Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 7. 2. 2008
Drobná půjčka u záložny: porovnejte RPSN
S žádostí o malý spotřebitelský úvěr se dá uspět jen v několika družstevních záložnách. Vedle úrokové sazby úvěry zdražují i poplatky. U půjčky 20 tisíc korun se roční procentní sazba nákladů (RPSN) pohybuje u kampeliček od 12,3 do 16,97 %.

Půjčit si u družstevních záložen menší obnos ve výši 20 a 50 tisíc korun není pro občana tak snadné, jak by se mohlo zdát. Poskytly by je tři z pěti oslovených záložen - Peněžní dům, družstevní záložna 1. TZ a FIO. Ta jako jediná poskytuje i klasický kontokorentní úvěr, který se dá čerpat pomocí platební karty. Roční úrokové sazby se pohybují v závislosti na výši úvěru a délce splatnosti. K tomu je ale nutné připočíst ještě poplatky za poskytnutí úvěru, které půjčku zdražují o dalších minimálně 4 až 5 procent. Proto je důležité porovnávat takzvané RPSN, tedy procentní podíl z dlužné částky, který je klient povinen zaplatit záložně za období jednoho roku. Ten zahrnuje jak úroky, tak i všechny další poplatky.

Kolik zaplatíte za půjčku 20 tisíc Kč

Záložna 1.TZ, rychloúvěr, RPSN: 16,97 %
Peněžní dům, rychloúvěr, RPSN: 13,24 %
FIO, kontokorentní úvěr, RPSN: 12,3 % až 15,3%
pozn. RPSN= Procentní podíl z dlužné částky, který je klient povinen zaplatit věřiteli za období 1 roku.
Zdroj: záložny

Žádosti o drobné půjčky vyřizují všechny tři záložny velmi rychle. A to už do jednoho nebo maximálně do dvou dnů. Žadatel o půjčku se ale nejprve musí stát členem kampeličky, tak jako i u jiných jejich produktů. Drobné spotřebitelské úvěry jsou bezúčelové a peníze se dají použít na cokoliv. Splatnost může být od jednoho měsíce do dvou let.
Za poskytnutí úvěru si záložny účtují roční nebo měsíční poplatek. Například u půjčky ve výši 20 tisíc korun účtuje FIO roční poplatek 200 až 400 Kč, 1. TZ 400 Kč a Peněžní dům 720 Kč.

Od 5 do maximálně 50 tisíc korun se splatností na 1 až 24 měsíců půjčí občanovi družstevní záložna 1.TZ. Záložna požaduje vždy alespoň jednoho ručitele, u vyšší půjčky kolem 50 tisíc korun již musí být ručitelé dva. Všichni účastníci závazku (žadatel a jeho ručitelé) předkládají záložně dva doklady totožnosti. Musejí také doložit své příjmy i to, že jsou schopni platit pravidelně své účty, tedy třeba za byt či telefon. U půjčky 20 tisíc korun, kterou bychom spláceli ve dvanácti měsíčních splátkách, činí roční úrok 12 procent. Při splatnosti 24 měsíců je úrok vyšší a činí 14 procent. Úvěr ve výši 50 tisíc korun s dvanáctiměsíčním splátkovým kalendářem má roční úrokovou sazbu 13 procent. Klienti s dobrou historií účtu mohou ale dosáhnout na zvýhodněné sazby, které jsou nižší až o 2 procenta.

Spočítejte si RPSN

RPSN:

Spořitelní družstvo Peněžní dům poskytuje členům nejčastěji úvěry do 20 tisíc korun. Uspět může ale také žadatel o půjčku ve výši 50 tisíc korun. V individuálních případech poskytne Peněžní dům i spotřebitelský úvěr až třeba ve výši 100 tisíc korun. Úvěry do výše 45 tisíc korun lze v Peněžním domě získat bez ručitele. Splatnost rychlopůjčky je do jednoho roku s rozložením na 12 splátek. Zvolit je možné i delší splátkový kalendář, podobně jako u 1.TZ, s vyšším úročením. Například 20 tisíc korun půjčí záložna při splatnosti na 1 rok s roční sazbou 6 procent, při splatnosti více než 12 měsíců je roční úrok 9 až 9,9 procenta. V některých individuálních případech poskytuje tato záložna například až 100 tisícový úvěr (roční úroková sazba asi 9 maximálně 9,9 procent) se splátkami rozloženými obvykle na 5 až 10 let. Podle svých finančních možností přitom může klient splatit půjčku i předčasně, za každou změnu splátkového kalendáře však Peněžní dům účtuje 100 korun.

Záložna FIO může schválit klientovi k jeho běžnému účtu klasický kontokorentní úvěr až do 50 tisíc korun, ze kterého se dá čerpat i pomocí platební karty. Ručitele záložna nevyžaduje. K žádosti postačí předložit občanský průkaz. Další podmínkou ovšem je, mít dobrou historii běžného účtu, ke kterému FIO úvěr poskytne. Tedy pravidelné příchozí platby v průběhu alespoň dvou měsíců. Klienti s vyšším pravidelným příjmem, případně i ti, kteří mají u FIO více vkladů a dobrou historii, mohou dosáhnout na úvěr 100 tisíc korun, a to rovněž bez ručitele.

Kontokorentní úvěry poskytuje FIO na jeden rok s automatickou obnovou a na výběr jsou dva typy úrokových sazeb. Ti, kdo dávají přednost častějšímu a vyššímu čerpání úvěru, mohou získat nižší roční sazbu, která je nyní 8,3 procenta (denní sazba 0,02 %). Pro klienty, kteří čerpají úvěr vždy jen na krátké období, platí u FIO nyní roční sazba 14,3 procenta (denní sazba 0,04%). Úrok se počítá denně jen z čerpané částky a dluh se dá splatit kdykoliv v průběhu roku. Úvěr se čerpá pomocí platební karty, výběrem v hotovosti, nebo převodem na jiný účet. Vypůjčené peníze se mohou použít na cokoliv.

Každý, kdo si chce vzít některý z drobných úvěrů u kampeliček, by se měl ptát ještě před podpisem smlouvy na RPSN.

Jak a za kolik se dá u družstevních záložen půjčit 20 tisíc Kč

Záložna 1.TZ
Peněžní dům
FIO
Rychlopůjčka, 12 splátek
Roční úroková sazba: 12%
Úrok za rok celkem: 1 293,- Kč
Poplatky: 400,- Kč ročně
Roční procentní sazba nákladů (RPSN): 16,97%
K žádosti se předkládá: dva doklady k ověření totožnosti žadatele a ručitelů, potvrzení o příjmu, doložení trvalosti bydliště (3 výpisy ze SIPO nebo bankovního účtu, tři poslední účty za telefon apod.)
Rychlost vyřízení žádosti: 1-2 dny
Ručení: minimálně jeden ručitel

Kam byste šli pro spotřebitelský úvěr - do banky, družstevní záložny nebo úvěrové společnosti?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

5. 2. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Nový projekt na podporu finanční gramotnosti

Informovaný člověk se nezadluží tak, aby nemohl úvěry splácet, a bude mít větší zájem o finanční produkty. Tato logika stojí za iniciativou ministerstva financí a České bankovní asociace... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

20. 12. 2007 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Partners Financial Services