Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 15. 9. 2008
Čtvrt milionu na vysokoškolská studia nejlevněji půjčí v České spořitelně a Komerční bance. Některé studentské úvěry se dají splácet až po studiích. Úvěry, které nejsou ušité na míru studentů, jsou dražší.
Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

Studia na vysoképřijdou minimálně na čtvrt milionu korun. To může nadanému dítěti, jehož rodiče mají nízké příjmy, zkomplikovat nebo uzavřít cestu k vysokoškolskému diplomu. Mapovali jsme proto, za jakých podmínek se dá půjčit na studia v sedmi tuzemských bankách.

Nabídka studentských úvěrů

Studentský úvěr
Česká spořitelna
RPSN: 9,42 procenta
měsíční splátka: 5 192 Kč
poplatky za 5 let: 2 940 Kč
Čtěte více

Účelový úvěr na studium
Raiffeisenbank
RPSN: 10,1 procenta
měsíční splátka: 5 117 Kč
poplatky za 5 let: 9 000 Kč
Čtěte více

Úvěr Gaudeamus
Komerční banka

RPSN: 9,62 procenta
měsíční splátka: 5 236 Kč
poplatky za 5 let: 3 000 Kč
Čtěte více

Studentská půjčka
UniCreditBank
Nejvýše do 150 tisíc korun
RPSN: 12,5 procenta
měsíční splátka: 3 275 Kč
poplatky za 5 let: 3 000 Kč
Čtěte více

Neúčelové spotřebitelské úvěry
Speciální produkty pro studenty nemá Volksbank, GE Money Bank či ČSOB. Výdaje na studium se ovšem dají financovat z neúčelových spotřebitelských úvěrů.

Při hledání nejlevnějšího úvěru je dobré zamířit tam, kde mají půjčky ušité studentům přímo na míru. Hlavní předností těchto speciálních studentských produktů je, že se dají splácet podle finanční situace již v průběhu studia, nebo až po ukončení školy, kdy začne vysokoškolák pracovat a vydělávat si. Během studií je možné splácet jen úroky, tedy snížené částky. Umožňuje to Česká spořitelna, Komerční banka a také UniCreditBank. U Raiffeisenbank je potřeba začít studentský úvěr splácet hned, odklad splátek tato banka neumožňuje.

Nejlevněji půjčí studentům čtvrt milionu korun Česká spořitelna (RPSN 9,42 procenta, měsíční splátky 5 192 korun, na poplatcích za pět let 2 940 korun). V těsném závěsu je Komerční banka (RPSN 9,62 procenta, měsíční splátky 5 236 korun, na poplatcích 3 000 korun). V Raiffeisenbank je RPSN10,1 procenta, student by splácel měsíčně 5 117 korun ale na poplatcích by za pět let zaplatil dalších 9 tisíc korun. UniCreditBank půjčí  nejvýše 150 tisíc korun při RPSN 12,5 procenta, měsíční splátky jsou 3 275 korun a celkové poplatky za pět let přijdou na 3 000 korun.

Peníze banky půjčí prakticky na počkání, na co je student využije, banky nekontrolují. Jen v UniCreditBank se student podpisem smlouvy zavazuje, že finance použije na studia. Pro schválení úvěru je potřeba předložit potvrzení o studiu a dva doklady totožnosti, rodiče předkládají jako ručitelé potvrzení o svých příjmech. Ručit se dá i formou zástavního práva k pohledávce, případně ručitelským závazkem. Raiffeisenbank půjčuje bez ručitele.

Po podepsání smlouvy banky převedou peníze nastudentský účet, za který zpravidla účtují měsíční poplatek 40 až 50 korun, u Raiffeisenbank je poplatek 150 korun měsíčně. Půjčka na studia od České spořitelny, UniCreditBank a Raiffeisenbank se čerpá jednorázově.

Úvěr Gaudeamus od Komerční banky lze čerpat jednorázově, ale také postupně. Dokud není úvěr zcela vyčerpaný nebo neskončí doba pro jeho čerpání, student splácí pouze úroky. Tento úvěr se dá také splácet i mimořádnými splátkami nebo i předčasně, a to bez sankcí.

V dalších bankách, například Volksbank, GE Money Bank nebo u ČSOB, kde zatím nemají speciální úvěry pro studenty, je možné sjednat spotřebitelský neúčelový úvěr. Úročení půjčených peněz je ale vyšší, RPSN se pohybuje v rozpětí od 11,48 procent do 13,4 procent.

Splácet čtvrt milionu korun po dobu pěti let by pro studenta znamenalo měsíčně hradit u Volksbank 5 406 korun (RPSN 11,48 procenta, poplatky celkem 3 500 korun). U GE Money Bank by měsíční splátka činila 5 589 korun (RPSN 13,42 procenta, celkem na poplatcích 4 900 korun).

Rodiče nebo student, kteří jsou klienty ČSOB, by mohli u banky dosáhnout na zvýhodněné úročení Půjčky na cokoliv. Tento produkt poskytuje banka svým klientům za výhodnější úrokovou sazbu 10,9 procenta (novým klientům za 13,9 procenta). Zde doporučili čtvrtmilionový úvěr se splatností na 7 let. Stávající klient ČSOB by tak splácel měsíčně 4 267 korun a na poplatcích zaplatil za sedm let celkem 7 540 korun.

Půjčili byste si na vysokoškolská studia? Podělte se o názor. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

studia

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

11. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 17 komentářů

Jak najít v českých bankách nejlevnější účet

Tuzemské banky jsme letos podrobili analýze nejlevnějších účtů. Náš vybraný žebříček jsme nyní ověřili v terénu. Vyškolení poradci vyzdvihují přednosti doporučovaných účtů, na další... celý článek

Jak chytře naspořit dítěti na studia

5. 9. 2008 | Eva Sovová, Petr Čermák | 19 komentářů

Jak chytře naspořit dítěti na studia

Naspořit v průběhu příštích 15 let na vysokoškolská studia dnešního tříletého potomka znamená měsíčně odkládat do fondů 1400 korun, na spořicí účty 1800 korun. Při tříprocentní inflaci... celý článek

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Partners Financial Services