Kolik stojí nové doklady

Josef Janda | rubrika: Jak na to | 16. 11. 2007 | 21 komentářů
Kolik stojí nové doklady
Kdo ztratil občanku, řidičák či pas, zaplatí za nový doklad poplatek. Výměna občanek se týká i těch, kteří na ní nemají strojově čitelné údaje. Ti však za nový průkaz nic platit nebudou.

Ztratit občanku či pas něco stojí. Kromě času, který musí člověk věnovat běhání po úřadech, protože elektronicky o nový doklad totožnosti požádat zatím nemůže, je třeba zaplatit i patřičné poplatky. Platí to jak u občanských a řidičských průkazů, tak cestovních pasů.

Obecně platí, že při ztrátě nebo odcizení osobního dokladu, je třeba vše nahlásit Policii ČR. Policie vystaví v případě ztráty či krádeže občanského průkazu tzv. potvrzení o občanském průkazu, které pak slouží k prokazování totožnosti. A to i při žádosti o novou občanku.

Cesta k novému občanskému průkazu
V případě ztráty nebo poškození dokladu vyjde vydání nového občanského průkazu na 100 korun. Stovku stojí i vydání první občanky po dosažení patnáctého roku věku. Pokud se nová občanka vydává kvůli změně povinných údajů, třeba trvalé bydliště či jméno, poplatek se neplatí. To je i případ výměny starého občanského průkazu za nový typ se strojově čitelnými údaji. Na ni by si měli dát pozor všichni, kdo mají občanku vydanou do roku 1998. Ti musí o nový doklad totožnosti požádat nejpozději do konce letošního listopadu.

Kdy je třeba vyměnit starou občanku
Občanským průkazům bez strojově čitelných údajů končí platnost nejpozději 31. prosince 2008. Lhůty, v nichž jsou občané povinni provést jejich výměnu, jsou stanoveny podle doby vydání občanských průkazů:
  • občanské průkazy vydané do 31. prosince 1998 - skončí platnost nejpozději dne 31. prosince 2007,
  • občanské průkazy vydané do 31. prosince 2003 - skončí platnost nejpozději dne 31. prosince 2008.

Občané jsou povinni ve všech případech požádat o vydání nového občanského průkazu nejpozději do 30. listopadu (tj. 1 měsíc před skončením platnosti občanského průkazu) daného roku.

Od druhé poloviny roku 2000 jsou vydávány občanské průkazy se strojově čitelnými údaji. Tyto občanské průkazy nepodléhají výměně. Platí po dobu v nich uvedenou.
Zdroj: www.portal.gov.cz
Žádost o vydání občanského průkazu je nutno podat na nejbližší obecní úřad obce s rozšířenou působností, nejlépe podle trvalého pobytu. V Praze se žádá na úřadech městských částí Praha 1 až 22, a ve větších městech (Brno, Ostrava a Plzeň) na magistrátu. Lze využít i kterýkoliv matriční úřad v ČR. Novou občanku dostane žadatel do třiceti dnů od podání žádosti. Může si přitom zvolit místo, kde si nový doklad vyzvedne.

Řidičský průkaz za 50 i za 500 korun
Vydání nového řidičského průkazu stojí 50 korun. Výměna řidičáku, a to nejen kvůli ztrátě, ale i kvůli poškození či odcizení, přijde buď na 50, nebo na 500 korun. Záleží na tom, jak rychle nový průkaz potřebujete. Nižší poplatek se platí za vydání do dvaceti dnů. Pět set korun stojí vydání řidičáku do pěti dnů.

Žádost o vydání nového dokladu se podává u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, podle místa trvalého pobytu žadatele. V Praze se žádá na Magistrátu hlavního města Prahy.

Cestovní pas z domova i z ciziny
Vydání cestovního pasu vyjde žadatele na 600 Kč. Pokud se jedná o dítě ve věku od 5 do 15 let, je poplatek stanoven na 100 korun.

O pas se žádá na obecním úřadě podle místa trvalého bydliště. V Praze jde o úřady městských částí, v Brně, Ostravě a Plzni na magistrátu. Lze využít i kterýkoliv matriční úřad v ČR.

Nový cestovní doklad lze získat i v zahraničí. Tam je možné na zastupitelském úřadě požádat o nový cestovní pas i vyřešit situaci, kdy pas ztratíte, nebo vám ho někdo ukradne. V takovém případě zastupitelský úřad vystaví tzv. cestovní průkaz, jehož platnost je časově omezená a který slouží k cestě domů.

Za vydání cestovního pasu v zahraničí zaplatí děti do 15 let 250 korun, občané starší 15 let 750 Kč. Za vydání cestovního průkazu se platí bez ohledu na věk 400 korun. Poplatek se platí v měně státu, ve které se zastupitelský úřad nachází. Nicméně úřad je povinen přijmout i platbu v korunách.

Ztratili jste někdy doklady, nebo vám je ukradli?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2013 17:36, Tomas

http://hobbybydleni.cz/17/zmena-trvaleho-bydliste-strucny-postup-jak-vse-zaridit/ tady máte popsanou změnu TB, myslím že velice dobře!:)

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2016 9:49, Regina

Dobrej chtela bych se zeptat jeli by mi udelali na deti, rychlo opcanki prptoze, musim snima get dojet 14.12. Kdybych si me, hala udelat ty normalni tak, to nestiham prosim oradu dekuji

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Falešné naděje spojované s eurem

15. 11. 2007 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Falešné naděje spojované s eurem

Čím je koruna vůči euru silnější, tím více volají české firmy po zavedení společné evropské měny. Jenže si musí uvědomit, že ani euro nezastaví zdražování jejich zboží a zhoršování... celý článek

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Pozor na převádění dovolené do dalšího roku

31. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

Pozor na převádění dovolené do dalšího roku

Firmy mohou stanovit, kolik dnů nevyčerpané dovolené můžete převést do dalšího roku. Pokud máte dovolené více, můžete o ni bez náhrady přijít. Argumentace zákoníkem práce nepomůže.

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Partners Financial Services