Proč je slabý dolar čím dál slabší

Petr Čermák | rubrika: Měny | 14. 11. 2007 | 8 komentářů
Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro brzy vytlačilo dolar z pozice hlavní světové měny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2007 13:32, NewKy

1) Doplň si vzdělání - dolar není svázán s ropou. Dolar pouze donedávna byla jediná měna, za kterou se ropa dala koupit, což drželo jeho kurz nahoře.
2) V roce 2000 začal Irák prodávat ropu v Eurech, což dolar oslabilo. Po dobytí Baghdádu spojenci však opět přešel na dolary.
3) Irán prodává ropu v eurech od roku 2006 (nepletu-li se) a v japonských Jenech od července 2007, což vede k dalšímu oslabování dolaru - je to tak trochu kolotoč: Všechny země mají obrovské rezervy v dolarech. Což je pochopitelně nevýhodné, protože dolar slábne - a tak se těchto rezerv postupně zbavují, čímž ovšem dále oslabují dolar. A teď když už dolar není jediná měna, za kterou lze koupit ropu, se jej zbavují opravdu všichni a nahrazují jej za euro a zlato.
4) Irán se již od března 2006 chysta otevřít na ostrově Kish v Perském zálivu první ropnou burzu na planetě, kde se bude obchodovat za eura, nikoli za dolary - což by znamenalo další pád dolaru.
5) Nízký a stále klesající dolar je pro USA naprostá katastrofa (ačkoli některá media tvrdí opak - mýlí se), protože Spojené Státy jsou závislé na importu a mají deficitní rozpočet - nikdo už nechce přijímat jejich dluhopisy, takže je musí prodávat velmi levně a tisknout víc a víc dolarů (čím slabší dolar, tím víc jich musí mít), aby dokázali poplatit úroky. Čím víc dolar tisknou, tím víc slábne. Je to nezadržitelný proces, který končí hyperinflací, krachem na burze, utopením v likviditě, atp. Známe to z Německa 1929, kde ráno vytiskli bankovku na 500.000,- marek a večer byla bezcenná.
6) Nezbývá, než se modlit, že tento proces bude dostatečně pomalý, abychom se stihli ekonomicky adaptovat. Jisté je, že již dnes přední US brokeři radí svým klientům zbavit se dolaru a nakoupit zlato. Což ovšem dále zvyšuje nabídku dolaru a urychluje jeho pád.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 1:38, HonzaH

Ještě bych si dovolil odkazy na články ze serióznějšího zdroje:
http://www.m wm.cz/clanek1.php?id= 1273
Hezká pohádka:
http://www. mwm.cz/clanek1.php?id =1272

Opět odstraňte záludné mezery, které spatříte v odkazech, které tam zlomyslně vkládá server penize.cz

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

25. 2. 2008 5:37 | Honza

Oslovení analytici neočekávají, že dolar v nejbližší době dál výrazně oslabí.
Pokud to ti analytici mysleli v horizontu 3,5 měsíce, tak, velmi kulantně řečeno, jejich předpvěď nesouvisí se skutečností. Dal si někdy někdo práci a spočítal korelační koeficient nějakých předpovědí "odborníků" (jakýchkoli ekonomických veličin) s pozdější skutečností? Muselo by jít o delší období. Myslím, že ta korelace by byla 0.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2007 13:32 | NewKy

1) Doplň si vzdělání - dolar není svázán s ropou. Dolar pouze donedávna byla jediná měna, za kterou se ropa dala koupit, což drželo jeho kurz nahoře. 2) V roce 2000 začal Irák prodávat ropu v Eurech, což dolar oslabilo. Po dobytí Baghdádu spojenci však opět přešel na dolary. 3) Irán prodává ropu v eurech od roku 2006 (nepletu-li se) a v japonských Jenech od července 2007, což vede k dalšímu oslabování dolaru - je to tak trochu kolotoč: Všechny země mají obrovské rezervy v dolarech. Což je pochopitelně nevýhodné, protože dolar slábne - a tak se těchto rezerv postupně zbavují, čímž ovšem dále oslabují dolar. A teď když už dolar není jediná měna, za kterou lze koupit ropu, se jej zbavují opravdu všichni a nahrazují jej za euro a zlato. 4) Irán se již od března 2006 chysta otevřít na ostrově Kish v Perském zálivu první ropnou burzu na planetě, kde se bude obchodovat za eura, nikoli za dolary - což by znamenalo další pád dolaru. 5) Nízký a stále klesající dolar je pro USA naprostá katastrofa (ačkoli některá media tvrdí opak - mýlí se), protože Spojené Státy jsou závislé na importu a mají deficitní rozpočet - nikdo už nechce přijímat jejich dluhopisy, takže je musí prodávat velmi levně a tisknout víc a víc dolarů (čím slabší dolar, tím víc jich musí mít), aby dokázali poplatit úroky. Čím víc dolar tisknou, tím víc slábne. Je to nezadržitelný proces, který končí hyperinflací, krachem na burze, utopením v likviditě, atp. Známe to z Německa 1929, kde ráno vytiskli bankovku na 500.000,- marek a večer byla bezcenná. 6) Nezbývá, než se modlit, že tento proces bude dostatečně pomalý, abychom se stihli ekonomicky adaptovat. Jisté je, že již dnes přední US brokeři radí svým klientům zbavit se dolaru a nakoupit zlato. Což ovšem dále zvyšuje nabídku dolaru a urychluje jeho pád.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2007 11:24 | pavel

Tak to jsem taky nepochopil :-) Před pěti lety bych koupil za 100 dolarů 4 - 5 barelů ropy, dnes už jen jeden. Pokud se porovná hodnota tehdejšího a dnešního dolaru vzhledem k ropě, tak už má pouhých 20 - 25% tehdejší hodnoty.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2007 10:26 | Jaromír

"Oslovení analytici neočekávají, že dolar v nejbližší době dál výrazně oslabí."
To jsou ale krypli, si pamatuji, jak v dubnu říkali, že se dolar do konce roku bude pohybovat kolem 20,5 - 21,5, protože už znatelně oslabil a další korekce :) se konat nebude :).
Oni budou stále prohlašovat, že se nic neděje, že dolar neklesá, a mezitím dolar poklesne z 25ti na 10 korun. Oni snad nevidí tabulky, nebo jsou slepí?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2007 9:43 | Mayha

Technická: To vkládání mezer není zlomyslnost, ale nutnost. Pokud jste někdy spravoval nějaký webserver, víte. Pokud ne, věřte, že je to tak.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2007 1:38 | HonzaH

Ještě bych si dovolil odkazy na články ze serióznějšího zdroje: http://www.m wm.cz/clanek1.php?id= 1273 Hezká pohádka: http://www. mwm.cz/clanek1.php?id =1272
Opět odstraňte záludné mezery, které spatříte v odkazech, které tam zlomyslně vkládá server penize.cz
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2007 1:18 | HonzaH

Tak tomu jsem neporozuměl. Kdyby byl dolar s něčím svázán, tak bude cena té svázané komodity stabilní. Příčinou slábnutí dolaru je zákonitě a jedině inflace. Přemíra dolarů nesvázaných s ničím, které USA tiskly desítky let pro celý svět. Když teď Čína prodává dolary utržená za trička a tenisky (vyrobené za odříkání během desítek let), které se pouze dosud válely na účtech, a kupuje za ně ropu, zlato a jiné stálejší hodnoty (i eura), tak se tomu nelze divit. Inflace a růst cen není totéž, jak jsem psal u jiného článku. Má to jasnou příčinnou souvislost a časový posuv. Růst cen VŠEHO je jen důsledkem inflace (přemíry či nafukování peněz), která tomu předcházela. Peníze jsou komodita, jejíž funkcí je hladké uskutečnění směny za jiné zboží. Je-li jich víc, než je třeba, ceny se nutně přizpůsobí. Inflace je padělání měny, které je prospěšné v místě, kde se nové peníze vypouštějí do oběhu, protože tisk peněz kouzelně vyrobí hodnotu z ničeho pro ty, co je tisknou. Doplatí na to ostatní, kteří peníze musí držet kvůli obchodu, jejich snížením hodnoty.
Inflace historicky realizovaná po takovou dobu nutně povede i k razantnímu zvyšování cen v USA, protože dolar si bude muset hledat svou novou reálnou hodnotu. Osobně si myslím, že není možné, aby se vrátil zpět ke 20Kč, respektivě k 60$ za barel ropy nebo 600$ za unci zlata. Jeho skutečná kupní rovnováha bude nalezena mnohem níž. Nemám představu, kde to bude, protože FED přestal v roce 2006 uveřejňovat statistické ukazatele inflace (týkající se množství vyráběných dolarů), možná proto, že byly příliš hrozivé. Na základě toho čína již v prosinci 2006 oznámila, že se dolaru zbaví.
Viz tento článek z roku 2006, případně další odkazy z něj: http://www.blis ty.cz/art/31889.html
Vypusťe si z odkazu mezery.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2007 18:42

Neřekl bych, že oslabuje dolar, vezmene-li v úvahu, že je svázán s ropou a současnou cenu blížící se k magické hranici 100 dolarů za barel. Dále nutné vzít v úvahu, že např. euro na ničem tedy ani černém zlatě nestojí, když jde jen o rádoby vizi nadnárodní měny, což ve svém důsledku povede jen k jeho postupnému oslavení.
Stanislav Hájek
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Franz

umělec

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Vladimír Franz
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services