Přehled novinek pro rodiny: Jak si polepší v roce 2017

Vláda nachystala balíček novinek, které se dotknou rodinných rozpočtů. Peníze.cz přinášejí přehled změn pro rodiny, které by měly být účinné od roku 2017, na jednom místě. Jasně a srozumitelně.
Přehled novinek pro rodiny: Jak si polepší v roce 2017

Vláda v uplynulých měsících schválila několik prorodinných opatření. Posvětit je ještě musí Parlament, ale jelikož v něm vládní koalice drží většinu, je pravděpodobné, že novinky schvalovacím procesem projdou. Účinné by měly být od roku 2017. Jaké změny rodiny čekají?

Aktualizace 2. ledna: POZOR! Navržené změny zatím ještě neprošly Sněmovnou. Nová pravidla rodičovského příspěvku ještě neplatí (a může se stát, i když to není pravděpodobné, že platit nebudou nikdy). Otcovská není... O pohybech příslušných novel v parlamentních útrobách vás budeme včas informovat

Daňové zvýhodnění na děti roste

Od ledna 2017 se má zvýšit daňová sleva na druhé a třetí vyživované dítě, se kterým žijete ve společné domácnosti; sleva na první dítě zůstává beze změn.

V roce 2016 dosahuje sleva na první dítě 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně), za druhé dítě 17 004 korun ročně (1417 korun měsíčně) a za třetí a každé další dítě 20 604 korun (1717 korun měsíčně).

Novelu, která navýšila slevu na dítě na hodnoty platné pro rok 2016, vládní koalice nestihla včas propasírovat schvalovacím procesem, začala platit až letos na jaře. O vyšší slevy za první měsíce roku 2016, kdy novela ještě nebyla platná, ale nepřijdete. K dorovnání dojde při ročním zúčtování, které zaměstnavatel provede na začátku roku 2017. Podnikatelé slevu uplatní v daňovém přiznání.

Od ledna 2017 by měla daňová sleva na druhé a třetí dítě opět poposkočit vzhůru.

Pro rodiny s jedním dítětem bude daňová úleva nadále dosahovat 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně). Na druhé dítě by měla sleva od příštího roku stoupnout o 200 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně. Sleva na druhé dítě se tedy zvýší na 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně), na třetího a každého dalšího potomka na 24 204 korun ročně (2017 korun měsíčně).

Když je dítě zdravotně postižené, sleva se dvojnásobí – to bude platit stejně jako dnes.

Novinka by měla být účinná od ledna 2017, pro podnikatele a živnostníky se tedy promítne do daňového přiznání podávaného v roce 2018. Zaměstnanci s početnější rodinou, za které odvádí zálohu na daň (a uplatňuje daňové slevy) zaměstnavatel, přilepšení pocítí už ve výplatě za leden 2017.

Detaily o uplatňování slevy na dítě a o zpřísnění pravidel daňového bonusu od roku 2017 nejdete v článku:

V kostce

Mateřská a rodičák

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě.

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky

Kratší a vyšší rodičovská

Nová pravidla dostane také rodičovský příspěvek. Od roku 2017 ho půjde čerpat rychleji a jednodušeji.

Maximální měsíční výše rodičovského příspěvku dnes dělá 11 500 korun, celkově lze vyčerpat 220 tisíc korun. Podle nových pravidel bude možné vybrat celou sumu už během šesti měsíců; strop měsíční dávky stoupne, zůstane ale provázaný s dřívější výší příjmů.

Horní hranicí měsíčního rodičovského příspěvku nově bude peněžitá pomoc v mateřství, na kterou měl rodič nárok, nanejvýš ale 32 640 korun (což je pro letošek maximální hodnota peněžité pomoci v mateřství).

Měsíční výše rodičovského příspěvku nebude smět přesáhnout 70 procent vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně hrubého měsíčního výdělku. Například: kdo vydělával 30 tisíc hrubého, bude moct celkových 220 tisíc korun vybrat nejrychleji během deseti měsíců.

Rodina kalkulaček

Pro rodiče, kteří chtějí mít všechno spočítané

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Pravidla se uvolní také pro rodiny, kde ani jednomu z rodičů nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili potřebné doby účasti na nemocenském pojištění – dnes automaticky spadají do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku, vyplácí se jim v pevně stanovených částkách až do čtyř let věku dítěte (prvních devět měsíců 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně). Nově si budou moci rychlost čerpání více regulovat – měsíční strop dávky bude dělat 7600 korun měsíčně po celou dobu čerpání.

Ze zákona také vypadne omezení týkající se umístění dítěte do školky, jeslí nebo jiného předškolního zařízení. Dítě bude moct zařízení navštěvovat neomezeně, aniž to mělo na výplatu rodičovského příspěvku vliv.

Pěstouni na přechodnou dobu (známí také jako profesionální pěstouni nebo profesionální rodiče) možnost čerpat rodičovský příspěvek na svěřené dítě ztratí.

Propojeno!

Jak podporujeme pěstouny

Nabízíme ucelený přehled o dávkách pěstounské péče v roce 2016, určený pro běžné pěstouny i „profesionální rodiče“, tedy pěstouny na přechodnou dobu:

Dávky pěstounské péče 2016

Nová dávka pro otce

Novopečení tatínci budou moct od příštího roku čerpat po narození ratolesti týdenní placené volno, během kterého budou místo mzdy pobírat zbrusu novou dávku pojmenovanou otcovská poporodní péče. Nárok na ni budou mít všichni zaměstnanci a také podnikatelé, kteří si dobrovolně platí nemocenské pojištění alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou dovolenou.

Čerstvý otec musí na týdenní otcovskou (čerpanou v kuse) nastoupit v průběhu šesti týdnů následujících po porodu. Dávka se bude počítat stejně jako peněžitá pomoc v mateřství, bude tedy dosahovat 70 procent hrubé mzdy či platu (s omezeními, která platí i pro peněžitou pomoc v mateřství). Pravidla výpočtu mateřské pro osoby samostatně výdělečně činné najdete v článku:

Zaměstnancům denní dávku spočítá naše kalkulačka, pak už ji stačí vynásobit sedmi – dávka otcovské poporodní péče se totiž bude pobírat sedm po sobě jdoucích kalendářních dnů.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Peníze.cz zjišťovaly, jak se na zavedení placené otcovské dovolené dívají odborníci:

Na sirotčí důchod dosáhne víc dětí

Rozšířit by se měl okruh dětí, které dosáhnou na sirotčí důchod. Zkušenosti z praxe totiž podle Ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že navzdory mírnosti současných podmínek, stále existují osiřelé děti, kterým nárok na sirotčí důchod nevzniká.

Kromě dětí, kterým na dávku vzniká nárok dnes, by sirotčí důchod podle nových pravidel mohly pobírat také nezaopatřené děti, jejichž zesnulému rodiči nebylo ani 28 let a v posledních deseti letech platil alespoň rok odvody na sociální pojištění, případně mu bylo nad 38 let a v posledních dvaceti letech platil odvody alespoň dva roky.

Detaily o dnešních pravidlech sirotčích důchodů, včetně kalkulačky, najdete v článku:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2016 22:01, pajuska252

Dobrý den, můžu se zeptat, bude se změna ohledně čerpání rodičáku, že ho můžeme vybrat ve větší částce než 11500 a rychleji týkat i nás, co už máme dítě třeba víc jak rok staré?

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

20. 5. 2016 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Očima expertů: Nová dávka pro čerstvé tatínky

Ministryně práce a sociálních věcí může slavit. Přes původní zásadní nesouhlas Ministerstva financí propasírovala přes vládu svou novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou chce... celý článek

Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

20. 4. 2016 | Petra Dlouhá

Vyrovnávací příspěvek: Nižší příjem kvůli těhotenství a mateřství vám musejí dorovnat

Když budete kvůli těhotenství nebo mateřství přeložena na jinou práci a klesnou vám příjmy, můžete čerpat takzvaný vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Poradíme, jak a kde... celý článek

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

11. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Z mateřské a rodičovské zpátky do práce: Co můžete od šéfa žádat

Smíte si určit termín návratu z mateřské a rodičovské, jak chcete? Jak dlouho musí zaměstnavatel držet místo? Máte zaručenou původní židli? Co když chcete nastoupit jen na zkrácený... celý článek

Podpora rodičů: Odměňujeme snahu, nebo budujeme kastovní systém?

4. 3. 2016 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Podpora rodičů: Odměňujeme snahu, nebo budujeme kastovní systém?

Stát ročně odebere ročně rodičům desítky až stovky dětí. Kvůli chudobě. Sociální podpora by měla mířit dřív k nim než k matkám s nadprůměrnými příjmy.

Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

3. 3. 2016 | Gabriel Pleska | 12 komentářů

Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

Jsem konzerva, šosák a šovinista, který má za to, že máma má být s malými dětmi doma. Z představy jeslí se mi dělá nevolno. A přece si myslím, že jsou správné návrhy Ministerstva práce... celý článek

Partners Financial Services