Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

Jsem konzerva, šosák a šovinista, který má za to, že máma má být s malými dětmi doma. Z představy jeslí se mi dělá nevolno. A přece si myslím, že jsou správné návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí, aby rodiče mohli čerpat rodičovský příspěvek rychleji než dnes a aby mohli nechávat děti od útlého věku v jeslích víc než dnes, aniž by o rodičák přišli.
Rodičovský příspěvek nově: Rychlejší čerpání (i pro chudé). Kdo je pro?

Můj sen je americký sen. Ale ne ten o tom, jak se díky usilovné práci a ostrým loktům stanete miliardářem. Můj sen je sen o středostavovské rodině, tak jak ho v některých svých povídkách kreslil Ray Bradbury: muž se unavený vrací z práce, v domě s ještě nesplacenou hypotékou ho čeká žena a děti, dostane sendvič, prohodí pár slov přes plot se sousedem a jde něco kutit do garáže… Pak se to tedy většinou zvrtne a syn začne ve sklepě pěstovat obří mimozemské houby nebo něco podobného, ale to pro nás v tuhle chvíli není důležité.

Nebyly to ovšem obří houby, které ten sen poničily. Skončil tehdy, když ta žena, co čekala doma, až se muž vrátí z práce, začala chodit do práce taky. Možná musela, protože už se – čím to? – sny nedaly financovat. Což je smutné. Možná „musela“, protože se sny začaly nafukovat, už nestačil levný domek a auto bylo lepší od začátku nové, proč začínat s nějakým ze secondhandu, také nezbytně nutných spotřebičů najednou přibývalo… a tak dál. Což je o něco smutnější. A možná ta žena do práce prostě chtěla. Což je podle mě nezodpovědné. Minimálně pokud jsou děti malé.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petr Koukolíček: Molekulární gastronomie. Avantgarda na vašem stole

První česká kniha o molekulární gastronomii je tu! Molekulární gastronomie je fenomén poslední doby a my přinášíme unikátní publikaci, která vám pomůže nahlédnout nejen pod pokličku této tajuplné alchymie!

Nemám tu ovšem v plánu vás přesvědčovat o tom, že ideální model rodiny je právě ten můj. Nebudu snášet argumenty, proč se mi nelíbí jesle a proč mají mámy zůstávat s dětmi co nejdéle doma. Přestože si to totiž – a z dobrých důvodů – myslím, jsem zároveň rád za nové návrhy na změny pravidel rodičovského příspěvku, se kterými přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí a které podporují přesně opačné věci.

Rodičovský příspěvek vytěžíte rychleji…

Jednou z nich je možnost čerpat rychleji rodičovský příspěvek. Každému dítěti nachystal stát jako start do života 220 tisíc. Nedostane je ale najednou, rodičům je vyplácejí postupně po měsících. Tempo čerpání – a tedy výše měsíčního příspěvku – se dá regulovat, s jistými omezeními. Nejrychleji se dají peníze ze státu vypumpovat za nějakých dvacet měsíců. Ministerský návrh (který ovšem ještě neprojednala ani vláda) mluví o možnosti nejrychleji peníze ze státu vyrazit za půl roku. Nikoli však proto, aby se s nimi rodina vypravila na Havaj – ale aby si rodiče mohli odškrtnout, že maximum bylo vytěženo, a aby mohli spěchat do práce těžit další maxima ze zaměstnavatele.

… dokonce i když jste chudí...

Zmírnit by se měly také podmínky pro rodiče, kteří nedostali peněžitou podporu v mateřství. Pro ty zatím platí zcela nesmyslné pravidlo, že s dobou čerpání a výší rodičovského příspěvku nemůžou hýbat. Rodičák mají na čtyři roky, ze začátku dostávají 7600 korun, pak už po většinu z těch čtyř roků jen směšné 3800. I ti by nyní měli dostat šanci trochu víc o sobě rozhodovat.

… a jesle vás o něj nepřipraví

Nu a další novinka je, že vám rodičovskou nevezmou, když budete dávat dítě do jeslí. Dnes ho tam můžete nechat maximálně 46 hodin v měsíci. Pokud limit překročíte, je to porušení podmínek. To by mělo skončit – aby rodičovstvo mohlo dřív začít pěkně plnohodnotně budovat kapitalismus, chodit do práce, vydělávat peníze a podobně.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o strojích, které vám vezmou práci. 

Nebo nevezmou – většina diskutujících mi to aspoň vehementně vyvracela. Tak snad to tak bude a nepřijde ten svět, kdy bude valná část lidí odkázaná na almužny, sociální dávky, nepodmíněné příjmy nebo plat za podřadnou a zbytečnou práci kancelářské krysy. Přesto bychom knížku rádi poslali MoBovi, který v diskuzi připomněl klasika polské sci-fi Zajdela a jeho vizi právě takové vyspělé společnosti. Společnosti, kde: „Nejnižší třída nepracuje (nemá co dělat, nemá na to schopnosti) a dostává kredity jedné barvy. Přežít se tak dá, asi něco jako na sociálních dávkách. Střední třída pracovat může a pokud pracuje, dostává navíc kredity jiné barvy. Tím je možné výrazně si zlepšit životní standard, ale mnoha lidem stačí nepracovat (tuším, že dostávají více těch nejnižších kreditů). Nejvyšší třída pracovat musí (kreativní lidé, inteligence) a za to dostává úplně nejlepší kredity.“ 

Svět není ideální

Jsem oběma rukama pro. Abych totiž parafrázoval jeden slavný výrok: Nesouhlasím s tím, že matky mají chodit do práce co nejdřív, ale budu do smrti bránit jejich právo to udělat. Důvody pro to jsou myslím jasné: pro spoustu rodin to znamená možnost mít se líp. Jsou mámy samoživitelky, pro které dost znamená každá tisícovka z rodičovského příspěvku i ze zaměstnání, a čím dřív se k ní dostanou, tím líp pro ně. Jsou mámy, které prostě pracovat budou muset, ale čtyři roky doma pro ně znamenají obtížnější návrat do práce, případně fakt, že se budou muset spokojit s menší výplatou. Jsou matky až příliš závislé na výdělku muže, se kterým se nedobře žije a který jejich ekonomické závislosti zneužívá. Jsou rodiny, které příliš tlačí hypotéky a další závazky… Zkrátka je tu spousta okolností, které jaksi odlišují náš svět od toho ideálního. Ale aspoň nám tu děti nepěstují po sklepech obří mimozemské houby. Doufám.

Co si myslíte vy? Dávali jste děcka do jeslí? Protože se to tak dělalo, protože to bylo pohodlné, protože nebylo zbytí? Dali byste je tam dnes? Je vám milý model „muž živitel, žena ochránkyně rodinného krbu“, nebo se vám naopak příčí myšlenka, že by žena byla bez vlastních příjmů? Myslíte, že čtyři roky rodičovské dovolené jsou spíš velkorysá a chvályhodná sociální vymoženost, nebo socialistický nesmysl? Líbí se vám možnost čerpat rodičovský příspěvek rychleji?

Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem, jsme zvědaví na vaše názory a postřehy a pro jednoho z vás máme za příspěvek do debaty nachystanou knížku z nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 3. 2022 10:03 | maria

Prožíváte bolestivý rozchod nebo rozvod? Vyhrajte nad svým bývalým přítelem, bývalou přítelkyní, exmanželem, bývalou manželkou a nechte si je natrvalo. Můj manžel mě opustil kvůli jiné ženě před 6 měsíci a od té doby je můj život plný bolesti, smutku a žalu, protože to byla moje první láska, se kterou jsem strávila celý svůj život. Přítel mi řekl, že viděl nějaké posudky od kouzelníka jménem DR SUNNY, který může za pár dní přivést svého milence zpět, zasmál jsem se a řekl, že mě to nezajímá, ale kvůli lásce, kterou ke mně můj přítel choval, . Poradila jsem se za sebe s veleknězem ak mému největšímu překvapení mi po 2 dnech manžel poprvé po 6 měsících zavolal, že se mu stýskám a že lituje všeho, čím mě provázel. pro mě a teď jsme spolu šťastní. Pořád tomu nemůžu uvěřit, protože je to tak úžasné. Děkuji DR SUNNY za přivedení zpět mého milence a také mého rozkošného přítele, který se za mě přimlouval, pro každého, kdo by mohl potřebovat pomoc tohoto skvělého doktora. Zde je e-mail: drsunnydsolution1@gmail.com Můžete jej také poslat přes WhatsApp na +2348082943805
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2019 23:54

chtel bych uhle tu situaci proskoumat i cavi a jit na urad aby se cse vysvetlilo grkuji ferko
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2019 23:48 | milan ferko

15. 12. 2016 23:48 | MILAN FERKO 1972 USTI NAD LABEM

DOBRY DEN JMENUJI SE FERKO MILAN ZIJI Z DRUZKOU A 1 DITETEM A MAME CELKOVI ROZPOCET A TO 2250 KC NA BYDLENI, 3800KC MATERSKA ,MOJE POTPOTA 3150KC+PLATIM 8000KC NAJEM+ ELETRINOU DOHROMADY.+ALIMENTY PLATIM 300KC TAK MI REKNETE JAK TENHLE MESIC MAM VIJIT A TO JDOU SVATKY NEMAM ANI CO DAT DETEM NA STULNAKUP NEMAM SCEHO UDELAT A BOJIM SE ABY NAS MAJITEL DOMI NEVIHODIL NA ULICI KDYS MAGISTRAT MESTA USTI NAD LABEM KTERE TO VUBEC NEZAJIMA JENOM ZESEM ROMSKE NARODNOSTI TAK MI NIC NECHTEJI VISVETLIT JENOM PODLE ZAKONA MAJI ONI NAROK PODLE TOHO SE RIDI A CO MI TET MAME DELAT 8.MESIC.2016 SEM NEDOSTal na bydleni tak mito dali 2 na 9 mesici 2016 a socialni pani pytlikova MI SNIZILA A ODEBRALA DAVKU 5590KC COZ ME TET CHYBY DODAT K NAJMU UZ SI NEVUIM RADY A KOMU PSAT SKRSZ TOHO PREDEM DEKUJI VIM ZESE STIM DOPISEM NEBUDETE ZAJIMAT TAK ZE NASHLEDANOU FERKO
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2018 21:06 | Daniel Gábor

Dobrý den žijeme s manželkou a ze dvouma synama a nemáme dost penez. A bydlíme v ubytovně a jsme nabtom dost špatne. Tak se vás prosim nemohli by ste nám nějak pomoct? ?Děkuji za přečtení a nashledanou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2016 23:48 | MILAN FERKO 1972 USTI NAD LABEM

DOBRY DEN JMENUJI SE FERKO MILAN ZIJI Z DRUZKOU A 1 DITETEM A MAME CELKOVI ROZPOCET A TO 2250 KC NA BYDLENI, 3800KC MATERSKA ,MOJE POTPOTA 3150KC+PLATIM 8000KC NAJEM+ ELETRINOU DOHROMADY.+ALIMENTY PLATIM 300KC TAK MI REKNETE JAK TENHLE MESIC MAM VIJIT A TO JDOU SVATKY NEMAM ANI CO DAT DETEM NA STULNAKUP NEMAM SCEHO UDELAT A BOJIM SE ABY NAS MAJITEL DOMI NEVIHODIL NA ULICI KDYS MAGISTRAT MESTA USTI NAD LABEM KTERE TO VUBEC NEZAJIMA JENOM ZESEM ROMSKE NARODNOSTI TAK MI NIC NECHTEJI VISVETLIT JENOM PODLE ZAKONA MAJI ONI NAROK PODLE TOHO SE RIDI A CO MI TET MAME DELAT 8.MESIC.2016 SEM NEDOSTal na bydleni tak mito dali 2 na 9 mesici 2016 a socialni pani pytlikova MI SNIZILA A ODEBRALA DAVKU 5590KC COZ ME TET CHYBY DODAT K NAJMU UZ SI NEVUIM RADY A KOMU PSAT SKRSZ TOHO PREDEM DEKUJI VIM ZESE STIM DOPISEM NEBUDETE ZAJIMAT TAK ZE NASHLEDANOU FERKO
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2016 14:34 | Ladislava Tesařová

Myslím, že je dobré mít možnost volby,a proto se mi možnost rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku líbí i to, že tam budou volnější ostatní podmínky. Nemyslím, že by žena měla být ekonomicky závislá na muži, nikdy nevíte, co vám život přinese - z "partnera" se může vyklubat neřád, který její ekonomické závislosti bude využívat, po letech jí může vyměnit za "novější model" a co bude dělat žena, která své vzdělání promarnila v domácnosti a nepracovala na své kariéře? Bude ráda, když bude dělat za nesmyslně podhodnocenou mzdu pokladní v hypermarketu nebo uklízečku. A i když se manželství vydaří a ekonomicky to unesou, nebude mít pro budoucnost odpracované roky na svůj důchod, čili ho třeba vůbec nemusí dostat. A co bude v situaci, kdy její manžel předčasně zemře? Pokud budou děti malé, dostane vdovský (a sirotčí) důchod. Ale mít nárok na vdovský důchod trvale se odvíjí od vašeho odchodu do důchodu, který se neustále oddaluje. A proto si myslím, že je nezodpovědné, aby žena zůstávala doma a neměla svou kariéru a své nezávislé příjmy, protože by taky v budoucnu mohla skončit na sociálních dávkách nebo i hůř, jako bezdomovkyně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2016 2:08 | Jean

Toto vymyslel jen blázen , ta nemocnost nenahradí ty podprůměrně platy..Asi potřebuji otroky zpět na pole , Škoda , ze nejde pracovat. Za misku ryze.. Třeba. By mohly nastoupit po porodu , za hlídání vysolit 10 a vydělat si 15 . Odporný život v odporné státu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2016 23:41 | guicklik

Myslím si, že by se tato problematika měla více řešit. Můj názor je takový že by rodič měl být doma s dítětem 3roky, dat mu základy a poté ať dítě nastoupí do školky. Ale nechapu jak je možné, že tento stát neřeší finanční podporu rodiny.... Je smutne, že je zcela běžne že matka má sice podprůměrný příjem nicméně se nějak uživí když je sama, nicméně mít nižší příjem z rodičovské a živit ještě dítě a kde jsou finance na bezne výdaje?a to nemluvim o potřebách pro dítě(pleny, očkování, sunar......). Proc se neudělá naopak to,aby minimální rodičovská byla 11500kc na 3roky....aspoň... Pak se diví, že je málo děti, ale jak mají mladé rodiny mít děti, když je spousta z nich nahnana do hypotek, aby měli aspoň střechu nad hlavou a rodičovská neuživí jednoho natož dva????
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2016 23:27

a co jako?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2016 14:23 | rucmaj

Se dvěma syny jsem byla doma 9 let. Myslím, že to bylo nejkrásnější období našeho života.
Jde o nastavení životních hodnot, nemáme nové auto, luxusní byt, na dovolenou jsme jezdili po ČR.
Jistě, každý má právo se rozhodnout, kdy se vrátí do zaměstnání, ale vůči dětem mi to přijde opravdu líto....
A ještě jeden názor. Moje babička říkala: že děti se rodí bez ohledu na peníze. A kdo dítě chce, bude ho mít bez ohledu na výši jakéhokoliv příspěvku. Dítě se přece nerodí proto, aby se jeho narození vyplatilo !!!, ale aby bylo milováno.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2016 10:34 | wonder

Se ženou zastáváme pravidlo 1000 dní (popř. 3roky) - tak dlouho by podle nás, měl rodič (ať už matka nebo otec) s dítětem doma zůstat a věnovat se jeho rozvoji, naučení správných návyků a posílení sociálních vazeb. Dát malé dítko do jeslí, jen proto, aby rodiče mohli pracovat na svoji kariéře neuznávám a přijde mi to sobecké. Malé děti potřebují lásku a péči a tu jim školky/jesle nezajistí v takové míře, jakou potřebují.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2016 9:17 | havlae

Souhlasím s tím, že by máma měla být s dětmi co nejvíce, ale...
Jsou ženy, které dostaly do vínku takové schopnosti, že předčí mnohého muže a které role mámy úplně nenaplňuje, proto hledají své uplatnění i mimo rodinu. Byla by škoda jejich potenciál nezúročit.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 12 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jesle nejsou gulag

1. 7. 2016 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Jesle nejsou gulag

Stigmatizace rané předškolní výchovy je absurdní a nebezpečná.

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

10. 2. 2016 | Petra Dlouhá

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Podnikatelky mají, pokud jde o zabezpečení ze strany státu, v čase mateřství podstatně míň jistot než ženy, které pracují v běžném zaměstnaneckém poměru. Nechte naše kalkulačky propočítat,... celý článek

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

9. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě. Kromě přehledu pravidel pro vás máme i kalkulačky,... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

25. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se... celý článek

Partners Financial Services