Dinosauři vymřeli. Až na vkladní knížku! Co si o tom myslíte?

Dinosauři vymřeli. Až na vkladní knížku! Co si o tom myslíte?
Ukryta v nejhlubším šuplíku mezi prádlem nebo v Malém Bobši Josefa Věromíra Plevy pomalilinku tyla, aby za ni jednou potomstvo koupilo sektorový nábytek nebo fungl novou škodovku. Zvlášť oblíbené byly anonymní knížky „na doručitele“. Kdo s ní přišel do spořitelny (a znal heslo, pokud bylo), toho byly peníze.

Tenhle systém ale politikům nepřišel úplně košer. Sice pomáhal rodinám, ale nahrával prý praní špinavých peněz. Umožnoval podvratným živlům ukládat peníze například z nechvalně známých skořápek nebo z prodeje pašovaného alkoholu, aniž byl kdokoliv schopný zpětně dohled jejich původ nebo majitele. Proto se v dubnu 2002 poslanci rozhodli anonymním vkladním knížkám přistřihnout křidélka – schválením novely zákona o bankách došlo k 1. 1. 2003 ke zrušení vkladů na doručitele. Od tohoto data nesmějí banky prostředky uložené na těchto tzv. anonymních vkladech úročit a nevztahuje se na ně ani zákonné pojištění vkladů. Změna se tehdy dotkla 6,6 milionu kusů anonymních vkladních knížek, na nichž lidé (v drtivé většině klienti České spořitelny) měli uloženo celkem 120 miliard korun.

Teď na moment odbočím a položím vám první dnešní otázku: Nepřijde vám divné, proč tehdy poslanci kromě vkladních knížek na doručitele nezrušili také akcie na doručitele (minimálně v listinné podobě)? Asi na to pánové tehdy zapomněli… Škoda, možná bych jim jejich touhu jednat v dobré vůli věřil o chlup víc. Nemáte z toho taky trochu pocit, že pokud nic nemáte, podvádět se nesmí, ale pokud náhodou máte, nějaká cestička se vždycky najde?

Babi, druhohory skončily! Nebo ne?

Minulý týden jsme se ptali na váš názor na vracení majetku církvím. Jak už to tak u tohoto tématu bývá, komentářů byla spousta, snad se nás ale tenkrát nebudete zlobit, když výherce nevybereme… 

Dnes, v roce 2012, už většina ze 120 anonymních miliard svého majitele našla. Na „tajných“ vkladních knížkách už zbývá „jen“ něco kolem dvou a půl miliardy. To ale neznamená, že by byla spořicí knížečka mrtvým finančním produktem (taky vám tohle slovní spojení nějak nejde přes ústa?). Mezi zločinci a fejsbúčkovou generací jich asi příliš nenajdete, mezi staršími lidmi, kteří mají rádi věci černé na bílém a k nějaké čipové kartičce mají přibližně stejný vztah jako k emopatkám svých vnoučat, je ale vkladní knížkavelmi populární i dnes. Jak to vím? Nedávno jsem o tom přesvědčil sám…

Moje blízké setkání třetího druhu bylo s babičkou. Ne že by byla jiným živočišným druhem, ale její přání, abych se s ní vydal na výlet do banky, kde bych si společně s ní vkladní knížku zřídil, mě upřímně překvapilo. Když přeskočím první desetiminutovou část našeho rozhovoru, během níž jsem se ji marně pokoušel přesvědčit, aby úspory použila pro sebe (Ale k čemu by mi byly, Martine, na pohřeb našetříno mám), případně aby si z nich zaplatila dovolenku s kamarádkami (Martine, s kým bych kam jela, vždyť Pepička má špatný klouby, Zorku zase bolí záda a Miluška? Ta už to má za sebou…), došlo zákonitě také můj dotaz, jestli by nebylo lepší uložit peníze někam, kde by existovala alespoň teoretická naděje, že by výnosy mohly překonat inflaci…

Ale Martine, co tě nemá, já ti chci založit výherní vkladní knížku, odpověděla babička bez váhání.

Je jich víc, než byste si troufli tipnout

Anketa

Máte vkladní knížku?

V tu chvíli jsem pochopil, že veškerý odpor je marný, a začal jsme se sžívat s představou, že jsem asi jediný šéfredaktor ekonomického serveru, který si „spoří“ pomocí bezúročného finančního produktu. Vklady na výherních vkladních knížkách totiž Česká spořitelna nezhodnocuje, vždy v květnu a listopadu každého roku však proběhne slosování o prémie a možné zúročení. Jednu takovou Úřední slosovací listinu najdete zde (pdf). 

Hlavní půlmilionová prémie mi nakonec přišla jako docela zajímavá motivace. Vždyť tenhle produkt musí mít maximálně pár tisíc, no dobře, tak možná desítek tisíc lidí, ať nežeru. A klasické úroky, které by se v mém případě pohybovaly v závislosti na výpovědní lhůtě mezi 0,15 a 0,80 procenta ročně, ze mě rentiéra rozhodně neudělají, říkal jsem si. Štěstíčku se přece musí jít naproti…

Pak mi to ale nedalo a zavolal jsem Spořky, abych si svůj předpoklad potvrdil. „Martine, mám pro vás ta data,“ komunikace s Janem Holinkou z tiskového centra byla bleskurychlá, „k dnešnímu dni evidujeme přibližně 1 550 000 vkladních knížek České spořitelny, na nichž mají klienti momentálně uloženo 64,5 miliardy korun.“ Huh… Cifra mě zarazila natolik, že jsem se ani nezeptal, kolik z nich je výherních. Stejně ale budu muset znovu zavolat babičce… Podobně jako ona, uvažuje sedmina české populace. A to už snad chce víc štěstí, než má nová přítelkyně Tomia Okamury.

Můj dnešní hlavní dotaz, vlastně dotazy, jsou nasnadě. Máte vkladní knížku? A proč právě vkladní knížka? Co si vlastně o vkladních knížkách myslíte? Pokud nějakou máte – volili jste standardní úročení nebo věříte ve strýčka Náhodu? A najdete se tu někdo, kdo vyhrál třeba třiatřicetiprocentní úrok?

Lepší než nějaké ty dnešní bláznivé fondy

+89
+
-

Nezlobil bych se, kdyby vypadla z prádelníku

+62
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 24. ledna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

29. 1. 2012 21:15 | jerzy

Milí zlatí!Až poslední příspěvek je nejblíž. Vkladní knížka,to je poklad-hned vysvětlím. Když se kdysi u nás objevila Mbank a nabízela spořící účet asi 3,5 % a běžný účet zcela zadarmo(rozuměj transakce internetového bankovnictví)neváhal jsem.Z té doby mi zbyl tedy běžný účet,který se moc nezměnil a spořící účet,který dnes nabízí zhodnocení 0,4%(ten se změnil až moc).A jelikož se tato banka zachovala svinsky(jak se běžně chovají u nás všechny banky) přišla na řadu VK.Mimochodem-mám ji u Poštovní spořitelny,neboli výběr je možný na kterékoliv poště. Konečně k věci: na běžný účet si nechám poslat výplatu, trvalými příkazy poplatím ,složenky´ zadarmo a část peněz si pošlu na vkladní knížku,z které si je kdykoliv na jakékoliv poště zadarmo vyberu.Neplatím žádné bance ani korunu, platím všude v hotovosti a miluju ten nejlepší bakovní produkt všech dob -VKLADNí KNížKu ! P.S.: Dělejte to podobně a pak už nemusíte hlasovat o nejnesmyslnějším bankovním poplatku!
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 1. 2012 13:29 | Bodlák

Byl by to dobrý počin pro rodiny,jimž by pomohly střádat na studium dětí i na vázaný vklad pro rodiče,jímž by omezili špatné chování dětí.Jenže to by banky zřejmě přišly u lukrativní příjmy.Zvláště nebezpečné by bylo mírné úročení nad inflaci průměrované např do jednoho roku.To by by ,ó hrůzo, ti spořílci doopravdy spořili i po drobných částkách,zvláště u zajištěných vkladů.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 1. 2012 10:58 | Vopi

Mám asi 5 vkladních knížek s celkovým vkladem do 500 Kč. Pokud byly alespoň trochu úročené, měla jsem je raději, protože nebylo nutné každý měsíc hlídat, o kolik se úrok zase sníží, jako u současných účtů. Teď už je to jen lenost dojít je zrušit. Ale není mi jasné, proč česká spořitelna odepíše 100,- Kč za to, že knížku zruší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2012 8:29

To řeknu babičce, až budu potřebovat vydědit za drzost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2012 7:11

FIO nebo mBank nemá tak hustou síť poboček a každý důchodce nemá PC a internet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2012 14:02 | Pavel

Především 10-15 tisíc důchodu doma v hotovosti není žádné terno. Je to sedmina platů nás exitujících lékařů. Postžirový účet pro důchodce u PS jsem dávno zrušil pro neúměrnou výši poplatků. Dnes stačí FIO nebo mBank a žádné složité konstrukce jak navrhujete není třeba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2012 10:31 | Slávka

Úroků se nedeočkáme na účtech ani na vkladních knížkách.Klad VK vidím v tom,že není zatížen žádnými poplatky.Peníze se nezhodnotí,ale aspoň se z nich žádnými poplatky neukrajuje.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2012 9:01 | Edith

Dobrý den,nechci srovnávat vkladní knižky na heslo,nebo bez hesla, nebo na doručitele, s dnešními možnostmi,jak použít finance/které jsme našetřili poctivím způsobem/. V době,kdy jsem založila 4/slovem čtyři/ vkladní knížky na heslo,jsem šetřila na dvě děti aby měli,až budou studovat a zakládat si rodiny.Dvě vkladní knížky byly na mne a na manžela,pro případ koupi auta,nebo v případě nemoci,nebo na pohřeb.
Měla jsem jistotu,že mne nikdo neokrade a stát mne uložené pen íze i s úrokem vyplatí.Takové starosti,jako mají drobní střádatele teď,nás ani nenapadli.
Tyto vkladní knížky jsou dnes pro nás jenom vzpomínka ale podivila jsem se,že stále fungují .Nedávno / no, bylo to 30.dubna 1998 / jsem byla s jiného důvodů ve své bance a zjistila jsem,že mne můžou na tyto ,,památečné,, vkl.knížky připsat úrok, tak jsem celkem byla bohatší o cca 102.- Kč a z toho je jedna vkladní knížka s vinkulovaným vkladem pro koupi osobního vozu Škoda-Favorit ! Neveříte ? Vkladní knížky máme uložené pro své potomky i pro obnovení naši paměti.
Dnes používáme platební karty,pro jistotu je máme pojištěné proti krádeží,protože nikdy nevíte co se může stát,potom by jsme byli i bez důchodu.
Zdravím pamětníky a přeji hlavně hodně zdraví.Edith.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2012 8:42

I já jsem si někdy po roce 1990 založila VK na poště.Tehdy nás zaměstnavatel nutil do účtů a protože bydlím na sídlišti, tam jsem i pracovala a banky byly až ve městě a pošta byla nejblíže,tak jsem zvolila tento způsob.Ostatní měli sice výplatu na účtě za dva dny,já jsem čekala týden než mě přišla tištěná složenka a pak jsem šla na poštu si nechat peníze připsat do knížky.Část peněz jsem tam nechávala a tenkrát byl i docela slušný úrok a nic jsem za VK neplatila.To mě vydrželo 15 let a ještě dneska mám na knížce pár tisíc i když mám již dnes účet a peníze mě chodí tam, nechávám pár tisíc na VK.Jsou to "rychlé peníze" vlastně ihned k výběru.I když úroky jsou dnes směšné.Zrovna mě přišla složenka s výší úroků a to v částce 17,-Kč.Je pravda,že bych je mohla převézt na účet,ale ani tam se mě nijak nezhodnotí a musela bych si je vybírat přes bankomat a ještě za výběr zaplatit.Navíc já jako důchodce se s bankomaty moc nekarádím. Z účtu platím trvalé příkazy, občas zaplatím kartou v obchodě.Jinak žijeme z manželova důchodu,který mu doručuje pošta domů.

Co se výherních knížek týká,tak si vzpomínám ,že moji rodiče měli výherní vkladní knížky u ČS,ale to jsme někdy v letech 1960-1970 a pamatuji si ,že vyhráli.Otec jednou asi 50% a matka 20% vkladu.Ale to je opravdu loterie.Myslím, že dnes jsou na trhu jiné produkty, které peníze aspoň trochu zhodnotí a to každý den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2012 7:52 | Olly

Vzhledem k tomu, jaké jsou poplatky z účtu za výběr v hotovosti, pro důchodce se vyplatí mít postžirový účet. Na každé poště si mohou bez poplatku 1x měsíčně peníze vybrat a určitou částku vložit ihned na poštovní VK, ze které si mohou bez poplatku dále vybírat, aby celý důchod neměli v prádelníku. Samozřejmě nevýhodné je, že se pobočky pošt ruší.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nechá stát miliardy na vkladních knížkách bankéřům?

4. 11. 2010 | JeTe | 14 komentářů

Nechá stát miliardy na vkladních knížkách bankéřům?

Na anonymních vkladních knížkách jsou miliardy korun, ke kterým se nikdo nehlásí. Jejich platnost končí v roce 2012. Pokud si lidé do té doby peníze nevyzvednou, stát je nechá propadnout... celý článek

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

17. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

Pozor na nabídky v inzerátech: „Koupím vkladní knížku na doručitele u České spořitelny!“ Tyto anonymní knížky stále platí. Peníze se dají vybrat až do konce roku 2012. Kdo to netuší,... celý článek

Zapomnětlivci darovali Spořitelně miliony

17. 10. 2003 | Petr Vykoukal

Zapomnětlivci darovali Spořitelně miliony

Když účetní České spořitelny rozhodli o převedení promlčených vkladních knížek do výnosů, vylepšili loňský zisk banky o více než 300 milionů korun.

Vkladní knížka žije dál

11. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Vkladní knížka žije dál

Ač v myslích mnohých z nás už patří vkladní knížka spíše do babiččina šuplíku než do portfolia finančních produktů moderního člověka, přesto žije dál. A možná budete překvapeni, že... celý článek

Vkladní knížky pořád frčí

30. 10. 2002 | Dušan Hradil | 1 komentář

Vkladní knížky pořád frčí

Přestože existují i jiné depozitní produkty, řada klientů volí pro své úspory tradiční vkladní knížku. Jsou podmínky jejího vedení skutečně tak výhodné? Pojďme se podívat, v čem je... celý článek

Partners Financial Services