Přehled: Jak se změní daňové zvýhodnění na děti od roku 2017

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 19. 7. 2016 | 30 komentářů
Vláda schválila další zvýšení daňové slevy na děti. Polepší si početnější rodiny. Peníze.cz přinášejí přehled novinek. Jednoduše a srozumitelně.
Přehled: Jak se změní daňové zvýhodnění na děti od roku 2017

Vláda schválila balíček daňových změn, který kromě jiného zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě. Pokud na novelu kývne Parlament, což je pravděpodobné, protože v něm vládní koalice drží většinu, začnou nová pravidla platit od ledna 2017. Promítnou se tedy do daňového přiznání podávaného v roce 2018. Zaměstnanci s početnější rodinou, za které odvádí zálohu na daň (a uplatňuje daňové slevy) zaměstnavatel, přilepšení pocítí už ve výplatě za leden 2017.

Daňová sleva, kterou můžete uplatnit na vyživované dítě, se kterým žijete ve společné domácnosti, se zvyšuje už několik let v řadě.

Rok 2015: sleva na první dítě dosahovala 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně), za druhé dítě 15 804 korun (1317 korun měsíčně) a za třetí a každé další dítě 17 004 korun (1417 korun měsíčně).

Rok 2016: sleva na první dítě dělá 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně), za druhé dítě 17 004 korun ročně (1417 korun měsíčně) a za třetí a každé další dítě 20 604 korun (1717 korun měsíčně).

Novelu, která navýšila slevu na dítě pro rok 2016, vládní koalice nestihla včas protlačit schvalovacím procesem, začala platit až letos na jaře. O vyšší slevy za první měsíce roku 2016, kdy novela ještě nebyla platná, ale nepřijdete. K dorovnání dojde při ročním zúčtování, které zaměstnavatel provede na začátku roku 2017. Podnikatelé slevu uplatní v daňovém přiznání.

Jaké dítě si „odečtete z daní“

Daňové zvýhodnění můžete uplatnit na dítě do věku 26 let, které se soustavně připravuje na budoucí povolání, tedy studuje, nebo se kvůli špatnému zdraví připravovat nemůže. Musí jít o dítě vlastní, osvojené, dítě v náhradní péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, na které by mohli daňovou slevu uplatnit. Slevu nemůžete uplatnit za dítě družky nebo druha. Od roku 2014 ale lze zvýhodnění uplatnit na dítě registrovaného partnera nebo partnerky.

Daňová sleva na děti v roce 2017

Od ledna 2017 by měla daňová sleva na druhé a třetí dítě opět poposkočit vzhůru.

Pro rodiny s jedním dítětem se nemění nic, daňová úleva bude stále dosahovat 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně). Na druhé dítě by měla sleva od příštího roku stoupnout o 200 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně. Sleva na druhé dítě se tedy zvýší na 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně), na třetího a každého dalšího potomka na 24 204 korun ročně (2017 korun měsíčně).

Když je dítě zdravotně postižené, sleva se dvojnásobí – to bude platit stejně jako dnes.

Anketa

Snižují vám děti daně?

Daňový bonus: Pravidla zpřísní

Daňový bonus nechává novela v platnosti v nezměněné výši. Jeho mechanismus funguje následovně: když se po započtení slevy na dítě daň z příjmů dostane do minusu, stát vám výslednou sumu vyplatí jako daňový bonus. Tím se zvýhodnění na dítě liší od jiných daňových slev.

Bonus může dělat nanejvýš 60 300 korun za rok, minimálně sto korun – když vyjde nižší, nedostanete nic. Podmínkou pro vznik nároku na bonus je, že jste v daném zdaňovacím období (typicky v daném roce) vydělal nebo vydělala alespoň šestinásobek minimální mzdy – což v roce 2016 znamená alespoň 59 400 korun.

Podmínky pro vyplácení bonusu by ale měly od příštího roku trochu zpřísnit: příjmy z nájmu a příjmy z kapitálového majetku se do limitu příjmů (šestinásobek minimální mzdy), kterého je třeba pro získání bonusu dosáhnout, již nebudou počítat. Lidé si totiž podle Ministerstva financí často účelově navyšují příjmy fiktivními nájmy, aby na výplatu bonusu dosáhli. Nově se budou započítávat pouze příjmy ze zaměstnání (přesněji ze závislé činnosti) a podnikání (samostatné výdělečné činnosti).

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Co je dobré vědět o slevě na dítě

Daň z příjmů fyzických osob dosahuje patnácti procent, počítá se ze základu daně. U zaměstnanců je základem daně superhrubá mzda – daň se odečítá se z hrubé mzdy, ale počítá se ze mzdy superhrubé, zaokrouhlené na stokoruny nahoru:

U podnikatelů se základ daně rovná rozdílu mezi příjmy a výdaji, které podnikatel vynaložil na jejich dosažení. Buď se dokládají výdaje skutečné, na které si vedete daňovou evidenci, nebo se dá jednoduše využít výdajových paušálů.

Před výpočtem daně se daňový základ snižuje o takzvané nezdanitelné části základu daně. Teprve ze základu daně sníženého o odečitatelné položky se počítá patnáctiprocentní daň z příjmů – od které si ještě v závěru můžete odečíst daňové slevy.

Za zaměstnance uplatňuje slevu na dítě každý měsíc zaměstnavatel, který za něj také odvádí zálohu na daň. Podnikatel slevu na dítě uplatňuje sám v daňovém přiznání za předešlý rok. Pokud podmínky splňoval jen část roku, uplatní poměrné částky za jednotlivé měsíce.

Pozor! Pokud podnikatel v daňovém přiznání uplatňuje výdajem paušálem, slevu na dítě čerpat nesmí.

Zvýhodnění na jedno dítě může uplatnit pouze jeden daňový poplatník, typicky jeden rodič. Skutečnost, že s vámi dítě žije ve společné domácnosti, prokážete čestným prohlášením na tiskopisu Prohlášení k dani, který přiložíte k daňovému přiznání.  Finanční úřad si většinou vyžádá i čestné prohlášení druhého rodiče, že neuplatňuje slevu na dítě, je proto lepší přiložit ho daňovému přiznání taktéž.

Když se po započtení slevy na dítě daň dostane do minusu, stát vám výslednou sumu vyplatí jako daňový bonus. Daňový bonus se podnikatelům i zaměstnancům vyplácí zpětně na začátku následujícího roku (po podání daňového přiznání, respektive ročního zúčtování zaměstnavatele).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2017 21:10, Tomáš Zato

Ale to jen v pripade, ze by clovek neplatil zadne dane i bez deti. Je rozdil mezi slevou a bonusem, aleto byste musela mit za sebou vysokou skolu zivota.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2017 13:00, Irina

Mela jsem za rok celkem vice jak 19000 dan. bonus k tomu jeste 5000 za skolku. Zamestnavatel mi v rocnim vyuctovani dal jen 6000, je to mozne? Na koho se mam obratit, jestli mam narok na vsechno?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services