Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 8. 8. 2016 | 1 komentář
Jestli jste bez práce a nové zaměstnání se nedaří najít, může pomoct rekvalifikační kurz. Kromě nových dovedností a zvýšení šancí na profesní uplatnění má rekvalifikace ještě jednu pěknou vlastnost: zvyšuje podporu v nezaměstnanosti.
Rekvalifikace 2016: Kolik vám přispěje stát. A jak na to

Na rekvalifikaci placenou státem můžete pomýšlet jedině v případě, že jste zařazení v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání. Jak dlouho v evidenci jste, není podstatné.

Když na úřadu práce projevíte zájem o rekvalifikaci, budou úředníci posuzovat, jestli budete moct nově získané vzdělání uplatnit. Rekvalifikace musí být potřebná a účelná. Což znamená, že se svou dosavadní kvalifikace nemůžete vhodné pracovní místo najít, ale po ukončení rekvalifikace budete mít reálnou šanci na nalezení zaměstnání, protože je po dané profesi poptávka.

Úředníky bude také zajímat, jestli splňujete vstupní předpoklady kurzu – například jestli máte požadovaný stupeň vzdělání, potřebné znalosti a dovednosti (například, jestli zvládáte práci s počítačem nebo máte řidičský průkaz). Hodnotit budou i vaši zdravotní způsobilost k absolvování kurzu a následnému výkonu nové profese.

Pozor! Pokud nemáte ukončené základní vzdělání, na rekvalifikaci placenou státem dosáhnete jen velmi obtížně, u naprosté většiny kurzů je právě minimálně základní vzdělání vstupním předpokladem.

Varianty rekvalifikace jsou tři: rekvalifikace zajišťovaná úřadem práce, zvolená rekvalifikace (kterou si zájemce vybírá i zařizuje sám) a kurzy od zaměstnavatelů.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Rekvalifikace zajištěná pracákem: Vyšší podpora

První možností je, že vám rekvalifikační kurz kompletně zajistí úřad práce – pokud tedy úředníkům sdělíte, že o rekvalifikaci máte zájem a dohodnete se na vhodném oboru. Na kontaktním pracovišti Úřadu práce budete muset absolvovat profesněporadenský pohovor, na základě kterého pracák posoudí, jestli je pro vás rekvalifikace vhodná a jestli je po vybrané profesi poptávka.

Když shledají, že rekvalifikace zlepší vaše vyhlídky na nové zaměstnání, uhradí vám úřad práce kurzovné. V průběhu rekvalifikace navíc budete dostávat vyšší podporu v nezaměstnanosti: šedesát procent průměrného měsíčního čistého příjmu, který jste měli v posledním zaměstnání.

U uchazeče o zaměstnání, který před zařazením do evidence podnikal, výše podpory při rekvalifikaci dělá 60 procent posledního vyměřovacího základu, přepočteného na jeden kalendářní měsíc.

Pozor! Vyměřovacím základem pro bývalé podnikatele není zisk přepočtený na měsíc, ale poslední vyměřovací základ pro sociální pojištění. Ten je obvykle tvořený polovinou zisku (čili příjmů snížených o výdaje) v předchozím roce – příslušný údaj najdete v přehledu příjmů a výdajů, který jste podávali okresní správě sociálního zabezpečení. Například: loni váš zisk činil čtyři sta tisíc. Vyměřovací základ pro sociální pojištění tedy dělá v letošním roce dvě stě tisíc. Přepočtený měsíční vyměřovací základ 16 667 korun. Z něj se vypočte podpora v nezaměstnanosti.

Propojeno!

Detailní přehled o pravidlech podpory nezaměstnanosti v roce 2016, včetně kalkulačky, která výši podpory snadno a rychle vypočítá, Peníze.cz přinesly před časem:

Podpora v nezaměstnanosti 2016

Uchazeči, kterému nelze stanovit vyměřovací základ nebo uchazeči, kterému vznikl nárok na podporu započtením náhradní doby, nebo uchazeči, který bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného čistého výdělku, se podpora při rekvalifikaci stanoví ve výši 0,14násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícímu kalendářnímu roku, ve kterém uchazeč o zaměstnání nastoupil na rekvalifikaci – letos jde tedy o 0,14násobek částky 25 903 korun, což dá 3626 korun měsíčně.

Maximální výše podpory při rekvalifikaci je pro všechny stejná: rovná se 0,65násobku průměrné mzdy za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího roku, ve kterém uchazeč o zaměstnání nastoupil na rekvalifikaci, měsíční strop tedy aktuálně dělá zhruba 16 837 korun. Pro srovnání: maximální výše podpory v nezaměstnanosti, když neprocházíte rekvalifikací, dosahuje letos 15 024 korun měsíčně

Úřad práce může účastníkovi rekvalifikačního kurzu poskytnut také příspěvek na další výdaje spojené s kurzem – například na jízdné nebo pojištění pro případ škody. Na tyto příspěvky ale nevzniká nárok automaticky. Záleží na individuální domluvě s úřadem práce.  

Dřív, než do kurzu nastoupíte, je třeba s úřadem práce uzavřít písemnou dohodu o rekvalifikaci. Upíšete se v ní i k tomu, že když kurz bez vážného důvodu nedokončíte nebo později odmítnete nastoupit do vhodného zaměstnání odpovídajícího nové kvalifikaci, peníze vynaložené za vaše vzdělávání vrátíte.

Zvolená rekvalifikace: Kurzovné ano, podpora ne

Druhou možností je, že si rekvalifikační kurz vyberete a zařídíte sami. Jestli chcete, aby ho stát proplatil, musíte se samozřejmě předem dohodnout s úředníky z pracáku. Vyplníte potřebné formuláře a doručíte je kontaktnímu pracovišti – nejpozději 30 dní před začátkem kurzu.

Podmínkou je, že organizace, která rekvalifikační kurz pořádá, má akreditaci: nabídku akreditovaných zařízení najdete na webu Ministerstva školství.

Úředníci posoudí, jestli je pro vás kurz vhodný (obdobně jako u rekvalifikace zajišťované úřadem práce, o které byla řeč výš). Když vaši žádost schválí, úřad práce proplatí kurzovné. Na rekvalifikaci můžete vyčerpat až padesát tisíc korun během tří let. V případě zvolené rekvalifikace (kterou si zajišťujete sami) ale nemůžete počítat s tím, že vám bude stát hradit další náklady – například za dopravu. Čerpat nemůžete ani podporu v nezaměstnanosti.

Tato varianta je zkrátka určená především pro zájemce, kterým jde o vzdělání, nikoli o dávky.

I v případě zvolené rekvalifikace platí, že když kurz bez vážného důvodu nedokončíte nebo následně odmítnete nastoupit do zaměstnání, které odpovídá získané kvalifikaci, budete muset peníze za rekvalifikaci vrátit.

Rekvalifikace zajištěná zaměstnavatelem

Poslední možnost se netýká nezaměstnaných – jde o rekvalifikaci, kterou svým lidem zajistí zaměstnavatel. Přesto je důvod, proč vás může zajímat: můžete totiž zadarmo získat vzdělání, které vám výhledově může přinést lepší místo a samozřejmě taky lepší peníze. A váš zaměstnavatel se třeba nebude cukat vám příslušné kurzy zaplatit – pokud totiž rekvalifikace pomůže dalšímu pracovnímu uplatnění zaměstnanců, může úřad práce na základě žádosti zaměstnavatele náklady na rekvalifikační kurz zcela nebo částečně uhradit. Proplatí ale pouze kurzovné – náhradu mzdy, na kterou má zaměstnanec v průběhu rekvalifikace realizované v pracovní době nárok, cestovné a další výdaje, stát nepokryje.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Agenturní zaměstnávání: Jaká jsou pravidla a na co máte nárok

3. 8. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Agenturní zaměstnávání: Jaká jsou pravidla a na co máte nárok

Zaregistrujete se u agentury práce, která vás pak vyšle pracovat do nějaké společnosti. Kdo je v takovém případě vaším zaměstnavatelem, na jakou mzdu máte nárok a jak je to s čerpáním... celý článek

Očima expertů: Jak nastavit minimální mzdu?

29. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak nastavit minimální mzdu?

Domluvit se na tom, o kolik navýšit minimální mzdu, je pro politiky, zástupce podniků a zaměstnanců neřešitelný problém. Z dohadování, jestli je v Česku její výše důstojná, se už stal... celý článek

Pracovat se musí vyplatit

28. 7. 2016 | Monika Veselíková | 29 komentářů

Pracovat se musí vyplatit

Právě tak komentoval pondělní vyjednávání tripartity o zvýšení minimální mzdy předseda vlády Bohuslav Sobotka. Jak moc se má práce vyplatit, na tom se ale zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů... celý článek

Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

26. 7. 2016 | Monika Veselíková | 4 komentáře

Příspěvek na dojíždění: Kdo má nárok, kolik dostane a jak žádat

Nový příspěvek má motivovat dlouhodobě nezaměstnané k práci za humny. Kdo přesně na něj dosáhne a kolik příspěvek dělá? Poradíme.

Byznysplán: Dívka s vibrátorem

13. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Byznysplán: Dívka s vibrátorem

Sto padesát osm centimetrů vysoká blondýnka vyráží do Londýna jednat se zástupci největší britské společnosti vyrábějící erotické pomůcky. „Proti mně sedí tři chlapíci kolem padesáti,... celý článek

Partners Financial Services