kde však existuje riziko, že se situace na energetickém trhu obrátí, a pak si připlatí. Je to ale určitě lepší možnost, než setrvávat například v běžných cenících s dobou neurčitou, kde je cena výrazně vyšší. Opět zde hrozí riziko, že se situace otočí a dodavatel jim cenu výrazně zvýší,“ připomíná Vrňák.

Experti zdůrazňují, že lidem se vyplatí sledovat cenové nabídky skrze porovnávače cen. Energetický regulační úřad koncem března vylepšil funkci svého srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Vyúčtování je třeba nahrát ve strojově čitelném formátu PDF, ve kterém ho běžně zasílají dodavatelé v rámci elektronické komunikace.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Spotřebitelská organizace dTest připomíná, že jaro je zpravidla obdobím vyúčtování spotřebovaných energií. „V případě nespokojenosti či podezření na chybu ve vyúčtování se mohou spotřebitelé obrátit na dodavatele energií s reklamací tohoto vyúčtování,“ radí šéfka dTestu Eduarda Hekšová.

Dodavatel energií má podle ní ze zákona povinnost reklamaci vyúčtování vyřídit do 15 dnů od jejího uplatnění. „Poté spotřebitelům vzniká právo na náhradu. Tato náhrada činí u elektřiny 750 korun za každý den prodlení až do výše 7500 korun, u plynu poté činí tato náhrada 600 korun za každý den prodlení až do výše 24 000 korun,“ dodává Hekšová.

Reklamace vyúčtování však nemá odkladný účinek. „Spotřebitelé tedy musí vyúčtování uhradit, v opačném případě se vystavují riziku prodlení, při kterém by společnost mohla požadovat úroky z dlužné částky,“ upozorňuje Hekšová. 

Pokud zákazník nemá v danou chvíli finance na doplacení vysokého nedoplatku, radí dTest dodavatele kontaktovat a domluvit s ním splátkový kalendář. 

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services