Potraviny

Potraviny jsou produkty určené ke konzumaci. Zajišťují výživu a vývoj člověka. Potraviny mohou pocházet z různých zdrojů, od rostlinných po masné potraviny. Před konzumací jsou často upravovány či jinak zpracovávány. Zpracování zlepšuje stravitelnost potravin a také prodlužuje jejich trvanlivost a zlepšuje chuť.

Další články na téma potraviny najdete na Finmag.cz.

Jaro otevírá spíž. Co je venku zadarmo

Co se děje | Jana Poncarová | 27. 3. 2019 | 3 komentáře

+11

Šimrající sluneční paprsky vytahují první klíčky, pupeny a výhonky. Místo plastových mističek s trochu upocenými listy ze supermarketu můžete nakoupit při jarní procházce. Třeba kopřivu, modřínové výhonky nebo popenec. Co s nimi?

Geniální chlebíčky sestry Michopulu

Rozhovor | Ondřej Tůma | 22. 11. 2014 | 9 komentářů

+43

Propagátorka místního a kvalitního stravování. Organizátorka prvních farmářských trhů. Autorka populárních kuchařek. Gastroguru Hana Michopulu jde s kůží na trh. V centru Prahy otevřela bistro Sisters, ve kterém nabízí – chlebíčky. Humrovou pomazánku a oschlou okurku tu ale nečekejte.

Rohlik.cz nově rozváží i do Varů, Mostu nebo Třebíče

Aktuality | Jiří Hovorka | 26. 8. 2021

+6

Internetový supermarket s potravinami Rohlik.cz rozšiřuje prodej do pěti nových regionů. Nově doveze nákup do Chomutova, Karlových Varů, Mostu, Třebíče a Znojma.

Byznysplán: Nebe na jazyku

Publicistika | Petra Dlouhá | 17. 12. 2015 | 13 komentářů

+37

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Penny zkouší prodej na dálku. V Brně jinak než v Plzni

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 5. 10. 2023

+4

Diskontní řetězec Penny spustil v testovacím provozu internetový prodej a rozvážku prostřednictvím dopravní společnosti Wolt. Službu zatím můžou využít zákazníci tří prodejen v Brně. 

Česká potravina: Nová pravidla pro označování potravin z Česka

Když se řekne | Monika Veselíková | 9. 11. 2016

-13

Vedle zaběhnutých značek Klasa nebo Regionální potravina se po Novém roce na obalech potravin začne objevovat logo Česká potravina. Co konkrétně spotřebitelům symbol české vlaječky napoví? Nezůstane nakonec člověk v záplavě značek, log a symbolů docela dezorientovaný? Připravili jsme stručného průvodce.

Jan Punčochář: Hosta si musíte hýčkat

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 10. 2015

+17

S předním českým šéfkuchařem jsme si povídali o domácí gastronomii, elektronické evidenci tržeb a také michelinských hvězdičkách, které jsou pro něj zatím zakleté.

Narveme do popelnic! Jak se u nás plýtvá jídlem

Publicistika | Jana Poncarová | 23. 11. 2019 | 7 komentářů

+6

Vyhazování jídla je vyhazování peněz. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN připadá na jednoho Evropana 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně. Celosvětově se vyhodí třetina vyprodukovaných potravin. To je asi 1,3 miliardy tun jídla. Jak je to u nás?

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Rozhovor | Jan Hamerský | 27. 10. 2018 | 1 komentář

+4

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Tesco spouští věrnostní program pro e-shop. Sleva není zadarmo

Aktuality | redakce Peníze.CZ | 24. 5. 2023 | 2 komentáře

+2

Obchodní řetězec Tesco oznámil, že spouští ostrou verzi věrnostního programu Online Club pro klienty svého e-shopu. Nově registrovaným zákazníkům nabízí tři slevové kupony v celkové hodnotě 540 korun.

Za prázdné petky nebo plechovky dáme slevu, lákají řetězce

Aktuality | Jana Divinová | 23. 2. 2023 | 3 komentáře

+10

Kaufland a Lidl dnes spustily v celkem šesti prodejnách v Česku pilotní projekt zpětného odkupu PET lahví a plechovek. Řetězce chtějí naučit lidi vracet použité nápojové obaly ještě před zavedením zákona o zálohování. Motivováni by měli být slevou na nápoje v daném řetězci.

Jídlo a alkohol v Česku patří k nejlevnějším v EU, ukazuje žebříček

Analýza | Evropa v datech, Jana Králová | 11. 11. 2019 | 10 komentářů

-1

Lidé v chudších státech EU utrácejí za jídlo větší podíl svých výdajů než ti v bohatších státech.

Jak poznat falešnou čokoládu. Návod pro Mikuláše

Jak na to | dTest | 2. 12. 2019 | 9 komentářů

+222

Na první pohled vypadají stejně. Víte, jak odlišit figurku z pravé čokolády od výrobku ze sladké hnědé hmoty?

Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Kvíz | Gabriel Pleska | 11. 8. 2022 | 1 komentář

+523

Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent nahoru. Ale vybavíte si ještě, kolik stálo před rokem mléko, máslo, chleba? Otestujte se v našem inflačním kvízu.

Jménem zákona, jezte česky!

Komentář | Pavel Jégl | 25. 5. 2020 | 34 komentářů

+30

Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Publicistika | Petra Dlouhá | 5. 11. 2016 | 8 komentářů

+162

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem

Rozhovor | Ondřej Tůma | 10. 9. 2011 | 4 komentáře

+33

V rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Co se děje | Jan Pekař | 19. 6. 2008 | 10 komentářů

-2

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Drahé Česko? Našli jsme, co je u nás levnější než jinde

Když se řekne | Jana Divinová | 4. 7. 2023 | 4 komentáře

-87

Energie, potraviny nebo další zboží v Česku patří k nejdražším v Evropské unii. Ale každá mince má dvě strany – jsou věci, které levněji než u nás v EU nenajdete.

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 10. 2015

+54

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

LOL, žerou kuřecí kůže: Jak se (ne)smát chudým

Sloupek | Michal Kašpárek | 22. 11. 2013 | 12 komentářů

+30

Na účet chudých lidí a bezdomovců se dá dělat náramná zábava, která boří zažité šablony o dojemném utrpení. Televize Nova ale jen hloupě ohrnuje nos nad inzertně nezajímavým segmentem publika.

Prodejní doba obchodů 17. listopadu. Jak je otevřeno ve státní svátek

Když se řekne | redakce Peníze.CZ | 15. 11. 2023

-2

Čeká nás prodloužený víkend. V pátek je svátek. Musíte obstarat nákupy už den předem, nebo není třeba lámat si hlavu? Tady je přehled otevírací doby řetězců.

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Aktuality | Jana Divinová | 7. 8. 2023

+42

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Očima expertů: Nekvalitní potraviny v regálech? Kdo za to může

Očima expertů | Ondřej Tůma | 2. 5. 2014 | 14 komentářů

+10

Obchodní řetězce, výrobci, spotřebitelé, nebo všichni dohromady? V dalším pokračování pravidelné ankety Očima expertů nás zajímalo, proč kvalita potravin v českých obchodech pořád tak kulhá.

Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme

Komentář | Pavel Jégl | 18. 5. 2020 | 5 komentářů

+60

Ať to stojí, co to stojí…

Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Aktuality | Jana Divinová | 13. 4. 2023

+49

Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI) jsou horší, než se očekávalo. Na dnešním setkání s novináři to sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna

Jak na to | Jana Poncarová | 20. 11. 2018 | 3 komentáře

+70

Nacpat celý nákup kromě rohlíků a chleba do lednice není ono. Třeba rajčatům a salátovým okurkám teploty pár stupňů nad bodem mrazu nesvědčí. Cibule a česnek zase mají rády temno i chlad, ale nesnesou vlhkost. Když je dáte k bramborům začnou plesnivět. Skladování potravin je tak trochu věda. Pokud nechcete plýtvat, bude vás zajímat, jak je správně uložit.

Pivo z Pepíkovy garáže

Rozhovor | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 31. 10. 2015 | 3 komentáře

+75

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Komentář | Luboš Palata | 24. 7. 2017 | 25 komentářů

+37

Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 25. 10. 2012 | 31 komentářů

+48

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.

Převodník měn

Rozšířená verze kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services