Bojíte se poslat dítě do školy? Přijdete o ošetřovné

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 11. 4. 2021 | 8 komentářů
Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo vyššího ošetřovného jenom to standardní.
Bojíte se poslat dítě do školy? Přijdete o ošetřovné
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Rodiče, kteří nepošlou dítě do školky či školy po jejich otevření, přijdou o nárok na ošetřovné. Pravidla jsou přísnější než před rokem – navzdory mnohem vyššímu počtu nakažených.

Smůlu mají nejenom rodiče, kteří se prostě jenom bojí, ale i ti, kteří mají objektivně vážný důvod. Typicky když je ohroženo zdraví dítěte kvůli jeho slabší imunitě, nebo když mezi rizikovou skupinu patří některý z rodičů. Nepomůže ani snaha ochránit prarodiče či jiné rizikové osoby žijící ve společné domácnosti. Nebo výrazně zhoršená dopravní dostupnost kvůli omezení spojů při dojíždění.

Loni na jaře přitom platila speciální pravidla, která s podobnými situacemi počítala. Vedle zdravotních mohlo jít třeba o provozní důvody – když kvůli zkrácenému vyučování nebo omezení jídelny a družiny nezvládli rodiče současně pracovat a pečovat o dítě; nebo kvůli současnému omezení veřejné dopravy.

Děti mají – postupně od 12. dubna – přejít na systém takzvané rotační výuky: jeden týden budou osobně chodit do školy, druhý týden se budou učit z domova. Rodiče mají dál nárok na ošetřovné ve dnech, kdy škola dětem nařídí takzvanou distanční výuku (z domova). Dokonce ani nemusí podávat novou žádost – pokračuje se v těch dřívějších. Dobrá zpráva: rodiče nepřijdou o nárok na ošetřovné ani v případě, že dítě mezitím dosáhlo věku 10 let – dál se počítá věk při začátku čerpání posledního ošetřovného.

Když je v rodině víc dětí, přičemž se budou muset učit z domova v jiné týdny, může rodič čerpat ošetřovné na každé dítě za dny jeho distanční výuky. Jsou k tomu potřeba samostatné žádosti, ve výsledku však umožní čerpat ošetřovné prakticky pořád.

Ošetřovné nelze čerpat ve dnech, kdy škola umožňuje prezenční (osobní) výuku ve škole, a kdy je tedy „zajištěna péče o dítě“. Bez ohledu na to, že taková péče bude obvykle kratší, rizikovější a – z pohledu rodičů – organizačně náročnější než standardní výuka. Ani v případě, že škola u konkrétního dítěte souhlasí s distanční výukou a rodič s ním zůstane doma, nemá nárok na ošetřovné.

Zdroj: Shutterstock

Ošetřovné se zvýší zpětně od začátku března, schválili poslanci. Zaměstnanec s průměrnou mzdou si přilepší o tři tisíce korun měsíčně. O kolik vy?

Spočítejte si, jak stoupne ošetřovné. Nová kalkulačka

Proč vláda ANO a ČSSD zvolila přísnější řešení než před rokem, přestože situace s virem je mnohonásobně horší? Hlavním důvodem je snaha ušetřit, podobně jako na podpoře podnikatelů. Jinou logiku za tím nehledejte. Nemá důkazy, že několikahodinový pobyt v uzavřeném prostoru bude bezpečný – zvlášť v situaci, kdy ministr zdravotnictví odmítá i po 12. dubnu povolit aspoň několikaminutové venkovní sportování víc než dvou dětí současně. Antigenní testy, s nimiž se ve škole počítá, jsou nespolehlivé. A od menších dětí nelze čekat, že budou roušku používat tak, aby skutečně plnila svůj účel; navíc nanoroušky nebo respirátory ve správné dětské velikosti je obtížné sehnat. Roli ve vládních úvahách zřejmě nehraje ani očkování – postupuje pomalu, na plno ohrožených osob se ještě nedostalo a i ti, kteří už jsou očkovaní, zatím nedostali žádné úlevy.

Na ošetřovné tedy rodiče po otevření škol dosáhnou jenom za dny společně nařízené distanční výuky, nebo když bude dítěti nařízena individuální karanténa, nebo když konkrétní školu či třídu uzavřou hygienici kvůli covidu. Ve všech případech mají rodiče dál nárok na takzvané krizové ošetřovné – to je časově neomezené (oproti standardnímu limitu devíti dnů, případně šestnácti u samoživitelů) a se zvýšenou částkou. Zpětně od začátku března mají dostat 80 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu místo dřívějších 70 procent. Standardně je to jenom 60 procent. Zvýšení sice ještě čeká na potvrzení senátory, shodují se na něm ale všechny strany.

Jak upozornili čtenáři Peněz, hůř na tom jsou zdravotníci, učitelé, policisté, vojáci, zaměstnanci v sociálních službách nebo někteří úředníci (na úřadu práce, správě sociálního zabezpečení či finanční správě). Od 12. dubna totiž musí mateřské školy i třídy prvního stupně základní školy umožnit jejich dětem osobní přítomnost. Proto tito zaměstnanci přijdou o nárok na ošetřovné, a to i ve dnech, kdy má zbytek třídy distanční výuku. Ošetřovné přitom nemůže čerpat ani druhý z rodičů, přestože má úplně jiné povolání. 

Jestliže dítě onemocní covidem, bere se to jako jakákoliv jiná nemoc. Pro ošetřovné pak platí standardní pravidla: délka maximálně devět (šestnáct) dnů, 60 procent základu a bez garantovaného denního minima. Během standardního ošetřovného se navíc rodiče (nebo jiná pečující osoba) mohou vystřídat jenom jednou, ne opakovaně. Když bude rodiči nařízena karanténa nebo sám onemocní, může aspoň dosáhnout na vyšší nemocenskou než dřív: od března s příplatkem až 370 korun denně k běžné náhradě mzdy.

Ozveme se, kdyby něco!

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a pravidelně vám budeme přinášet další důležité aktuality a praktické rady z osobních financí. Můžete si objednat i náš newsletter.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2021 13:17, Lukáš

A zapomněli jste uvést, že děti zdravotníků MUSÍ do školy i v době distanční výuky. Ošetřovné na něj nemůže čerpat ani druhý z rodičů z jiné nevyjmenované profese. Takže děti zdravotníků, za to že jejich rodič zachraňuje stát ze srabu, jsou vystavovány 2x častějšímu neefektivnímu testování, potkají se s dalšími dětmi se kterými by se normálně nepotkaly atd. Když to vedou takhle nesmyslně tak ať už se všechna opatření zruší. Logiku to absolutně nemá.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2021 15:57

manzelka je s 10 letou dcerou a 12 letym synem doma uz od rijna bez koruny vydelku nebo nejaky nahrady, protoze dceru nemuzeme nechat doma samotnou jen na distancni vyuce a odjet do prace. uz pul roku bez koruny prijmu. pritom na jare osetrovny bylo i na 12 lety deti. i kdyz mam ke znalostem dcery velky vyhrady, podle pani ucitelky na tom je s vedomostmi mezi nejlepsimi. nedelam si iluze, ze by to tak bylo, kdyby na ni nedohlizela a pak se s ni neucila manzelka. nedokazu si predstavit jak by na tom byla, kdyby manzelka (i ja) byla v praci a dcera by zustala sama na pospas distancni vyuce tak jak to ma vetsina jejich spoluzaku. tahle vlada nemehel dela hlupaky nejen z nas dospelych, ale hlavne z deti.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

30. 6. 2021 | Veronika Hejná | 9 komentářů

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

Od července 2021 lze žádat o náhradní výživné – dříve zvané též zálohované. Zjednodušeně řečeno: Místo neplatiče pošle alimenty stát. V praxi to bude složitější. Tady jsou odpovědi... celý článek

Spočítejte si, jak stoupne ošetřovné. Nová kalkulačka

4. 4. 2021 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Spočítejte si, jak stoupne ošetřovné. Nová kalkulačka

Ošetřovné se zvýší zpětně od začátku března, schválili poslanci. Zaměstnanec s průměrnou mzdou si přilepší o tři tisíce korun měsíčně. O kolik vy?

Výpověď a odstupné. Na tohle si dejte pozor

15. 3. 2021 | Zdeněk Bauer | 22 komentářů

Výpověď a odstupné. Na tohle si dejte pozor

Kdy může dát výpověď zaměstnavatel a kdy zaměstnanec? Jaké jsou výpovědní důvody? Jak se počítá výpovědní doba? Kdy má zaměstnanec nárok na odstupné? A jak odstupné ovlivní podporu... celý článek

Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

5. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 23 komentářů

Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

Po mnoha letech skončí dětské dluhy. Od července se nová pravidla budou zpětně vztahovat i na lidi do 21 let věku.

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

4. 3. 2021 | Petr Kučera | 17 komentářů

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Nebojte se zůstat v karanténě nebo izolaci, už nepřijdete o tolik peněz. Vládní koalice po mnoha měsících poslechla doporučení expertů.

Partners Financial Services