Náhradní výživné pokračuje. Stát chystá další páky na neplatiče

Lenka Rutteová | rubrika: BrandInsight | 8. 11. 2023
Náhradní výživné měl stát za lidi, kteří se na to vykašlali, původně platit dva roky. Ukázalo se, že je to zoufale málo. Náhradní výživné se prodlužuje na čtyři roky a do novely občanského zákoníku by se měly dostat nástroje pro rychlejší zajištění dlužných alimentů.
Náhradní výživné pokračuje. Stát chystá další páky na neplatiče

Zdroj: Shutterstock

Projekt náhradního výživného, zahájený v roce 2021, slaví částečný úspěch. Během prvních dvou let jeho trvání se podařilo finančně podpořit přes 10 tisíc rodin, kterým platby výživného chyběly přes čtyři měsíce.

Na náhradním výživném bylo možné dva roky pobírat maximálně 3000 Kč měsíčně za dítě, jehož rodič neplatil alimenty určené soudem. Samotné neplacení po dobu alespoň čtyř měsíců však nebylo jedinou podmínkou k uznání nároku na účast v tomto programu. Stát požadoval, aby rodič, kterému bývalý partner neplatí, ještě:

  • podal návrh na zahájení exekučního řízení k vymožení výživného, nebo
  • požádal o soudní výkon rozhodnutí v této záležitosti.

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová
Zdroj: Bezvafinance

Po doktorských studiích na Ekonomické fakultě VSB-TUO působila několik let jako odborný asistent. Dlouhodobě se věnuje finanční gramotnosti a vzdělávání veřejnosti v oblasti osobních financí. Na toto téma pravidelně publikuje články například na Bezvamoney.cz nebo v blogové sféře na Seznam Médium.

Na konci léta vláda schválila prodloužení programu náhradního výživného na čtyři roky pro každou osobu, která na plnění z tohoto programu získá nárok. V průměru se částka státem vyplácených „alimentů“ pohybuje okolo 1800 Kč. V červnu letošního roku vyplatil stát za neplatiče výživného přibližně 19 milionů korun.

Mizivé úspěchy na poli vymáhání, ale i emocionální zábrany

Po dobu, co stát vyplácí náhradní výživné, na něj přechází vymáhání plateb od původních dlužníků. V době vzniku projektu se čekalo, že kde s vymáháním neuspěly (většinou) matky samoživitelky, tam bude stát pevnější v kramflecích. Domněnka se nepotvrdila, proto se hledají nástroje, jak vymáhání urychlit a zefektivnit.

Zabavení řidičského průkazu sice ročně přiměje k placení víc než tisícovku dlužníků, ale to není dost.

Bezzubé je vymáhání zejména u osob ve výkonu trestu. Problémem se stává i případná exekuce nebo soud. Někteří lidé nechtějí své dlužné protějšky posílat do exekuce, případně se toho přímo obávají. Mimojiné i kvůli prychickému vydírání, které podle informací od neziskových organizací pomáhajících s vymáháním alimentů není nijak výjimečné. Zejména u těch bývalých partnerů, kteří se se svými dětmi setkávají pravidelněji.

Bezvafinance

Společnost Bezvafinance je online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky. Soustředí se ale i na ostatní osobní finance – ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je umožnit uživatelům srovnávat nabídky ze světa osobních financí. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti ve finanční gramotnosti, především skrze pravidelný magazín Hyperfinance.cz.

Stát vkládá naděje do prodeje pohledávky

Server Seznam.cz informoval, že v přípravě je novela občanského zákoníku, která by měla mimo jiné pomoci urychlit vymáhání výživného, a to na základě čtyř změn:

  • umožní prodej pohledávky třetí osobě,
  • zavede minimální 10% srážku ze mzdy počítanou ještě před odečtením nezabavitelné částky,
  • zvýší úročení dlužné částky,
  • změní výpočet výsledného dluhu (i s úrokem): nově na bázi denního úročení.

Naděje se vkládají především do možnosti prodat pohledávku za dlužníkem. Ten pak totiž nebude platit bývalému partnerovi, s nímž je znesvářen, nýbrž cizí nezaujaté osobě.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lenka Rutteová

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services