Povinné ručení zdražuje, cena havarijního pojištění dál klesá

František Mašek | rubrika: Aktuálně.cz | 25. 10. 2015 | 5 komentářů
V letech 2007 až 2013 zlevnilo povinné ručení kvůli silnému konkurenčnímu boji asi o 30 procent. Předloni se trend otočil, mírné zdražování pokračuje i letos. Kvůli novému občanskému zákoníku totiž roste i výše požadovaného odškodnění. Naopak klesá cena havarijního pojištění.
Povinné ručení zdražuje, cena havarijního pojištění dál klesá

Průměrná cena povinného ručení letos stoupne o třicet korun na 2775 korun. Loni se zvýšila o padesát korun. Informoval o tom výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

V letech 2007 až 2013 zlevnilo povinné ručení kvůli silnému konkurenčnímu boji asi o 30 procent. Předloni se trend otočil. Od loňského roku platí nový občanský zákoník, který umožňuje vysoudit za škody na zdraví daleko vyšší částky než do té doby platná „bodová“ vyhláška. Průměrná škoda za takzvanou nemajetkovou újmu, kam patří i škody na zdraví, proto výrazně roste. Letos by měla dosáhnout 603 047 korun.

Podle Hradce lze také očekávat, že budou nároky poškozených stoupat a že nejsou konečné. Dokumentuje to na některých statistických datech. Zatímco do roku 2014 vyplácely pojišťovny bolestné v průměrné výši 39 tisíc korun, letos by to již mělo být podle nové legislativy 110 tisíc korun, což je o 282 procent více. Odškodnění za ztížení společenského uplatnění má letos vzrůst o více než 200 procent na 506 tisíc korun. Daleko vyšší je i částka, kterou budou muset podle odhadů pojišťovny zaplatit za jednorázové odškodnění pozůstalých.

Průměrná výše škody na věci, tedy za poškození automobilu, by měla letos dosáhnout 34 tisíc korun.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Základní limit už prý nemusí stačit

Hradec proto motoristům doporučuje, aby zvážili zvýšení pojistného limitu. Ty základní vycházejí ze zákona a činí u škod na zdraví i na věci 35 milionů korun. Vzhledem k rostoucímu oceňování škod ale nemusí stačit, zejména při cestách do zahraničí. Pojišťovny proto nabízejí povinné ručení se stále vyššími limity, a to až do 250 milionů korun.

Rozdíl mezi částkou, kterou zaplatí motorista za povinné ručení s limitem 35 milionů korun a vyšším, činí podle Hradce jen několik stokorun ročně. Roli hraje přirozeně kvalita řidiče. Ti, kteří jezdí bez nehod, mohou mít díky bonusům pojistku o desítky procent levnější. Naopak často bourající motoristé si musí připlatit, a to až 200 procent.

Ceny povinného ručení mohou příští rok podle Hradce stoupnout v průměru o deset procent. Jejich reálnou výši ale ovlivňuje ostrý konkurenční boj a obchodní politika jednotlivých pojišťoven. Ve svém odhadu vychází z výše pojistného, které by měly letos pojišťovny za povinné ručení vybrat, a porovnává je s výší škod, kterou budou zřejmě muset zaplatit. Ta je zhruba o dvě miliardy vyšší než vybrané pojistné.

Havarijní pojištění zlevnilo

Naopak průměrná cena havarijního pojištění dál klesá. Příčinou jsou nižší ceny nových vozů a zejména silná konkurence. Loni stála havarijní pojistka v průměru 8895 korun ročně, zatímco před rokem 9137 korun. „A ještě v roce 2007 se blížila 13 tisícům korun ročně,“ připomíná výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

6. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

Přijdete k zaparkovanému autu a je zrasované tak, že ho nemůžete poznat. Nebo možná „jen“ zmáčknuté. Každopádně, někdo vám způsobil škodu a k odpovědnosti se nehlásí – po pachateli... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

27. 5. 2015 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

Minimální zákonný limit pro újmy na zdraví je 35 milionů korun. Není to málo, ale jako viník nehody můžete snadno zjistit, že pořád pár milionů na úhradu škody chybí. Pojišťovny navíc... celý článek

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

31. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká,... celý článek

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

15. 7. 2014 | Jiří Lojda | 16 komentářů

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt... celý článek

Partners Financial Services