CO SI O TOM MYSLÍTE: Má drahá veřejná doprava smysl?

Od ledna 2008 bude pro všechny obyvatele i návštěvníky hlavního města svezení hromadnou dopravou o dost dražší než dnes. Nesníží se tím počet lidí, kteří metrem či tramvajemi cestují? Napište své názory a přečtěte si zkušenosti ostatních čtenářů.

Pražský magistrát schválil zdražení městské hromadné dopravy. Za jednu jízdenku se už nebude platit dvacet, ale 26 korun. Za roční kupon si obyvatelé připlatí o 600 korun více. Radní jsou přesvědčení, že ani dražší jízdenky Pražany a návštěvníky od cestování metrem, tramvajemi a autobusy neodradí. Nebude prý ani víc černých pasažérů.

Pro řadu lidí se ale tak velké zdražení jízdenek i kupónů může stát impulsem k návratu do tepla automobilu i za cenu popojíždění v dopravních zácpách. Pro jiné to může být důvod, proč neplatit za MHD vůbec. Obojí by znamenalo, že dopravnímu podniku budou i nadále chybět peníze, které si možná vybere dalším zvýšením jízdného v budoucnosti.

Zdražování veřejné dopravy tak může být značně kontraproduktivní pro všechny. Zhorší se dopravní situace ve městě. Cestující se zase nemusí dočkat zlepšení služeb, protože na rapidní zkvalitnění MHD navýšení jízdného možná stačit nebude. A to vše v situaci, kdy se v přepočtu na kupní sílu Praha dostává mezi města s nejdražší městskou hromadnou dopravou vůbec.

Vadí vám růst cen pražské hromadné dopravy? Jezdíte metrem či tramvají? Je cena za jízdné adekvátní poskytovaným službám?

PODĚLTE SE O NÁZOR S OSTATNÍMI ČTENÁŘI.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2007 12:18, janasv

Zdenku, a co opotrebeni auta? Vymena oleje, pneu..? To vychazi minimalne dalsi 3 Kc na kilometr. Navic pokud mate benzinovy motor, do ucpaneho mesta musite pocitat nadprumernou a ne prumernou spotrebu. Kdyz toto spocitate, v zivote se vam autem po Praze dojizdet nevyplati.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 16:08, a.oxford @seznam .cz

Jsem nadšen,že jste mne pochopil,MIKO a mou myšlenku v mnohém zdokonalil,ale to ještě nic není,proti vodárně,která mě zaslala výzvu,abych si změřil plochu střechy mého domu a dle tabulky hydrometerologického ústavu spočital množství srážek,které na ní za rok spadly.V opačném případě se mnou zruší smlouvu a odpojí mne od vodovodního řádu.Pochopil jsem, že jsem odpovědný za to že na mou střechu spadla z nebe voda a příkazu jsem vyhověl.Jen nevím ještě kolik zaplatím za to,že s mé střechy stéká voda na můj pozemek.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Vadí vám nejasný původ milionů některých politiků?

1. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ

Ukládat do banky miliony a přitom pobírat sociální dávky je zřejmě v české politice normální. Běžné je zjevně i to, že politici placení z veřejných peněz nemíní vysvětlit, odkud mají... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Chcete v Česku olympiádu?

25. 10. 2007 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Praha se pustila do dobrodružství, na jehož konci může být těžce zadlužené město i celá republika. Jmenuje se letní olympiáda. Souhlasíte s tím, aby se i přesto v Česku proháněli světoví... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Máme mít v Česku další jadernou elektrárnu?

18. 10. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

V parlamentu se připravuje plán, jak zařídit stavbu dalších jaderných reaktorů. Argumentuje se především budoucím nedostatkem elektřiny. Co si o jaderné energetice myslíte? Napište... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si Česká pošta plánované zdražení dopisů?

11. 10. 2007 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Česká pošta po třech letech plánuje výrazné zdražení některých služeb. Jejich kvalita se však za tuto dobu někde příliš nezměnila. Myslíte si, že v takovém případě má Česká pošta na... celý článek

Partners Financial Services