Předčasný důchod 2017: Kdy můžete jít a kolik ukrojí z penze

Kdo nechce čekat na dosažení penzijního věku, může odejít do předčasného důchodu. Počítat ale musí s nižším důchodem. O kolik, spočítá naše kalkulačka.
Předčasný důchod 2017: Kdy můžete jít a kolik ukrojí z penze

Starobní důchod sociálka přizná tomu, kdo dosáhne důchodového věku a odpracuje dostatečný počet let. Přesněji – získá potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění.

Pokud chcete jít do důchodu už letos, musíte mít na kontě 33 odpracovaných roků. Respektive 30 bez náhradních dob pojištění – co přesně se myslí náhradní dobou pojištění, si povíme o pár odstavců níž. A zatímco bez potřebné doby pojištění nemá smysl na důchod pomýšlet, podmínku důchodového věku nutně dodržet nemusíte. Do důchodu můžete klidně odejít o pár let dřív. I u předčasného důchodu je nicméně potřeba trefit se do věkového limitu. Konkrétně platí, že:

  • kdo dosáhne řádného důchodového věku dřív než v 63 letech, může jít do předčasného důchodu tři roky předem
  • kdo dosáhne řádného důchodového věku v 63 a více letech, může jít do předčasného důchodu pět let předem, nejdřív ale v 60 letech

Řádný důchodový věk si snadno spočítáte pomocí naší kalkulačky.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Rozhoduje účast na sociálním pojištění

Jak už jsme psali výš, letos je pro přiznání předčasného důchodu potřeba získat třiatřicet let účasti na důchodovém pojištění, případně třicet let bez náhradních dob pojištění. Důchodové pojištění odvádí za zaměstnance v rámci sociálního pojištění zaměstnavatel, živnostníci a podnikatelé si ho hradí sami. Kromě let skutečně strávených v pracovním procesu se do potřebné doby pojištění počítají i náhradní doby pojištění. Jde o období, kdy jste sice nepracovali a neúčastnili se sociálního pojištění (nebo si ho jako OSVČ neplatili), přesto je možné brát ho jako odpracované roky.

Konkrétně se za náhradní dobu pojištění považuje péče o dítě do čtyř let věku, péče o nemocné a nemohoucí příbuzné či pobírání invalidního důchodu pro III. stupeň invalidity. Současně platí, že se tyto náhradní doby pojištění započítají, jen pokud trvaly alespoň rok. Výjimkou je evidence na úřadu práce po dobu, po kterou vám náležela podpora v nezaměstnanosti nebo doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole před rokem 2010. Tyto náhradní doby se započítávají jen zčásti.

K sociálnímu pojištění se pak váže ještě jedno pravidlo, a sice pravidlo přivýdělku. Kdo pobírá předčasný důchod, může si přivydělat, ovšem jen když jeho zaměstnání nezakládá účast na sociálním pojištění. V praxi tedy můžete pracovat pouze na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Výdělek z dohod ale nesmí přesáhnout určité hranice – deset tisíc korun měsíčně při práci na DPP a dva a půl tisíce korun, pokud pracujete na DPČ.

Další variantou je výkon vedlejší samostatně výdělečné činnosti. Sociální pojištění jako OSVČ platit nemusíte, pokud váš roční čistý zisk nepřekročí rozhodnou částku, která pro rok 2017 dělá 67 756 korun.

Tip!

Nepočkáte si na penzi v předdůchodu?

Předčasný důchod není předdůchod, jde o naprosto odlišné věci. Předdůchod se nevyplácí ze státního rozpočtu, na předdůchod si musí člověk naspořit sám v doplňkovém penzijním spoření nebo v penzijním připojištění, ze kterého do doplňkového spoření „přestoupí“. Je to možnost, jak se dostat k penězům dřív než by jinak bylo možné. Je k tomu ale potřeba mít ve fondech slušný základní balík. Výhodou předdůchodu je to, že stát za člověka platí zdravotní pojištění a roky s předdůchodem se počítají jako roky, kdy člověk platí důchodové pojištění. Podrobněji o předdůchodech v článku:

Hledej práci!

Není brzo na odpočinek?

Předčasný důchod znamená trvale nižší penzi. Možná by se ještě něco dalo dělat. Ale kde? Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Krácení penze je trvalé

Pokud se na odchod do předčasného důchodu chystáte, musíte počítat s nižší penzí. Snížení důchodu je navíc trvalé – po dosažení řádného penzijního věku se přepočítávat nebude. Obecně platí, že čím dřív do penze půjdete, tím míň dostanete.

Starobní důchod má dvě složky – základní a procentní výměru. Základní výměra, která pro rok 2017 dělá 2550 korun a je pro všechny penzisty stejná, se nekrátí. Procentní výměra je individuální a při jejím výpočtu se vychází z počtu odpracovaných let (získané doby pojištění) a průměrných hrubých výdělků za rozhodné období. Kdo chce jít do důchodu letos, tomu se započítají výdělky mezi lety 1986 a 2016. A právě procentní výměra se při předčasné penzi snižuje za každých (i započatých) devadesát dnů, které zbývají do doby nároku na řádný starobní důchod. Konkrétně o:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne

Pozor, krátí se výpočtový základ důchodu nikoli až vypočtený důchod sám. Výsledné snížení tedy může být větší, než možná čekáte.

Porce matematiky

Pan Dědeček požádal o přiznání předčasného starobního důchodu o 750 dnů dříve, než dosáhne důchodového věku. Za prvních 360 dnů se mu tedy důchod snížil o 4 × 0,9 % výpočtového základu (čtyři devadesátidenní úseky), což dělá celkem 3,6 % výpočtového základu.

Za období od 361. dne do 720. dne jde opět o čtyři devadesátidenní úseky vynásobené 1,2 % výpočtového základu, snížení tedy bude dělat 4,8 % výpočtového základu. Za zbývajících 30 dnů se procentní výměra sníží o 1 (počítá se i započatých devadesát dní) × 1,5 % výpočtového základu, celkem tedy 1,5 % výpočtového základu.

Celkové snížení procentní výměry pana Dědečka tak bude činit 9,9 % výpočtového základu.

Obecně se krácení penze nejvíc dotkne vysokých důchodů. Pokud by vaše řádná penze dělala deset tisíc korun, ale vy byste chtěli pobírat důchod o tři roky dřív, přijdete měsíčně o necelé dva tisíce. Když ale odejdete do penze jen o rok dřív, klesne desetitisícový důchod přibližně o pět set korun.

Z dvanáctitisícové penze pak ukrojí o tři roky dřívější odchod do důchodu skoro tři tisíce, když půjdete do předčasného důchodu pouze o rok dřív, počítejte s krácením zhruba o osm set korun.

Pokud chcete mít jasno, o kolik předčasný odchod do důchodu sníží penzi vám, vyzkoušejte naši kalkulačku. Nezapomeňte zadat, kdy byste chtěli do předčasné penze nastoupit a klidně zkuste počítat s různými variantami.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Žádost o předčasný důchod je potřeba podat na okresní správě sociálního zabezpečení, nejdřív čtyři měsíce před datem, kdy chcete do penze nastoupit. Pokud vám sociálka předčasný důchod přiklepne, nemusíte už později žádat o řádný starobní důchod. Předčasný důchod můžete také kdykoli přerušit a znovu nastoupit do zaměstnání. Jakmile v práci skončíte nebo dosáhnete penzijního věku, stačí požádat o obnovení výplaty důchodu. Procentní výměra důchodu se pak může navýšit s ohledem na čas, který jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Důchodová kalkulačka: věk odchodu do důchodu

Důchodová kalkulačka: jak vysoký by mohl být váš budoucí důchod

Důchodová kalkulačka: přesný výpočet důchodu

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2017 7:24, Mirek

Odešel jsem do předčasného důchodu o tři roky dřív .Ale k tomuto kroku jsem se připravoval už mnoho let předem.

Mám důchod o cca 2500 Kč nižší než by byl při dosažení plného důchodového věku a hodně známých nechápe ,jak jsem to mohl udělat ... přijít o tolik peněz .

Zkuste se na to ale podívat "trochu " jinak. Obchodně . Za "pouhých " 2500 Kč /měsíčně si kupujete život bez stresů, bez ranního vstávání ,honičky s plněním plánů a termínů , bez odpoledních a nočních směn, bez práce v sobotu a v neděli ... Dá se to koupit ?

Zdraví a život máme každý jen jeden . Užijme si ho, dokud to jde třeba i s nižším zaručeným příjmem .

+459
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 4. 2017 16:45

Poděkujte právě komunistům,za devastaci ekonomiky! Jenom díky komunistické straně nemáme mzdy a důchody jako v zemích na západ od nás..

Zobrazit celé vlákno

-87
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services