Proč je slabý dolar čím dál slabší

Petr Čermák | rubrika: Měny | 14. 11. 2007 | 8 komentářů
Proč je slabý dolar čím dál slabší
Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro brzy vytlačilo dolar z pozice hlavní světové měny.

Daniel Blažek a jeho kamarádi nechtěli dávat zbytečně moc peněz za sportovní vybavení. "Klesající dolar byl jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli nakupovat přes internet ve Spojených státech," říká Blažek. Už tak je toto zboží v Americe levnější než v Česku a slabý dolar (profil, názory) tuto výhodu ještě dál umocňuje.

Dolar oproti euru (profil, názory) oslabuje od roku 2001, kdy bylo v průměru v červnu jedno euro k dostání za 0,85 dolaru. Dnes je k dostání za 1,446 dolaru. Může za to několik faktorů.

"Dolar dlouhodobě oslaboval a oslabuje kvůli očekávaní, že se sblíží úrokové sazby mezi Amerikou a Evropou," uvádí Luboš Mokráš z České spořitelny. To způsobuje větší poptávku po eurech než po dolarech, a tedy znehodnocení kurzu dolaru. Americké úrokové sazby klesly z 5,25 na 4,5 procenta (poslední snížení o 0,25 procentního bodu se odehrálo 1. listopadu 2007). V Evropě se sazby mírně zvyšují, i když na současné hodnotě čtyř procent nejspíš chvíli vydrží. "Neočekáváme zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB)," předjímá vývoj Josef Kvarda ze společnosti Atlantik. Na druhou stranu analytici Mokráš i Kvarda úplně nezavrhují možný růst úrokových sazeb v Evropě, což by pravděpodobně dolar dál oslabilo.

Jak dolar oslabuje vůči euru (USD za EUR)
Zdroj: ECB
Propad dolaru urychlila tzv. hypotéční krize, která zasela nedůvěru mezi investory. "Krize ovlivnila důvěru v dobrý budoucí vývoj americké ekonomiky. Horší růst by znamenal i nižší výnos z akciových obchodů," uvádí Mokráš. Investoři tak raději odcházejí do jiných zemí, zbavují se dolaru a urychlují jeho pád.

Nezanedbatelný díl problémů tvoří inflace. "Evropská centrální banka donedávna varovala před rostoucí inflací. Tato varování v poslední době slábnou," říká Josef Kvarda. Naproti tomu se nebezpečí vyšší inflace objevilo v USA. "Nižší úrokové sazby spolu s masivní finanční injekcí krizí zasaženému bankovnímu sektoru zvýšily riziko inflace v USA," tvrdí Donald Luskin, šéf investičního oddělení Trend Macrolytics. Lepší je proto držet peníze v eurech, kde je inflace znehodnocuje pomaleji.

Na dolar také negativně působí podhodnocené kurzy asijských měn (hlavně čínského jüanu). Ty podporují export asijského zboží do USA. Výrobci utržené dolary pak směňují za domácí měnu. To zvyšuje nabídku dolarů a přispívá k jeho oslabování. V neprospěch americké měny hovoří i to, že evropská ekonomika roste a podle řady odhadů bude růst rychleji než americká (v roce 2006 o 0,3 %).

Analytici se rozcházejí v míře vlivu oslabujícího dolaru na ceny amerických akcií. Podle některých může slábnoucí dolar odradit zahraniční investory. Protože případný výnos jim znehodnotí nevýhodný měnový kurz. Jiní experti soudí, že tento vliv je zanedbatelný, nebo se může do ceny akcií pomítnout v delším časovém období, a to dokonce pozitivně. Slabší dolar usnadní americkým firmám export a zvýší tak zisky. To by se mohlo odrazit v ceně jejich akcií. Tímto způsobem by se slabý dolar mohl projevit někdy kolem poloviny příštího roku. Již teď je ale možné vidět zlepšení v objemu amerického vývozu.

"Nedá se očekávat, že by se i navzdory nynějšímu posilování euro stalo v dohledné budoucnosti dominantní světovou měnou, jeho důležitost však bude stoupat. Postupně se nejspíš vytvoří systém několika důležitých měn (především dolar, euro, jen, jüan) místo ještě nedávného de facto monopolu dolaru," říká o vyhlídkách eura Luboš Mokráš. Nevýhodou eura je, že jde o nadnárodní měnu. Její důvěryhodnost snižuje skutečnost, že není svázána s konkrétním státem. Občas se objeví hlasy, které volají po zrušení eura a opětovném zavedení starých národních měn. Tak jak to prezentovala třeba italská strana Liga severu v roce 2005.

Oslovení analytici neočekávají, že dolar v nejbližší době dál výrazně oslabí. O posilování nehovoří. Pro nákup levných vánočních dárků přes internet v amerických obchodech tedy je a ještě bude správná doba.

Co si myslíte o oslabování dolaru a posilování eura?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2007 13:32, NewKy

1) Doplň si vzdělání - dolar není svázán s ropou. Dolar pouze donedávna byla jediná měna, za kterou se ropa dala koupit, což drželo jeho kurz nahoře.
2) V roce 2000 začal Irák prodávat ropu v Eurech, což dolar oslabilo. Po dobytí Baghdádu spojenci však opět přešel na dolary.
3) Irán prodává ropu v eurech od roku 2006 (nepletu-li se) a v japonských Jenech od července 2007, což vede k dalšímu oslabování dolaru - je to tak trochu kolotoč: Všechny země mají obrovské rezervy v dolarech. Což je pochopitelně nevýhodné, protože dolar slábne - a tak se těchto rezerv postupně zbavují, čímž ovšem dále oslabují dolar. A teď když už dolar není jediná měna, za kterou lze koupit ropu, se jej zbavují opravdu všichni a nahrazují jej za euro a zlato.
4) Irán se již od března 2006 chysta otevřít na ostrově Kish v Perském zálivu první ropnou burzu na planetě, kde se bude obchodovat za eura, nikoli za dolary - což by znamenalo další pád dolaru.
5) Nízký a stále klesající dolar je pro USA naprostá katastrofa (ačkoli některá media tvrdí opak - mýlí se), protože Spojené Státy jsou závislé na importu a mají deficitní rozpočet - nikdo už nechce přijímat jejich dluhopisy, takže je musí prodávat velmi levně a tisknout víc a víc dolarů (čím slabší dolar, tím víc jich musí mít), aby dokázali poplatit úroky. Čím víc dolar tisknou, tím víc slábne. Je to nezadržitelný proces, který končí hyperinflací, krachem na burze, utopením v likviditě, atp. Známe to z Německa 1929, kde ráno vytiskli bankovku na 500.000,- marek a večer byla bezcenná.
6) Nezbývá, než se modlit, že tento proces bude dostatečně pomalý, abychom se stihli ekonomicky adaptovat. Jisté je, že již dnes přední US brokeři radí svým klientům zbavit se dolaru a nakoupit zlato. Což ovšem dále zvyšuje nabídku dolaru a urychluje jeho pád.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 1:38, HonzaH

Ještě bych si dovolil odkazy na články ze serióznějšího zdroje:
http://www.m wm.cz/clanek1.php?id= 1273
Hezká pohádka:
http://www. mwm.cz/clanek1.php?id =1272

Opět odstraňte záludné mezery, které spatříte v odkazech, které tam zlomyslně vkládá server penize.cz

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

12. 11. 2007 | Jan Jedlička

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

V Česku se čím dál hlasitěji ozývají odpůrci zavedení eura. Vadí jim třeba ztráta vlastní měnové politiky či hrozba inflace. Mají sice pravdu, ale česká ekonomika kvůli tomu nutně nemusí... celý článek

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Čeká dolar letos tvrdý pád?

5. 5. 2006 | Robert Šíbl

Čeká dolar letos tvrdý pád?

Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává... celý článek

Partners Financial Services