Zapomnětlivci darovali Spořitelně miliony

Zapomnětlivci darovali Spořitelně miliony
Když účetní České spořitelny rozhodli o převedení promlčených vkladních knížek do výnosů, vylepšili loňský zisk banky o více než 300 milionů korun.

Ze zákonů upravujících vztahy bankovních institucí a vkladatelů plyne, že vklady, s kterými nebylo po 23 let nakládáno jsou promlčené (více viz box) a na jejich výplatu není zákonný nárok. Vzhledem k tomu, že se to dnes může týkat pouze vkladů, s kterými bylo nakládáno naposledy v roce 1980 či dříve, jsou jedinými bankami, které by dnes mohly nějaké promlčené vklady vést Česká spořitelna (profil, názory) a ve velmi malé míře i Živnobanka (profil, názory(ta vedla vklady v tuzexových korunách).

Co s nimi?

Protože nároky vkladatelů na výplatu vkladů jsou promlčené, měla by banka tyto vklady zařadit do výnosů (neboť je již může oprávněně považovat za svůj majetek). Spořitelna tak po několika letech učinila ve výsledovce za loňský rok. Pravděpodobně především proto, že po loňské masivní reklamní a mediální kampani k rušení anonymních vkladních knížek bylo možné předpokládat, že si téměř každý vzpomněl i na již dávno zapomenutou babiččinu vkladní knížku. Ty, s kterými nikdo v uplynulých 23 či ještě více letech nenakládal a neučinil tak ani loni, pak bylo možné považovat za skutečně "zapomenuté". Banka tak zahrnula 385 milionů Kč uložených na těchto knížkách do výnosů. Současně ale byla vytvořena rezerva 60 milionů Kč na případnou výplatu těch, kteří se v budoucnu přece jen o své peníze přihlásí. Banka, pravděpodobně především s ohledem na svou pověst, tyto vklady nadále vyplácí. Například loni tak bylo vyplaceno 17 milionů Kč, od počátku letošního roku 6 milionů. V poměru s částkou zahrnutou do výnosů ale jde o malý zlomek.

Co znamená promlčení?

Právo (v případě vkladní knížky jde o nárok na výplatu vkladu) je po uplynutí stanovené lhůty promlčeno. To neznamená jeho zánik. Pokud však dlužník (u vkladní knížky by šlo o Spořitelnu) namítne, že právo, které věřitel (majitel vkladní knížky) vymáhá, je promlčené, nemůže soud úhradu pohledávky nařídit. V podstatě to znamená, že pokud vám dlužník zaplatí promlčenou pohledávku, jde jen o jeho dobrou vůli.

Obecně jsou práva promlčena po 3 letech. To se ale netýká bankovních vkladů, které jsou nepromlčitelné, ale pouze pokud trvají. V Občanském zákoníku je stanoveno, že pokud nebylo s vkladem či vkladní knížkou 20 let nakládáno a ani nebyla předložena k doplnění záznamů (například úroků apod.), vkladový vztah zaniká, nicméně vkladatel má právo na výplatu zůstatku. A právě toto právo je pak po třech letech promlčeno. Do tohoto okamžiku musí od posledního nakládání s vkladní knížkou uplynout 23 let.

Jiný přístup volí Živnostenská banka. "Stále vedeme určitý počet vkladů, které vznikly v roce 1992 transformací zaniklých tuzexových účtů. Banka tenkrát klientům nabídla, že svůj tuzexový účet mohou převést do amerických dolarů, německých marek či tehdejších československých korun dle svého přání," popisuje postup Živnobanky s promlčenými či spícími vklady její tiskový mluvčí Karel Ježek a dodává: "Vklady, jejichž majitel se přes opakované výzvy banky zatím neozval, vede banka na speciálních evidenčních účtech. Majitelé bývalých tuzexových účtů, kteří se do banky dostaví, samozřejmě mohou, po standardním prokázání totožnosti, se svými prostředky disponovat."

V průměru jde o stokoruny

I po loňské čistce zůstává ve Spořitelně několik desítek milionů korun na řádově desítkách tisíc vkladních knížek. Banka nechce přesné údaje zveřejnit, nicméně na jednu takovou vkladní knížku prý připadají stokoruny. Často tak může jít o vkladní knížky s velmi nízkým zůstatkem, které si jejich majitel chtěl nechat. Když spořitelna loni publikovala výsledky průběhu převodu anonymních vkladních knížek, bylo mimo jiné zveřejněno, že mnoho klientů si chtělo vkladní knížku ponechat na památku (například proto, aby mohli dětem či vnukům ukazovat, jak uměli spořit). To ale při rušení vkladní knížky není možné, v takovém případě je vám totiž odebrána. Řada klientů se tak možná rozhodla těch pár korun zůstatku obětovat a vkladní knížku si nechat.

Myslíte si, že 23 let, než je vklad promlčen, je dostatečně dlouhá doba? Nechali byste si starou vkladní knížku na památku? Proč? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

banky, vkladní knížky, vklady

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vkladní knížka žije dál

11. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Vkladní knížka žije dál

Ač v myslích mnohých z nás už patří vkladní knížka spíše do babiččina šuplíku než do portfolia finančních produktů moderního člověka, přesto žije dál. A možná budete překvapeni, že... celý článek

Anonymní vklady: Světlo na konci tunelu?

23. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Anonymní vklady: Světlo na konci tunelu?

Po novele zákona o bankách zakazující od Nového roku bankovní vklady na doručitele, musela Česká spořitelna sáhnout k mimořádným opatřením. Jejich cílem bylo přimět klienty k převodu... celý článek

Vkladní knížky pořád frčí

30. 10. 2002 | Dušan Hradil | 1 komentář

Vkladní knížky pořád frčí

Přestože existují i jiné depozitní produkty, řada klientů volí pro své úspory tradiční vkladní knížku. Jsou podmínky jejího vedení skutečně tak výhodné? Pojďme se podívat, v čem je... celý článek

Partners Financial Services